Официално: Газово примирие между Русия и Украйна

Страните разрешиха проблем, който ги тормози пет години
21 дек 2019 21:30, Нели Христова
88
Официално: Газово примирие между Русия и Украйна
Снимка: Reuters

Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от газови проблеми, което не можаха да разплетат през последните близо пет години. Протоколът, който бе обявен днес, предполага отказ от нови взаимни претенции, изтегляне на искове, изплащане от Газпром на близо 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж и споразумение по антимонополното дело срещу Газпром в Украйна. Страните се споразумяха освен това за транзита на газ през следващите пет години и да обсъдят възможността за преки доставки на газ за Украйна през новата година.

Президентът на Газпром Алексей Милер съобщи пред журналисти, че според протокола за газово сътрудничество Газпром и Нафтогаз Украйна ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните си претенции по действащите договори. Така ще бъде възстановен балансът на интересите на страните. Той допълни, че споразумението предвижда отказ от нови претенции, изтегляне на арбитражни и съдебни искове, по които няма окончателни решения и плащане по приетото окончателно решение на Стокхолмския арбитраж. Уточнено бе, че става дума за изплащането на около 2,9 милиарда долара в срок до 29 декември.

Газпром ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания Нафтогаз - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Уточни Милер, цитиран от ТАСС.

Организирайки транзита, Нафтогаз ще действа като агент на Газпром и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за пет години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

Газпром и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той.

Шефът на Газпром допълни, че компанията ще подпише с правителство на Украйна споразумение, с което ще бъдат отменени претенциите на Антимонополния комитет на Украйна спрямо Газпром. Този документ трябва да бъдат подписан също до 29 декември. Претенциите на украинския антимонополен орган бяха за 171,9 милиарда гривни, включващи самата глоба и лихвите по нея. Според сегашния курс това са около 7,4 милиарда долара, уточни ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: УкрайнаРусиягаздоговр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55 ...Ти сигурен ли си. че си добре ??? .....РАША само ЛЪЖЕ....ЛЪЖЕ...КРАДЕ...КРАДЕ....и завладява чужди територий - това е в МОНГОЛОИДНИЯТ....АЗИАТСКИ ГЕН !!!!!!Изпратиха межд. експерти да проверят станцийте - ВСИЧКО е ТОЧНО ....дори да има несъответствие . има съд за това ! ЖУЖИ спря газа през Украйна заради Крим и Домбаз. ...УКРАЙНА ти е БРАДСКА славянска страна ...на която сме дали ХРИСТИЯНСТВОТО ...а Раша е МОНГОЛОИДНА АЗИАТСКА ОРДА !
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦРУАко ти си производител и влагаш средства,материали и пари,за да произвеждаш+плащаш на работници,ще дадеш ли след това стоката си без пари?Не,няма да си дадеш стоката без пари,така е и с фашистката Украйна,искат стока,ама не иска да плаща,изобщо ако прекъснем връзките си с тези ненормалници от Украйна,ще е най-добре за нас!
36
3
 
11
 
! Отговори
До цру преди 4 години
След следващата среща на Путин със Зеленски и Донбас ще уговорят, не се притеснявай:) Путин винаги му излиза сметката и с тръбите, с нашите реактори, продаде оръжия и на Турция, 9 май от 2018 официален празник в Израел направи, демек признаха кой ги спаси, за Крим знаеш и моста до него:), повече се притеснявам за Зеленски и Тръмп:), тях да не ги гонят с камъни атлантиците ха, ха, ха
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ежедневие в САЩ: Шестима убити в Ню Джърси, сред тях е и полицай.
34
2
 
6
 
! Отговори
Хъб Суджуците преди 4 години
Чакаме танкерите с американската шистова газ.
33
4
 
6
 
! Отговори
Газпром преди 4 години
Спокойно, не се притестнявайте, газ има достатъчно, газопроводи има достатъчно, и през Украйна, и през Германия и през Турция и през България, пардон грешка, България издyxa супата с Южен поток, през Украйна, Турция, Германия от всякъде ще има газ, а транзитните такси не са проблем на Газпром, Газпром продава на всички на еднакви цени.
32
8
 
5
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До 777777.....кого е рекетирала РАША ????????НЕЗНАЕШ ЛИ !!!!!! не си ли спомняш как ЖУЖИ врътна кранчето заЕС -2009 год зимата ?????????? и как спря газта за Украина ?????? и как започна СП-2за да заобиколи украйна ???? Сега САЩ му го наб---ха четвъртит...подписа вчера с украина за 60 мил...за 5 години .а и ще плати вс. глоби. тръбите от сп-2 ще ръждясватс в морето ..докато мужиците не изгонят жужи с камъни от кремъл...а вчера ЗЮЮГАНОВ е поискал ПРЕСРОЧНИ презид. избори .
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им щем ни жилото,ни меда на тези фашисти,не искаме да имаме нищо общо с тези психопати!България замръзна,защото украинците не платиха на руснаците газта,нямам им никакво доверие,да не говорим,че по този скъп газопровод са се накачулили един куп посреднци оскъпяващи газа!
30
5
 
10
 
! Отговори
777777 преди 4 години
До ЦРУ 17 Кого е рекетирала Русия ?Германия не е против проекта Просто САЩ се страхуват от независима Германия и затова са всички тези циркове със санкциите Объркал си кой е рекетьорът . Да си видял руски депутати да идват тук да спират на кого ще си продадем ТЕЦ-овете примерно
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма за Германия, а за васалите от България които се отказаха от Южен Поток --------Как да няма бе, тикво?А 3 милиарда евро за построяването, какво са?Не са ли таксите за 20 години напред, платени авансово?
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русоя е възмутена от грубото проникване на Тръмп
27
1
 
1
 
! Отговори
До ес форевър преди 4 години
Ами погледни го отстрани и ще видиш, че е смешно няма на какво да се завижда, нито на едните, нито на другите, на по голямата част Европа пък въобще, там не е толко смешно, за съжаление е опасно
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние пък си имаме самолети трета употреба т САЩ.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ся кво? Връщаме КиIв на газовата карта ли? хахаха нали от 1.1 2020 нямаше да има газ през УкраIна ве крепостни москвичи? ТРЪМП показа на света какво е Путин- топче пластелин, големия Бял Брат мачка силикона на Путин както си иска!
24
1
 
1
 
! Отговори
До евролиберастите преди 4 години
Аз пък мисля, че хвърчила та дето купихме са добра сделка като замяна за аеца и потока, както и сделката от тази новина:)
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ф-16 България осве най-бедна стана и най-глупава.
22
3
 
3
 
! Отговори
Българин демократ преди 4 години
По добре скъпа демократична шистова газ от нашите по-старши американски парнтьори отколкото евтина тоталитарна газ от комунистическия диктатор Путин.
21
0
 
0
 
! Отговори
Да поясня преди 4 години
27 пост е мой, от истината ми треперят пръсчетата, направо ме напушва смях:)
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Time: Учители даряват кръв, продават дрехите си учителите в САЩ на прага на бедността.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще плати иск за 2,9 милиарда, който така и така щеше да плати защото има решение на съда, а Украйна се отказва от 7,4 милиарда. Добра сделка, САЩ са натиснали Путин и той е клекнал пред Украйна и американската демократична мощ.