Лукашенко мобилизира военни в западен Беларус

Причината - намиращите се наблизо войски на НАТО
19 авг 2020 09:07, Петя Славова
62
Лукашенко мобилизира военни в западен Беларус
Снимка: БГНЕС

Президентът  на Беларус Александър Лукашенко разпореди прехвърлянето на парашутистите в западния град Гродно през уикенда. Той аргументира хода си с предполагаемо напрегнатата ситуация във връзка със сигурността там, добавяйки че войските на НАТО не са далеч от границата. Военният съюз отхвърли това твърдение.

Лукашенко многократно обвиняваше други държави, че се намесват в протестите срещу него. По-конкретно той назова Полша, Литва и Украйна.

Още по темата

Освен това президентът търси контакт с руския президент Владимир Путин, който обяви, че ще подкрепи Беларус в "извънредно положение". Русия потвърди готовността си "да предостави необходимото съдействие за решаване на възникнали проблеми", се посочва в съобщението, позоваващо се на съществуващо военно споразумение.

Междувременно опозицията в Беларус създаде координационен съвет, който да организира мирно предаване на властта. В комисията работят юристи, предприемачи, художници, политици, лекари и учени. Кандидатът за президент Светлана Тихановская е инициатор за създаването на съвета. От изгнанието си в Литва тя публикува ново видео съобщение, в което обвинява Лукашенко, че ръководи страната с лъжи и ужас в продължение на 26 години.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ами"Защо ли това много ми заприлича на "майдана" в Украйна?"Щото на българските русофили всяко движение за демокрация в която и да е комунистическа страна им прилича на "майдана". Не, че има нещо лошо в майдана, просто и за майдана те толкова знаят колкото за всичко останало - т.е., нищо. Простоо едно безкрайно лицемерие по комунистически. Напълно ниормално за вас.
12
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко при Янкович ...на златната тоалетна чиния.Да се готви Радев !
11
6
 
17
 
! Отговори
ами преди 3 години
Защо ли това много ми заприлича на "майдана" в Украйна? Западният свят в лицето на сащ "демократизират" страните,близки до Русия, след това ще ги "НАТОсват" и така страните,граничещи с Русия ще са натоФски,за да си гарантират фашистите безотговорното намесване във вътрешните работи на всички страни,за които си пожелаят и Русия да е почти неутрализирана,за да не им пречи в безчинствата,които са си наумили.
10
4
 
13
 
! Отговори
С танко преди 3 години
Китай показа как се прави.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко много добре знае, от къде и кой клати държавата му.Не случайно службите изловиха паравоенните летовници, на граничните пунктове има засилен контрол, а определен профил приходящи преминават през беседа с службите. Да сте чули за не мирен протест от последните дни?
8
6
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
Лукашенко даде преди дестина дни едно много убидно интервю срещу Русия ,а после арестува руски граждани . Сега що са обажда на руснаците ? Може Беларус да се върне в руската федерация ;) Сега Лукашенко ще трябва да направи много отстъпки .Само това му признавам че няма ляво няма дясно .Само интереса на Беларус гледа .Те и за цената на газа се скараха .
7
12
 
31
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Явно белорусите са много вдъхновени от примера на Украйна - и сега, искат и те, волно и слободно, да мият чинии, за дници, да ппоститутират, да имат гей парад, дрога, чалга, трева, престъпност, безработица, банкови фалити, "приватизация", "концесии", да им дупчат земята за шистов газ...
6
28
 
10
 
! Отговори
Рано е! преди 3 години
СВОБОДАТА В БЕЛАРУС ЩЕ ДОЙДЕ ЕДВА КОГАТО ПРИМИТИВНА РУС ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА СЛЕД БИТКАТА ПРИ АРМАГЕДОН, А ВРЕМЕТО НАПРЕДВА...
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Бокошенко къде се крие? Ако можеше и той щеше да изкара войската, ама пусти евросъюз, гледа отвисоко. Но за сметка на това нашия диктатор е усвоил добре маниерите на Лукашенко и по подобие на него поиска да пише нова конституция и чак тогава да си подавал оставка.. Интересно съвпадение
4
10
 
29
 
! Отговори
счетоводител преди 3 години
Сащ си признаха за 10млрд. наляти за украинският майдан, пет от цру, пет от соросо и 20години подготовка. Колко ли са платили за Беларусия.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашия не може да инсценира заплаха и раздава пари на калпак, на калинките в администрацията, на приближени фирми, даже на пенсионерите по 50 лева отгоре им даде...
2
10
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
То затуй ли "западът" постоянно тръби за "руската заплаха"?
1
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично по диктаторски - подгони ли те Нрода, инсценирай заплаха от вън, хората да видят какво ги очаква, ако се обърне срещу тях !