Съветник на Ердоган заяви готовност за война с Русия, ще я "разчленят отвътре"

Отмъщението за събитията в Идлиб щяло да е ужасно
28 фев 2020 22:10, Елка Василева
1028
Съветник на Ердоган заяви готовност за война с Русия, ще я "разчленят отвътре"
Снимка: архив, БГНЕС

Съветникът на президента на Турция Месут Хаки, който е и член на президентската комисия по сигурността и външната политика, заяви, че неговата страна е готова да воюва с Русия, като отмъщението за последните събития в сирийската провинция Идлиб ще бъде ужасно. Това Хаки заяви по телевизия „Ал Хабер“, цитиран от Лента.ру.

По думите на Хаки Турция не е враг на Сирия, Ирак, на кюрдите или арабите. „Ние с тях сме братя. Ние сме тук, така че брат да не убива брата“, отбеляза той. Хаки добави, че Москва върви по неправилен път и е изгубила доверието на Анкара.

Съветникът заяви също така, че Русия, в която живеят 25 милиона мюсюлмани, „ще бъде разчленена отвътре“, цитира изданието „Ахвал“ част от негови думи в Twitter.

“В миналото сме се сражавали с Русия 16 пъти, ще направим това отново, нашата мъст ще бъде ужасна“, посочи Хаки.

Още по темата

Потребители на социалната мрежа пишат обаче, че обикновено Турция е губила войните. 

С тези думи Хаки реагира на информацията за смъртта на 33 турски военни в сирийската провинция Идлиб по време на обстрел от страна на сирийските сили вечерта на 27 февруари. Други официални лица от Турция засега не се коментирали думите му.

През нощта срещу 28 февруари Турция нанесе ответни удари по позиции на сирийците в Идлиб. Сирийските военни са изгубили комплекси „Бук“ и „Панцир“, 23 танка, също толкова полеви и самоходни оръдия, както и пет хеликоптера.

От руското министерство на отбраната заявиха, че турските военни са попаднали под обстрел, тъй като са се намирали сред бунтовници, настъпващи срещу позиции на сирийската армия и не се предали своите координати. В отговор Турция заяви, че ударите по позициите са били нанесени въпреки координирането на действията с Русия.

В резултат на настъплението си през януари-февруари сирийската армия превзе почти половината от зоната за деескалация в Идлиб и остави зад себе си турските наблюдателни пунктове. Това възмути Анкара и турският президент Ердоган заяви, че ако към края на февруари сирийската армия не се изтегли зад линия на постовете, то турската армия ще започне военна операция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1028
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
36
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Съветникът заяви също така, че Русия, в която живеят 25 милиона мюсюлмани, ще бъде разчленена отвътре,Ердоган не си поплюва, ще изкорми Русия от атентати!Да питам тАваришчите - Што случилАс с турецкий пАток?
23
2
 
52
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Не им трябват ракети,само един туристически сезон да пропуснат,и фесовете са по очи....
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не да имаме две нови съседки скоро? Западна и Изочна Турция? Че както е тръгнало ...
21
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, а като въртяща далавера с Сирийски петрол, от братски чувства ли го правеха.Странно е Турското разбиране за братство. Двулично. То и да си турчин е същото. Млада нация, ама с османски мечти за величие. Е под мъдрото политическо перчене на султан Ердо, скоро ще им мине.
20
15
 
12
 
! Отговори
TTосновна преди 4 години
Тия двете диктаторчета нали уж бяха големи дружки-ракети ,патоци с газ??? Ква я мислехме ний-тя ква стана...
19
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана това, което се знаеше, че ще стане. Ер Дьо *** бе отдалечен от САЩ и от Европа, а сега всички заобикалящи държави са му врагове. И защо? Защото си повярва, че може да седи на два стола. Повярва си, че ще е първата стена свалила руски самолет след ВСВ, но ше му се размине ... аххх Ер Дьо ***, ЗДЗП Ганьооо ...
18
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУРСКАТА АРМИЯ СЕ ОКАЗА НЕБОЕСПОСОБНА И БЕЗСИЛНА СРЕЩУ ЕДНИ КУРДИ С КАЛАШНИКОВ ,ВЕЧЕ 40 ГОДИНИ . ПРЕДСТАВЯМ СИ КАКЪВ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ РЕЗУЛТАТА НА ЕДНА ВОЙНА С Н.Р.БЪЛГАРИЯ И БНА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ,ПРЕВИШАВАЩА ПО ВЪОРЪЖЕНИЕ ,СКОРОСТРЕЛНОСТ,БЛИЗО ТРИ ПЪТИ , ТУРСКАТА И ГРЪЦКАТА ,ВЗЕТИ ЗАЕДНО.ПЛАНЪТ ОТ ЩИТ- 82 НАИСТИНА ЩЕШЕ ДА СТАНЕ РЕАЛНОСТ .
17
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KubilayШе ти се, но се съмнявам че ще стане. Руснаците винаги са били много търпеливи , но ако някой прелее чашата мисля че ще хвърчат ч..ми. Ердо е нагъл но май това няма да му помогне. Прекалено е глупав и в същото време много самомнителен. Това може да му изяде главата.
16
10
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам въпрос към разчленяващите Русия.Плува си една подводница нейде близо до Мурманск.Започва да изстрелва балистични ракети от тия лошите.След няколко десетки минути 20 от най-големите турски градове изчезват. Какво бихте сторили? Май ще се наложи или да бягате в Европа или да минете в газообразно състояние.Аз не вярвам че САЩ толкова обичат Турцоя че ше легнат да мрът за нея като се сбоят с Русия.Китайците по-скоро биха подкрепили руснаците.Европа ще си трайка..Може някоя санкция да наложи.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕСО ***, гони го туй куче тнкабинета си, че тоя път ще има действителен преврат ...
14
12
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците са страшно примитивни националисти. В последните няколко дена се начетох на техни коментари в интернет - е няма такива първобитници....
13
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казвах, че ЕрДоан е луд-фанатик и си вярва.Ако има ядрена бомба няма само да я стопанисва.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дженъри палят воини.
11
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има наплив на руски туристи на Слънчака май..
10
12
 
78
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Намирисва ми на освобождаване на Константинопол!
9
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казах, Ердо е бесен на руснаците че го изритаха като *** котка от Сирия. И ще свърши мръсната работа на Запада - затова той още не е врякнал че Русия е нашественик. Знаейки за отмъстителността на Ердо ще го оставят поне да се опита да нападне Русия - нещо което те не смеят да направят. Но това е гадост, никой не трябва да го оставя. Това е нещо като война която може да прерасне във световна - никой не трябва да допуска подобно нещо.Да слагат такава власт в ръцете на тоя е много опасно
8
9
 
74
 
! Отговори
Имамбаялдъ преди 4 години
Ще замирише на пърлени шалвари.
7
5
 
72
 
! Отговори
Башар Асад преди 4 години
Днес още 4 турски войници за загинали я гр.Рас Ал айн,взривена е била кола до турски пост.Сирийската армия е прочистила от терористи южен Идлиб,настъпва към град Джеиа Ал Шагур,терористите са я шок.Реват като на умряло Ердоган да им помага.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
komshii v voina ...i vse taka ... i koi im prodava orajiata?
5
101
 
17
 
! Отговори
Kubilay преди 4 години
Това ще стане скоро иншаллах. Време е да освободим нашите братя, останали под руски ботуш - татари, чеченци, дагестанци, башкири, чуваши, черкези. Наистина това ще е достойно за наследниците на султана и неговия кавказки брат Шейх Шамил.