Нурсултан Назарбаев е заразен с коронавирус

Бившият президент на Казахстан е в самоизолация
Обновена: 18 юни 2020 12:22 | 18 юни 2020 12:21, Елка Василева
1
Нурсултан Назарбаев е заразен с коронавирус
Нурсултан Назарбаев. Снимка: архив, БГНЕС

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев е заразен с коронавирус. Това съобщи РИА Новости, като се позова на неговата пресслужба.

Повод за тревога няма, посочиха от пресслужбата. 79-годишният Назарбаев се е самоизолирал и работи дистанционно.

През миналата седмица здравният министър на Казахстан Елжан Биртанов беше заразен и хоспитализиран. Инфекция беше установена и на председателя на долната камара на парламента на страната Нурлан Нигматулин.

В самоизолация са премиерът Аскар Мамин и военният министър Нурлан Ермекбаев.

Заради коронавирусната епидемия Казахстан ще затвори за събота и неделя ( 20 и 21 юни) моловете, пазарите и парковете в големите градове. Ще бъдат подготвени и допълнителни легла в болниците.

Казахстан отмени миналия месец строгата карантина, наложена заради коронавируса. След това обаче темпото на разпространение на заразата се ускори. В страната има потвърдени 15 877 случая на заразени и 100 починали от COVID-19.

Нурсултан Назарбаев беше президент на Казахстан почти 30 години. През май 2019 г. той подаде оставка, като остана „лидер на нацията“ и член на Конституционния съвет. Назарбаев оглави Съвета по сигурност на Казахстан и управляващата партия „Нур Отан“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
12
 
! Отговори
Да е жив и здрав преди 3 години
Корав автократ, корупционер и почитател на "родовата власт", но оставя Казахстан по-цивилизована страна, отколкото беше по времето на СССР. За разлика от другите "-стани" в Средна Азия, които бързо, лесно и с голямо желание пропаднаха с поне едно столетие назад. И не се остави да го мачка бандитско-олигархична Русия, научи ги насила да се отнасят с Казахстан като с равноправен партньор.