Майкрософт Япония: Работят по-малко, произвеждат повече

Компанията проведе експеримент с 4-дневни работна седмица
5 ное 2019 17:15, Елка Василева
8
Майкрософт Япония: Работят по-малко, произвеждат повече
Снимка: архив, Reuters

В Япония – страната, известна с допълнителните часове труд, местният филиал на Майкрософт неотдавна направи експеримент с обратен знак: да се работи по-малко време. И заключението бе, че работната седмица от четири дни е увеличила производителността на служителите на компанията, информира АФП.

През август Майкрософт Япония затваряше офисите си всеки петък, предоставяйки допълнителен почивен ден през седмицата на своите 2300 местни служители.

Компанията ограничи и работните срещи до 30 минути и максимум петима участници. Насърчи онлайн контактите пред физическите срещи и размяната на писма.

Резултатът: производителността на служител е нараснала с 39,9 на сто през август спрямо същия месец година по-рано, потреблението на електроенергия е спаднало с 23,1 на сто, а на хартия за отпечатване - с 58,7 на сто, според Майкрософт Япония.

Служителите искат да имат различни модели на труд, подчертава компанията. Тя предвижда да приложи подобна програма тази зима, но без да дава специален отпуск: служителите ще трябва да използват наличните си дни за отпуск.

Този опит се провежда на фона на усилията на японското правителство да наложи по-гъвкави модели на труд като работа от вкъщи, работа при частична заетост и предварително обявени графици за работа в офиса, за да се избегнат пиковете часове в транспорта.

Подобни инициативи целят да се сложи край на явлението "кароши" (смърт от преработване) и да се насърчи раждаемостта, която бележи спад в страната. При все това прилагането им от местните компании засега е ограничено, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ЯпонияМайкрософт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Това са пълни измишльотини. Експеримент на американска фирма в Япония. В последните годии имаше МНОГО случаи когато японци буквално умираха на работното си място работейки повече от 48 часа без почивка и това се е случвало редовно всяка седмица.
5
1
 
1
 
! Отговори
дрън та пляс преди 4 години
Значи 4 дена ще бачкат за били американеца ангария , после три дена ще бачкат за sujuki /зимнина и нипон , да му мислят французите и гърците .
4
2
 
7
 
! Отговори
Бачкатор си преди 4 години
До Анонимен 1Ако си собственик или управител друга песен ще запееш. При мен всички работят 40 часа седмично. Дали сумирано, дали на нормално работно време от 9 до 17. Няма как някой да работи извънредно - транспортът идва и тръгва в точен час. Всички почивки се спазват, всички отпуски се дават.Заради това и 2/3 от кадрите ми вече правят 10 години в предприятието. Не всички цепим стотинката на две и ни интересува само макс. печалбата. Върви ли работата - няма лошо.
3
5
 
4
 
! Отговори
Японците, преди 4 години
работят два пъти повече от нас българите. Това, че ще работят четири дни в седмицата, а не пет, те ще го оценят и от благодарност ще се раздават за Япония, Императора и Компанията още повече.Ако се въведе в България ние българите ще си кажем: "Ааааа, тоя ни дава още един почивен ден, значи всъщност ни дължи два, неговата... Или няма кадри и ни се подмазва, робовладелецът капиталистически! Я още по-леко да я караме - може да ни даде и тридневна работна седмица."И няма да се бачка хич.:))))))
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в цеховете почти не са останали хора, всичко е роботи.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом дори японците го разбраха, а те са известни с безкрайните часове в офиса, явно е така. Само тук мутрите си мислят, че като караш хората да стоят 16 часа в офиса, 6 дни седмично, ще са по-полезни. Нищо, че реално умират за сън и просто стоят и чакат да стане време да си ходят. Обаче ще мине време преди да стигнем нормалните държави!