Ще спаси ли един разговор по телефона отношенията на САЩ и Китай?

Тръмп и Си Дзипин придават голямо значение на търговското споразумение
21 дек 2019 20:15, Нели Христова
10
Ще спаси ли един разговор по телефона отношенията на САЩ и Китай?
Снимка: Reuters

Телефонен разговор между китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Доналд Тръмп в петък добави нов тласък към първата фаза на търговското споразумение и може да означава, че подписването на дългоочакваната сделка може да е предстоящо, заявиха няколко изтъкнати китайски експерти, цитирани от китайското англоезично издание "Global Times", цитирано от БНТ.

Телефонният разговор показа, че двамата лидери придават голямо значение на първата фаза на търговското споразумение и вярвам, че двете страни ще подпишат споразумението много скоро", каза Вей Джангу, бивш високопоставен търговски служител, пред "Global Times", отбелязвайки, че е "напълно възможно" сделката да бъде подписана през януари.

По време на телефонното обаждане Си и Тръмп похвалиха първата фаза на търговското споразумение, според информационната агенция Xinhua. Си отбеляза, че споразумението е от полза за Китай и САЩ, както и за целия свят, съобщи Xinhua.

Китайски и американски служители постигнаха съгласие по текста на търговската сделка от първа фаза и работиха по окончателните подробности, включително правен и преводен преглед на споразумението. Двете страни обаче не са определили времето, мястото и формата на подписването на споразумението, въпреки че някои в САЩ предполагат, че сделката може да бъде подписана през януари. Има и смесени сигнали за търговското споразумение от САЩ, където някои описват сделката като загуба за страната.

На толкова критичен етап е важно, че двамата лидери проведоха разговора, за да покажат "политическа готовност на най-високо ниво" да продължат напред със сделката, каза Хе Вейвен, член на изпълнителния съвет на Китайското дружество за изучаване на Световната търговска организация и бивш държавен търговски служител.

Той също така отбеляза, че двете страни все още трябва да "доизпипат" сделката и все още съществува несигурност по отношение на подписването на търговско споразумение от първа фаза, позовавайки се на предишни промени в последната минута от страна на САЩ.

Въпреки това, дори ако двете страни подпишат споразумението, това не означава, че напрежението между двете страни внезапно ще се изпари поради нарастващата враждебност на САЩ към Китай, особено по време на изборите, аргументират се няколко експерти на годишната конференция на "Global Times" в Пекин.

"По време на всякакви избори американските политици биха критикували Китай, но наблюдаваме увеличаване на честотата, нивото и пропагандата по време на всеки следващ изборен цикъл", каза един от експертите на конференцията и добави, че Китай вероятно ще остане "въображаем съперник" за САЩ в обозримо бъдеще.

Ян И, пенсиониран вицеадмирал от Военноморските сили на Китайската народна армия, също отбеляза, че докато американските вътрешни проблеми и партизански борби доминират заглавията в изборния цикъл, между двете основни политически партии в САЩ има консенсус по отношение на твърда позиция спрямо Китай.

"Най-общо казано, ние трябва да поддържаме трезва глава относно отношенията между Китай и САЩ. Не можем да бъдем прекалено оптимистични, но това също не е краят на света," каза Ян, "стига Китай да не направи стратегическа грешка, дори десет държави като САЩ няма да успеят да сразят Китай“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
бай Ван преди 4 години
Дали един разгоеор ще стигне по първия въпрос оставям на авторите, и като допълнение използвам случая да попитам експертите по разговори, колко разговора ще трябват според тях за премахване на визитеза Щатите.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще спаси ли един разговор по телефона отношенията на САЩ и Китай?-------------Не-ъ!!!!!Взаимното недоверие е много високо....Абе..., късно е за всеобемни компромиси!Тъй, че...
4
4
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Какви капиталисти са американците? Те живеят на заем, благодарение и само на долара. Харчат в пъти повече , от колкото им е бюджета,а Китай нямат външен дълг и реално са първата икономика в Света.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп като нашия Бойко, разни пинчери само го лаят, обаче се оказа че има голям *** и яко налага с него
2
3
 
3
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Абсолютно НЕ, разбира се.Тези от Глобал таймс са се завивали със мокри вестници.Въпросът е принципен, а не :Аууу, колко си готин.Тавариш Си да гледа как днес тавариш путин бе поставен "раком" и много-много да не се опъва.Щото главната цел е той, а не путин. путин е косвена жертва.
1
6
 
4
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Китайците станаха изпечени капиталисти, въпреки, че се бият в гърдите, че са комунисти.Но по-добри капиталисти от американците не могат да станат. Затова ще слушат бай Тръмп иначе ги чака икономическо задушаване. Досега американците само ги пошляпваха, но май това ще е достатъчно.