Грийнпийс установи: Доматите и чушките от Турция пълни с пестициди

15,6% от анализираните продукти съдържали забранени пестициди
27 яну 2020 11:05, Елка Василева
165
Грийнпийс установи: Доматите и чушките от Турция пълни с пестициди
Снимка: архив, БГНЕС

Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици, анализирани от Грийнпийс. Според доклад на организацията все повече турски зеленчуци се оказват силно замърсени с отровни вещества.

Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества. Това сочат данните от последното изследване на Грийнпийс за страните от средиземноморския регион, озаглавено "Пестицидите: опасността на трапезата ни", посочва Дойче веле.

Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.

Изследванията са показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август, са открити общо 56 пестицида. А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи: през октомври - 96, през ноември - 139 пестицида.

Опасно за живота

От проучването на Грийнпийс става ясно, че 15,6 процента от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година.

А от 2018 карбендазимът е забранен и в Турция. Доказано е, че може да доведе до безплодие и да увреди нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба.

Турското министерство на земеделието до момента не се е произнесло по доклада на Грийнпийс. Но е възможно проблемът да засяга не само Турция. "Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави", обяснява Бюлент Шък. "Засегнатите страни сами биха могли да установят това, проучвайки съответните продукти." Турция изнася 10 процента от производството си на плодове и зеленчуци, 90 на сто се продават на вътрешния пазар, посочва Шък.

По данни на Асоциацията на износителите от средиземноморския регион през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.

Изследователите са установили, че при 42 процента от проверените продукти токсичният ефект от използваните пестициди въздейства дълго време и се пренася в почвата и въздуха. Поради това най-голям е рискът за здравето на селските стопани и работниците на полето, подчертава Бюлент Шък.

Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, ежедневно влизат в досег с отровни вещества. При жените това може да доведе до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази негативно на развитието на ембриона в майчината утроба. При мъжете отровните вещества могат да причинят рак на простатата и да доведат до безплодие, обясняват експертите.

Двойно повече пестициди, отколкото в Нидерландия

Според доклада на Грийнпийс от 1979 до 2018 година употребата на пестициди в Турция е нараснала цели седем пъти. Днес се използват общо 59 000 тона.

Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия - 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар - тоест, двойно повече.

В Европа като пестициди се използват близо 1000 различни вещества. През 2016 година Грийнпийс разпространи "Черен списък на най-опасните пестициди в Европа", където се казва, че вредни са и препарати, които дотогава са били смятани за безобидни. Заради проучването са били изследвани 520 позволени пестициди и тяхното отражение върху здравето и природата. 209 от анализираните пестициди са били добавени към черния списък.

Докладът за Турция е бил сравнен с "Черния списък на най-опасните пестициди в Европа", в резултат от което е било установено, че при 90% от анализираните домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит поне един от включените в списъка опасни пестициди. Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на ЕС, тези продукти безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ям месо ям домати чук,,ам грета и не ми пука за марксиско еко глупостите
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това ям само месо най вече телешко
97
2
 
17
 
! Отговори
И от Гърция е преди 4 години
същата история. Само България внася от Гърция, а от Турция - ние и Русия. Аз лично никога не взимам такива плодове и зеленчуци, съветвам и Вас. , земята е отровенаВ Гърция - Серското поле, най-богатото, земята е отровена на 600 м. дълбочина.
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зелениа пиниз са третополовите родители на Грудката от швуткецияна тях изобщо не им пука колко шопа , тракиеца и добружанеца ще се непестицидят, те изпълняват поръчка за оплюване не избрана държава. днес Турция утре Фрнация, други ден Българция
95
3
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Няма днешна селскостопанска продукция без пестициди.
94
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хм..Майтап.."т..у..р/чолята" са оказа "запретен израз"....?!?!
93
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
*** имат много малко земя,която става за обработване и получаване на добиви.Е,не може да им се отрече,че използват всеки квадратен метър от годната за некакво производство..И ДА,трудят се..НО:-Едно такова МАСИРАНО производство на "плодове и зеленчуци" ТАМ няма как да стане без съвременната ОТРОВНА ХИМИЯ!!!!!!!!..А нашата БЛАГОСЛОВЕНА земя,в която "бучнеш клечка-береш плодове",по най-брутален начин е ПОДТИСНАТА и набутана "в трета глуха" от ЕНИЧЕРИТЕ на България.
92
2
 
20
 
! Отговори
Българин-всеядец преди 4 години
Дайте ни ги в България-ние ядем всичко! Свикнали сме с буклуци и отрови около нас, също и с отрови вътре в нас, благодарение на професионалната работа на Агенцията по храните! Това зеленчуци, плодове, калбаси , сирена, меса с отрови -нищо не могат да ни направят с отровното си съдържание. Да живее българинът-всеядец!
91
9
 
7
 
! Отговори
бг преди 4 години
На Гриинпиис не вярвам. Това е циониска организация. От Турция е по-вероятно да не е ГМО отколкото от извратения ЕС.
90
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изобщо внасяме от Турция, след като не е част от ЕС? Какво наистина ни гарантира спазването на стандартите? Във Великобритания няма ни един от домат от Турция, всичко е от Франция и Испания. Не защото е по-евтино, а защото е по-качествено!
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
благодаря на Грийнпийс, че ме пази от нашата агенция по храните! Да закрием агенцията и да дадем половината пари на Грийнпийс
88
4
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
България на зеленчуци няма кой да е победи Беше СИЛНА,Сега в ЕС всичко е внос с пестициди ЯЖТЕ и викайте с ГЕРБ по силно да живее ЕВРОПА.НАТО щ епази пазарите на зеленчуците хахахахаха...
87
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Турско НЕ СМЕ КУПУВАЛИ ОТ 20 г.!Тия НЕ НИ ИМАТ ЗА ХОРА!
86
4
 
10
 
! Отговори
бре преди 4 години
Ама идете си на село и си гледайте градинките.Като искате у градо те ви турски домати и чушки.
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бабх установи че всичко е в нормите - яжте и се не бойте ... е нали трябва да има клиенти и за онкоболниците
84
0
 
7
 
! Отговори
Патилият преди 4 години
Туй малко като оная габровска шега дето отишъл някой за семки и му сложили пирон в опаковката за да тежи и така да го измамят с грамажа, а той като намерил пирона после не се възмутил а го ползвал защото и той струвал пари и вършел работа. Ми вземете турските лимони, киснете ги във вода и после с нея пръскайте срещу вредители, слагайте ги и в капани за мишки. Щом от два броя удря човека в главата, значи и малко парченце ще простре плъхът. Само не слагайте турски домати че плъхът може да мутира.
83
5
 
14
 
! Отговори
- преди 4 години
Провокация срещу химическите концерни. Кой ги произвежда тия отрови, а? Да не са турците случайно? Хем ги произвеждат и продават тия отрови, хем после натискат производителите и нали слънчевите домати- отровни, а холандските пластмасови домати- супер!
82
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантиците никога няма да проумеят, че за мюсюлманите европейците са неверници и за тях няма никакви морални задръжки да ни тровят ако това би донесло повече печалба. Моралът се отнася само за своите. Не за чуждите. От свои не бива да взимаш лихва. Неверниците прасетата ги яли.
81
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен 73 : Некачествените полски плодове и зеленчуци всъщност са украински - обогатени с разни изотопи. Вервайте ми !
80
10
 
4
 
! Отговори
Фуки преди 4 години
Дрън дрън,пак са по безопасни от колбасите и месото по магазините .Още никой не се е натровил от трева, но от леш ..