Беларус между мечтата за европейско бъдеще и украйнския сценарий

Можело да се стигне до гражданска война
11 авг 2020 11:20, Ния Христова
42
Беларус между мечтата за европейско бъдеще и украйнския сценарий
Украйнският сценарий за Беларус е напълно възможен, защото за пръв път в страната има толкова обединена опозиция, макар че победата на Александър Лукашенко на избори по такъв начин не е прецедент. Това каза доц. Александър Сивилов, международен анализатор, специалист по съвременна история и преподавaтел, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria
 
Сивилов смята, че насилствено обръщане на Беларус към западните страни може да доведе до разпад на държавността по примера на Украйна и до разцепването на страната.
Още по темата
 
"В Беларус няма толкова ясно разделение на източна и западна част, както е в Украйна. Ситуацията ще е много сложна, може да се стигне до гражданска война".
 
Според него един от големите въпроси на президентските избори в Беларус е бил по отношение на възможността руският президент Владимир Путин да се отдръпне от Лукашенко.  
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много русофилняк тук много нещо :)
13
19
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
Г-н Сивилов, в Украйна не се е ''разпаднала държавността'', нито се е ''разцепила страната''. Русия окупира Донбас и Крим, изби 13 хил. украинци, опита се да вземе Харков, Одеса, Мариупол и да създаде ''Новороссия''. Но Украйна воюва с агресора и го спря. Просто е.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коментаре то по принцип между Баце и Батьката/ Лукашенко, така ми викат/ нема голема разлика, и двамата са на един акъл, с тая разлика че ние сме в ЕС и Баце не смее да действа така брутално, не за друго ами ще му спрат евраците
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нЕкойИдват да работят като сервитьорки по морето от Окраина и Молдова!!!От Белорус идваг тук на почивка!!!Нещо си се обаркал!!!
10
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз още не мога да разбера от къде идва тази романтизирана представа, че Русия е нещо невероятно и велико и като нея втора няма в галакатиката... Русия е такава ***, че не можете и да си представите.
9
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безродните ни русофили които са виждали Русия и Беларус само на картата пак си мислят, че знаят по-добре за живота там от самите хора които реално са там.
8
19
 
5
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Я не защитавайте диктатора лукашенко. Понеже са много добре и са вързали, затова идват да работят тук. Защото В ЕС е лошо. Хайде стига с прокомунистически брътвежи
7
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринАве не разбрахте ли, че никой не иска да живее в пост коми клоакa и искат по-далеч от Русия?
6
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили белоруси, гледайте си живота и държавата, не тръгвайте подир измамни миражи. Ще замените ограниченията на авторитарната държава с хаоса и произвола на грабителството. До просяшка тояга ще ви докарат. Вижте какво стана с Украйна. Мислете прагматично, лозунгите за демокрация ни се ядат, ни се пият, ни демокрация носят.
5
6
 
31
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Каква е тази "мечта" за европейско бъдеще? 80% от хората не гласуваха за кандидатката дето им обещаваше светло европейско бъдеще. ЕС стана прекалено тежка структура, а реално няма икономика да се издържа сама. Трудно ЕС би се разширило повече в каквато и да е посока. Трябва да се радваме ако въобще тази структура издържи идните 2-3 задаващи се тежки години.
4
24
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Колко *** като тебе отидоха в Беларус като е толкова хубаво? Хората там дават за пример точно България. Да получаваш 1000 долара като продавачка в мола им е мечта.
3
6
 
25
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
АБСОЛЮТНА ЛЬЖА ! Всяка година ходя до Беларус, народа си обожава Лукашенко и никой не желае да става разграден двор като о'крайната, по-корумпирана, бедна и мизерна държава дори и от клетница майка България, да не говорим, че до 20 години няма да я има и на картата.....
2
8
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Да гледат България, за да видят "европейското бъдеще".Сега Беларус е една спокойна и подредена държава с хубави пълни с живот села.Всичко, което България беше ....Ако искат да станат колониални роби, да продължават с протестите срещу "диктатора" Лукашенко.Впрочем "диктатор", който единствен не затвори народа си заради коронавирус измамата.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези нямат грам мозък - поредния майдан - и какво украйна да не би да я приеха в ЕС? - станаха по бедни от църковни мишки... Между другото в БГ ситуацията има някои общи неща явно ЦРУ се е активизирало по източната линия!