САЩ и Великобритания започват търговските преговори

След Brexit Островът търси нови партньорства
5 май 2020 19:10,
24
САЩ и Великобритания започват търговските преговори
Снимка: Pixabay

САЩ и Великобритания ще започнат преговорите за търговско споразумение между двете държави след осъществяването на Brexit днес, 5 май, чрез видеоконференция, на фона на ефектите от пандемията, които ощетяват икономиките и на двете страни, предава Reuters, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

Преговорите ще са първата сериозна търговска стъпка на САЩ през 2020 г. и ще се проведат на фона на опитите между Лондон и Брюксел да постигнат споразумение за взаимоотношенията си след Brexit, което трябва да стане до края на годината.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър вече не говори много за преговорите. По-рано той публикува пакет от цели, но това се случи преди повече от година. В този пакет се споменава, че САЩ ще търсят пълен достъп до британския пазар за своите земеделски стоки при намалени мита.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да върне производствените вериги обратно в САЩ и да ги отдалечи от Китай, като в същото време продължава с кампанията "Купи американското", насочена към множество продукти, включително медицински.

Земеделието вероятно ще е най-трудната точка от преговорите, като се има предвид сериозната опозиция в Обединеното кралство срещу ГМО стоките от САЩ и пилешкото месо, третирано с антибактериални химикали. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се зарече да "преговаря здраво" с Вашингтон, а от кабинета му заявиха, че страната няма да се откаже от своите стандарти за храната, която се продава в магазините.

От своя страна главното бизнес лоби в САЩ, Търговската камара, призова на 4 май двете държави да се откажат от всички мита в преговорите, като според тях това ще подобри състоянието на ударените им от пандемията икономики.

Преговорите, първият етап от които би трябвало да не продължи повече от две седмици, ще започнат чрез видеоконференция днес, на 5 май, според информацията на британското посолство. Следващите етапи от преговорите ще се състоят на всеки шест седмици отново чрез видеоконференции, докато не се прецени, че е безопасно преговарящите екипи да пътуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари