Официално: Газово примирие между Русия и Украйна

Страните разрешиха проблем, който ги тормози пет години
21 дек 2019 21:30, Нели Христова
88
Официално: Газово примирие между Русия и Украйна
Снимка: Reuters

Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от газови проблеми, което не можаха да разплетат през последните близо пет години. Протоколът, който бе обявен днес, предполага отказ от нови взаимни претенции, изтегляне на искове, изплащане от Газпром на близо 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж и споразумение по антимонополното дело срещу Газпром в Украйна. Страните се споразумяха освен това за транзита на газ през следващите пет години и да обсъдят възможността за преки доставки на газ за Украйна през новата година.

Президентът на Газпром Алексей Милер съобщи пред журналисти, че според протокола за газово сътрудничество Газпром и Нафтогаз Украйна ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните си претенции по действащите договори. Така ще бъде възстановен балансът на интересите на страните. Той допълни, че споразумението предвижда отказ от нови претенции, изтегляне на арбитражни и съдебни искове, по които няма окончателни решения и плащане по приетото окончателно решение на Стокхолмския арбитраж. Уточнено бе, че става дума за изплащането на около 2,9 милиарда долара в срок до 29 декември.

Газпром ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания Нафтогаз - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Уточни Милер, цитиран от ТАСС.

Организирайки транзита, Нафтогаз ще действа като агент на Газпром и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за пет години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

Газпром и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той.

Шефът на Газпром допълни, че компанията ще подпише с правителство на Украйна споразумение, с което ще бъдат отменени претенциите на Антимонополния комитет на Украйна спрямо Газпром. Този документ трябва да бъдат подписан също до 29 декември. Претенциите на украинския антимонополен орган бяха за 171,9 милиарда гривни, включващи самата глоба и лихвите по нея. Според сегашния курс това са около 7,4 милиарда долара, уточни ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: УкрайнаРусиягаздоговр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
До евролиберастите преди 4 години
Да ви напомня само, че и тока в момента дето ползвате е от руски реактори, газа също, а и нов аец чакаме пак с руски реактори, а от както са санкциите таман 3 три тръбни потока навлизат яко на атлантиците отзад:), а 2 по сила член на Нато си купи и руско оръжие, голям майтап, :)
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дялът в руския бюджет от износ на газ и нефт днес е 40%, а на САЩ - 35%. САЩ все повече се деиндустриализира, вече не произвеждат почти нищо. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис, Сан Франциско са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора. Ако САЩ не започнат да продават суровини, газ и нефт на ЕС американците ги чака глад и много тежки времена.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не сте били с другия любовник тои на времето така го правеше влезе и ти земе номера и после ходи си. трови нервите то пълен професионалист може да го прави щото гледам де що сме от едно време всички ревем явно това се не спира така се кара Форд Мондео и някоя скъпа кола и е управител на Теленор пази боже сляпо да прогледна мрежови специалисти колкото щеш
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма за Германия, а за васалите от България които се отказаха от Южен Поток по нареждане на господарите от Вашингтон и през Северен поток, и през Турси поток, и през Украйна - все ще има транзитни такси. И визи винаги ще има за васалите.
14
1
 
3
 
! Отговори
До16 преди 4 години
Гледам господа евролиберастите не са на кеф, защото знаят, че е истина, те и базари те вече не са коледни, зимни са :), а и фойерверките почнаха рано тая година, има неща непоправими и с пари и добре, че България е по бедна та ни подминават, иначе друга песен щеше да се пее тука щеше да е наистина жалко:)
13
6
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До 8888 ... Раша използва газта ЗА ДА РЕКЕТИРА .и за ракети - -може. ПОМНИМ как Путин СПРЯ КРАНЧЕТО зимата на 2009 год....как иска да заобиколи Украина ...Е сега САЩ им го на--та четвъртит ...и ЖУЖИ КЛЕКНА ..подписа с Украйна за 5 год + ще си плати глобите като ПОП ....а тръбите за 10 милиарда ще ръждясват в морето ...докато мужиците не го изгонят с камъни от Кремъл
12
1
 
2
 
! Отговори
До ес форевър преди 4 години
Виж обаче смяната на генофонда, извратенящината с половете и похода на по голямата част от Европа към халифата върви уверено, за твоя радост, от тва няма спасение:)
11
5
 
12
 
! Отговори
88888 преди 4 години
Пита се , как една държава може да налага санкции на суверенни държави и частни компании и да им забранява да правят бизнес помежду си Отговор - може , ако тази държава е САЩ . Държавата - хулиган , лицемер , рекетьор , грабител , незачитаща никакви международни норми и право Ако някой може да изброи , срещу колко държави в момента САЩ е наложил санкции ....
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие сериозно ли мислите, че по СП и СП2 намя транзитни такси? Вие изгледа вярвате във Вечния двигател и Безплатния обяд?
9
0
 
7
 
! Отговори
амиии преди 4 години
Според договора ,Русия ще транзитира през Украйна 250 млрд. куб. метра за 5 години.
8
5
 
9
 
! Отговори
ко речи ? преди 4 години
До Анонимен 8 Пред какви реалности да е капитулирал Путин ?Русия ще снабдява Европа с газ през СП . СП2 , ТП , и Украйна А най странното е , как Украйна и Полша не искат руска газ , ама искат тръба. А още по-учудващото е как Украйна купува руска газ , ама ...... през трети страни
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите да обяснят, Путин врътна ли кранчето на Украйна или просто капитулира пред реалностите !?
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БъркотияТранзитните такси ще ги плаща не Русия плащат васали като България, а Европа ще си прекарва директно през Северен поток 1 и 2. Русия има фиксирана цена на газта, не я интересуват транзитните такси които крайният клиент плаща, ако ще и 3 пъти повече да плаща на Украйна.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавният дълг на Украйна към Русия от 3 милиарда обаче остава.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре руска газ със демократични транзитни такси за демократична Украйна отколкото диктаторска руска газ директно от Русия.
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истински десен - никакъв десен не си , а си обикновен продажник - клакьор !И като платят някакви 2,9 милярда долара - нещастни джобни пари за компании от тоз калибър- поучават транзит през Украйна и си продават газта на пук на амерканските простотии ! А че иска на Украйна е бил за 7,4 милиарда - а се радват на няма и 3 - значи някой се е продал !
2
6
 
6
 
! Отговори
Бъркотия преди 4 години
Щатите празнуват - Русия ще издържа с транзитните такси техния украински селяндурско-олигархичен режим. Да, ама и през Украйна, и по "Северен поток 1 и 2", и по "Турски поток" Европа ще се снабдява с руски газ. Трябва да затегнат още по-яко гайките срещу СП 2, иначе какво става с американския втечнен газ? А Вовата и "Газпром" привидно губят, но и те имат някаква изгода от такова решение на проблема. Скоро ще си проличи в договорите кой губи, дано не сме ние - европейските потребители.
1
8
 
12
 
! Отговори
Тежи на място преди 4 години
Явно решението на Стокхолмския арбитражен съд тежи на мястото си.