След Крайстчърч – унищожават оръжията в Нова Зеландия

При атента бяха убити 50 човека
20 дек 2019 13:49, Ния Христова
18
След Крайстчърч – унищожават оръжията в Нова Зеландия
Снимка: Ройтерс

Масово унищожаване на огнестрелни оръжия започна в Нова Зеландия, съобщи Bulgaria ON AIR. Мярката е идва след атентата в две джамии в Крайстчърч. Забрана за продаване и притежание на огнестрелни оръжия ще влезе в сила от 21 декември.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предприе мярката след кървавия инцидент, при който бяха убити 50 души.

Приетото ново законодателство предвижда изкупуването на оръжия от собствениците им. Дава се възможност на гражданите и сами да предадат оръжията си в полицията, където ще бъдат унищожени.

Властите предвиждат за собствениците "справедливо и разумно обезщетение". До момента доброволно са предадени 56 хиляди оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Вълнаро преди 4 години
"Коментарът ти е тъпaнарски."Няма да ти слизам на нивото, селджук! Намали алкохола, образовай се, стани човек, после ще ти говоря!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunkt"Братовчедка ми не можа да внесе семена за домати??"-----Вие фамилно обременени ли сте? Как ще внасяш семена от каквото и да е? Това е забранено във всяка цивилизована страна!
11
2
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
А ислямистите в Нова Зеландия дали ще си предадат оръжието ?Нова Зеландия е островна държава и е трудно да се внесе каквото и да е било без обстойна проверка. Братовчедка ми не можа да внесе семена за домати?? Плюс това ако не си предадеш оръжието и те хванат (просто за притежание) - 5 години затвор. А всички магазини имат надлежни регистри!
10
0
 
0
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Приетото ново законодателство предвижда изкупуването на оръжия от собствениците им. Дава се възможност на гражданите и сами да предадат оръжията си в полицията, където ще бъдат унищожени.Тая Джасинда мамата си джаса!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гост"А като дойде зомби-апокалипсиса, как ще се оправят?"Ще дават прва на зомбитата и всеки който убие зомби ще бъде съден за ислямофобия.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненормалници. Вместо да унищожавт ислямистите те трепят невинни оръжия.
7
1
 
20
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Я вземи да прочетеш Корана да видиш дали е забранено да се убива.... Проблема като изземеш оръжията на хората е, че само престъпниците остават въоръжени...
6
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А ислямистите в Нова Зеландия дали ще си предадат оръжието ?"Те ако имаха оръжие, нямаше да умрат 50 човека. Плюс това в Исляма е забранено да убиваш. Само християните и евреите и будистите убиват. Особено първите две. ИДИЛ също е проект на Израел. Ал Кайда пък е проект на САЩ.
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Започнат ли да събират жилата на пчелите, значи някой се кани да вземе меда от кошера!"Пчелите не се жилят една с друга. Коментарът ти е тъпaнарски. Нова Зеландия има за съсед Австралия... Австралия пък е сравнително нормална държава за живеене, като изключим някои мaлоyмни традиции които имат. Но пък ако е искала да завзима Нова Зеландия, досега щеше да е факт. Всички останали които имат сили да го направят, са или много далеч или никой няма да им го позволи. Тъй че за какъв друг мед говориш
4
11
 
10
 
! Отговори
глас преди 4 години
Не е зле и у нас да излезе такъв закон и да конфискуват оръжието на мирното авджийсско население за да не посяга на коне,кучета,котки,магарета и невинни диви животни,които имат правото да живеят и да се радват на живота толкова,колкото и ние!
3
2
 
29
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Единствонето оръжие което се прибира по този начин е законното.Единствения който би предал оръжието си доброволно е съвестния гражданин.Още една "държава" взема оръжията от гражданите си,оставяйки ги на произвола на престъпниците.
2
3
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
А като дойде зомби-апокалипсиса, как ще се оправят?
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ислямистите в Нова Зеландия дали ще си предадат оръжието ?