Четат Корана в "Света София" - Турция празнува превземането

Ердоган: С народа ни да изживеем радостта от завладяването!
29 май 2020 12:15, Елка Василева
165
Четат Корана в "Света София" - Турция празнува превземането
"Света София". Снимка: архив, БГНЕС

Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера в храма „Света София“, който в момента е музей, по случай 567-та годишнина от завладяването на Истанбул, заяви турският лидер Реджеп Ердоган в четвъртък вечерта.

По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.

Годишнината от превземането на Константинопол от османците ще бъде отбелязана с редица събития днес в града.

„Привечер фондацията „Стрелци с лъкове“ организира състезания „Купата на Завоевателя“ (по името на султан Мехмед II Завоевателя, който превзема града – бел. ред.). В рамките на организираната от Министерството на културата и туризма церемония в „Света София“ ще бъде прочетена сура „Фатиха“ (първата глава от Корана – бел. ред.) и отправени молитви. С тази програма искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването“, каза Ердоган, цитиран от БНР.

В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят. Доста от съществуващите византийски мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.

Внушителният храм „Св. София“ (Божествената премъдрост) – най-яркият образец на византийската архитектура и най-впечатляващото строително-инженерно постижение на времето си, е изграден през 532- 537 г. при император Юстиниан I.

„Света София“ е християнска катедрала над 900 години и дълго време е била най-голямата постройка в света.

След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1934 г. е обявена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк.

Сега сградата привлича милиони туристи годишно и има статут на защитен обект от списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинАз зная отдавна,че столиците ни са били по-големи от Костантинопол,а и България тогава е била доста голяма и е заемала огромни територии,ето линка за столицата,а да - 28кв.км.https://bulgarianhistory.org/preslav-grad-gradi-i-suzdade-v-28-godini-veliki-preslav-perlava-na-simeonovata-bulgaria/
101
6
 
7
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Това е гаджалийски сайт. Триете коментари на българи и оставяте коментарите на жертви на девришмето. Всичко се връща :)
100
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KubilayАми като те потурчат насила и избият роднините ти ,за да смениш християнската си вяра с мюсулманска ,не само турски ще проговориш,но и ще се кланяш по десет пъти на ден пред новата вяра от страх,турския везир пише,точно обратното,че над един милион потурчени българи мохамедани има в България,мога да ти кажа с точност през коя година и къде са ги клали,потурчвали и тероризирали,за да сменят християнската с мюсулманската вяра и се потурчат
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТУРКИА КЕ ПАДНЕ.
98
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 100Ха, ха, ха, що ме караш да се смея?Та ти Плиска я изкара почти една четвърт от територията на днешна България бе!!!Да не си сбъркал мерните единици?
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опс,сега видях,че има грешка,дори не е 23 000 кв.километра Плиска,а от външния град е била 28 000 квадратни километра старата столица Плиска,старата българска столица Преслав е била над 5 000 кв.километра и също не е била по-малка от Константинопол, Велико Търново също е 5 000 кв. километра,столиците ни не са били по-малки от Константинопол,а по-големи.А Костантинопол максимум 4 000 кв.км.За другите български столици,не знам как стоят нещата,защото са били извън територията на днешна България.
96
10
 
12
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
В България има и турци, и помаци, които са горди с рода си. Моята баба не знаеше български - никакъв. Говореше само турски. Езикът е първият признак за това, какъв си. Има си и българи-мохамедани, които не знаят турски и не твърдят, че са такива. И в Турция това е известно, и по целият свят. Аз знам и дедите откъде и кога са дошли. Само на тодар правешки му се прииска да не е така. След като не ни харесвате, защо държите да кажем, че сме българи? Същото правите с македонците. Е не искат хората
95
3
 
11
 
! Отговори
До Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
Всеки тук може да разбере, че ви е било тежко и обидно.Но да кажеш, че това е било "безпрецедентна в човешката история диващина" е пресилено. Вероятно е имало превишаване на права от страна на някои. Възможно е в отделни случаи да е била проявена неоправдана жестокост. Но ако е имало такива неща, човек може да си търси правата по съдебен ред.Като цяло обаче тукашните турци не са били бити и клани, нито им е отнето имуществото. Който не си е продал къщата и сега може да идва да си я ползва.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константинопол не е бил по-голям от българската столица и Плиска има три големи пояса външен град,вътрешен град и централен град.
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак си провери,Контантинопол е бил около 3 700 квадратни километра,сложи ги дори 4 или 5 000 кв.км., а старата българска столица Плиска е била 23 000 квадратни километра!Константинопол не е бил по-голям от българската столица и има три големи пояса външен град,вътрешен град и централен град.
92
4
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Св. Ястреб Ходжа 95 - е, това решава въпроса. Значи в този си живот няма и да стъпиш. По въпроса за произхода ти, също няма особена енигма. Дължиш го на някой потен башиб.озук навестил рода ти. Но, щом това те прави щастлив?! А ако съдя от правилния ти български, ти дори и това не си. Ти си просто г.нясен *** който си "върши работата" тук, за тея дето ти се връзват.
91
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе ти се мисли за турчин и си се чувствай турчин, ако това те прави щастлив, твоя воля!В днешна Сърбия например при поредното преброяване много хора са се писали "югославяни", въпреки че такъв етнос изобщо няма.В една демокрация всеки е такъв, какъвто се чувства, ако щеш и марсианец бъди, никой няма да ти оспори афишираната етническа принадлежност!
90
9
 
2
 
! Отговори
Кросайдера преди 3 години
Идваме рицари скоро да разчекваме и палим чершафи .... ше ви се случи голям Букик като след първата световна , но първо на колене и до просешка тояга ще ви докараме чрез световните борси прости забрадки .
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинЯтагана е персийско оръжие,аз пък да ти кажа.Използвало се е и на Балканите,много преди да се появят турците,но е останало с лоша репутация в съзнанието на българите,заради турските кланета над българите с ятагани.
88
15
 
8
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
До българинПозволи ми като турчин да знам какво знаят турците и кои думи къде ги ползват. Ако не си забелязал, пиша в български форум и ползвам български думи в контекса им. Но както вече писах, ако това те прави щастлив да си мислиш, че аз не съм турчин, а българин, ами така да е. Стига да се чувстваш щастлив. Последно - не съм стъпвал в българия от 1989 година насам и нямам такова намерение, докато тези земи са под българско управление.
87
13
 
5
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
До KromАх *** *** ... Кой нормален и кадърен человек би се върнал доброволно да живее в тази балканска котччина буллгейристан?!
86
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 77В продължение на последния ми коментар да добавя още една улика, че не си никакъв турчин:Турците използват думата калъч (kilic), а не ятаган. Сабята е кръстена на градчето Ятаган, където тамошните майстори са я ковали.И на турски се казва "Ятаан", като "г"-то е нямо.Също Доан и Ердоан, а не "Доган" и "Ердоган"!Ама и ние пушим Кент и ядем бонбонки Тик-Так! ;-)
85
8
 
5
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
До българинНе че има смисъл да убеждавам папуасите за моя етнически произход, но само да си знаеш - аз за първи път съм видял българин на живо на 8 годишна възраст, учителят ни в първи клас, Желев се казваше. И от 30 години много рядко говоря български, сигурно не повече от няколко часа на година. Пък ти можеш и да си вярваш че съм дядо ти Мраз.
84
4
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Св. Ястреб Ходжа 82 - виждал си ти танк, ама на картинка. И ако си вярно от тези, ще се върнеш, обаче с помпичка срещу задух. Но, мечтите са безплатни дори и за по.маците смазани от миене на чинии на Босфора.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Св. Ястреб ХоджаКакво да прочета,аз четох Корана,преведен на български,още преди да почнете да ходите по джамии в България,явно ти не знаеш какво пише там и от къде произлиза тази религия и че Корана е обединение на предходни религии.