Работници крещяха на Лукашенко "Напусни!", той спря нета в цялата страна

Президента на Беларус държа реч пред "най-лоялните" си работници
18 авг 2020 17:00, Нели Христова
191
Работници крещяха на Лукашенко "Напусни!", той спря нета в цялата страна
Снимка: БГНЕС

Протестите в Беларус не стихват. Тъкмо напротив - разрастват се. След масовото шествие, на което присъстваха повече от 100 хил. души, стотици работници, сред които и служителите на държавните медии, обявиха стачка. И точно в този напрегнат момент президентът Александър Лукашенко реши да произнесе реч във фабрика и то само пред "най-верните си служители". Но това далеч не приключи добре за лидера.

Още по темата

Лукашенко пристигна във фабриката за военни автомобили с хеликоптер, като целта му бе да избегне протестиращите в центъра на Минск. А работници, които да се "насладят" на речта на президента в MZKT са предварително избрани - само най-лоялните от тях ще зърнат на живо диктатора. Но въпреки всички тези усилия, докато Лукашенко говори на "верните си служители", те започват да крещят "Напусни!" и "Подай оставка". А той, в стила на Последния диктатор на Европа, им отговаря: "Казвате, че изборите са нечестни и искате нов вот. Моят отговор на този въпрос е следния - вече проведохме избори и, докато не ме убиете, други избори няма да има. Дори и да ме застреляте утре, има други хора, които са готови да заемат мястото ми."

Лукашенко също така добави, че не е светец, но ако не бил твърд с народа си, Беларус нямало да съществува. "Да, знам, че не съм светец. Вие познавате моята твърдост. Но ако не беше тя, тази държава нямаше да я има. Знайте със сигурност, че аз няма да посегна на вашите деца и няма да дам страната на никого."

Случката не остана скрита и от обектива на камерите. Клиповете бързо се появиха в интернет, а засрамен, че цялата страна ще види унижението, Лукашенко направи това, което стори още в началото на изборния ден - изведнъж интернетът в цял Беларус спря.

"Спирането на интернета в понеделник изглежда технически съвместимо с продължителното мрежово затъмнение от миналата седмица", казва News Алп Токер, директор на групата за интернет мониторинг NetBlocks, пред VICE.

За първото спиране, още по време на изборите, правителството обвини "външна намеса и технически проблем", но от NetBlocks заявиха, че спирането на нета е било "нарочно и е отнело дълго планиране". Според техния анализ, "само правителството би могло да постигне това".

В средата на миналата седмица интернетът отново заработи. Но тази необичайна рестрикция бе наложена още веднъж след най-масовия протест в историята на Беларус и унижението, което Лукашенко преживя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
8
 
3
 
! Отговори
баце преди 3 години
И тоя направи същата грешка като Боко - не се оттегли навреме за да минимизира загубите. Какво му костваше да разпореди ново преброяване на гласовете и да си дръпне сам малко юздите или да направи нови избори. Те тия като Лукашенко живеят в някаква паралелна вселена и не ходат до тоалетна ....
69
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия беше Нигерия по времето на алкохолика Елцин, той беше евроатлантик
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73Комунисти? За Дани Хакера ли става въпрос? Той действително е комунист, бил е общински съветник от БСП в София между 2003 и 2009. Повечето от ГЕРБ са пребоядисани комунисти, какъвто е впрочем и Борисов, който има партийна книжка на БКП.
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 78/81Путин направи Русия Нигерия със сняг.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Другари комунисти, личите от далеч, а вече и малките деца ви знаят и кътните зъби.Напразно се напъвате.
65
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия се задава същото. От години насам ходя редовно в Москва, Владивосток, Санкт Петербург. Не съм комуникирал с човек (технологичен сектор, комуникирам със заможни образовани руснаци), който да подкрепя Путин. Даже напротив, ужасно ги е срам какво ги твори той. Запознати са как се елиминират журналисти, как лидерите на протестиращите изчезват. Абе, китайска история. Но руснаците не са глупави и скоро ще се вдигнат на мултимилионен бунт. Относно Беларус- имах проект там. Трети свят държава.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 68Ако ги "подкрепят" да излязат на улицата да ги видим. Както беше по Луканово време.Абсолютно сигурно е при стотици хиляди протестиращи Борисов ще подаде моментално оставка.
63
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази информация е малко фейк. Микс от събития разположени различно от хронологичната си последователност.Ясно е защо го правят, и какво целят, но сега сме 2020г. Народите видяха много цветни революции, и сценария в Украйна е неприложим. Нито в Беларус, нито другаде.Всеки може да е недоволен от нещо в държавата си, но това не означава че е готов да я разруши, и подчини на чужди интереси. Не и в Беларус, не и 2020г.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно са гласували машинно, и тоя е хакнал изборите.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФеикНещо май не си гледал въпросните видеа. А спирането на нета е факт. Комунистите даже не осъзнавате, че никой не ви вярва. Личите от 1000 километра кои сте.
60
5
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
По официални данни около 65% подкрепят сегашните протести в България, което прави поне 3.5 милиона души. Значи по твоята логика, блокадите са си съвсем законни, както бяха и тези при Луканов.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 45/50Да, блокадите срещу Луканов бяха законни, защото ги подкрепяха стотици хиляди, което означава провалено управление. Тези в България в момента ги правят няколко десетки човека, с щедрото съдействие на Черепа и Маджо.
58
4
 
8
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
А Борисов никъде не го посрещат, щото се е скрил като мишка и не излиза от дупката си цял месец.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо не покажете онези десетки стотици руски немци,които се връщат в русия и напускат развита и прекрасна германия подгонени от тълпите азиатци,африканци и български роми по улиците на дортмунд,дуисбург и берлин.има доста филми как етнически немци през последните години се заселват в новосибирск,омск и т.н. като руската държава се ангажира да зачита тяхната култура и индентичност!
56
1
 
8
 
! Отговори
Феик преди 3 години
В ютуб има клип за срещата с работниците, и няма нищо такова което е написано тук, и Интернет си има...
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателВарненски, пожелавам ти да ти дойде до главата наистина да ти се случи това дето говориш. Само това, нищо друго.
54
6
 
7
 
! Отговори
дааааа преди 3 години
ЕС дане се меша където не им е работа само беди носят с техните"помощи"
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко обещал на Баце да прекръсти най-добрият беларуски отбор на БАТЕ БОЙКО БОРИСОВ, ако му покаже как се лъжат протестиращите с Велико народно събрание и как се пише конституция за 1 уикенд.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23 Какъв избор има Радев ?Върна веднъж кандидатурата на Гешев , прегласуваха я и втория път няма как да не я подпише . Задължен е по закон
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българинсмятай колко е зле в украйна след като идват тук да мият чинии за 600 лв. за няма и 3 месеца сезон по морето.нека тези прекрасни хора по улиците на минск да преосмислят много добре ситуацията.