Политолог: Гражданството в Беларус се събуди

Най-вероятният сценарий е мъчителното сваляне на Лукашенко
19 авг 2020 13:13, Анисия Иванова
51
Политолог: Гражданството в Беларус се събуди
Снимка: БГНЕС

Беларус не е Украйна. Изборът не е между Изтока и Запада. Гражданското недоволство е насочено изцяло към Лукашенко, въпреки че много от протестиращите са били родени и израснали с него. Гражданството е събудено. Това заяви проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в Нов български университет, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на проф. Анна Кръстева подкрепата за протестите на Европейския съюз е категорична и вероятността за налагане на санкции срещу режима на Лукашенко не е малка.

"Трябва да сме с ясно съзнание, че санкциите са противоречива мярка, защото се отразяват и на обикновените граждани. Но същевременно показват, че не се търси компромис, а изход от ситуацията.“

Във връзка с обещаната помощ и съдействие от Русия, г-жа Кръстева поясни, че руският президент не желае да загуби последния си бастион.

"Владимир Путин се оказа вчера най-търсеният лидер. С него настояваха да разговарят Макрон, Меркел и Шарл Мишел. Макар и с различни думи, всички те бяха с едно и също послание“.

Според госта въпреки че Светлана Тихановская се оказа най-неочакваният избор за лидер на опозицията, това не й попречило да внесе ярка заявка за управлението на държавата.

"В политическия дневен ред тя предлага първо – успокоение на нацията и второ – да организира избори. Тя не желае да окупира властта с помощта на гнева на протестиращите.", каза гостът.

Според проф. Анна Кръстева най-вероятният сценарий се изразява в бавното и мъчително сваляне на Александър Лукашенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Лукашенко наистина много се задържа на влас . Толкова много може само за Меркел щото те германците са от по виша раса . Четвъртия брюкселски райх твърдо налага принципите на нацизма .Само за Вишата раса може .Така дойде и Хитлер на власт .Само за него можеше да вземе Чехия Полша Австрия .Сега пак ни се обеснява че нямало проблем за вишата раса а само за Лукашенко има проблем. Ама май номера няма да мине .
27
8
 
9
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 27Нищо не се постига даром. Всяко нещо има цена. И стига с това нарушаване на права. Никой не нарушава правата на софиянци да се движат по улиците. А правото ти да се разхождаш точно по Орлов мост, не е написано никъде.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тук и в Беларус някакви ненормалници само викат Оставка и нито един не знае и не казваИ после накъде и как ! - няма никакъв път а насреща се задава Мъгла и след мъглата пак Мъгла !
25
5
 
8
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 26Законно избрана е спорно. Пък и това не означава, че трябва да останат на власт, ако са се издънили. Няма доказателства, че са невинни, никой не направи разследване за автентичността на записи и снимки. Мен лично никой не ме убеди, че са фалшиви. Така че намирам протестите и оспорването на властта на управляващите за съвсем оправдани.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се бориш, но без да погазваш правата на другите.Не желая да се борят за мен хора, които могат да изпотрошат колата на майка с две деца. И после вместо да се засрамят наричат жената к+рва.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко, което си изредил дали не си го прочел във вестник Дума?Тотолно погазване на закона"Тотална липса на правосъдие?овладяване на държавните институции от една шайка.Всичко това иска доказателства. А "шайката", за която говориш е законно избрана да управлява България.Разбираме ги БСПто че искат да управляват, но първо трябва да спечелят изборите. А защо не могат да ги спечелят сами да се замислят.
22
7
 
8
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 19Защото на хората им е писнало и са ОБЕДИНЕНИ, за разлика от нас. На някои тук им е накриво, че им били блокирани кръстовищата и не можели да ходят спокойно на работа, доволни от гнилостта и наведени робски. Ако искаш да постигнеш нещо, се обединяваш и се бориш. Ние все сме един срещу друг, за всичко. Как да стане?
21
4
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
До АнонименТрябва да реагират на тоталното погазване на закона. На тоталната липса на правосъдие и овладяване на държавните институции от една шайка престъпници.Да реагира на 111 по свобода на словото и на тоталното погазване на демократичните принципи- спазване независимостта на властите и т.н.Неща, които такива тикви като теб няма как да осмислят.А, Меркел си гледа само партийния интерес...и за това поддържа тази мутра.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще те призная за политолог, ако ми отговориш на елементарния въпрос: Кого ще убият на моста в Минск, ако протестите започнат да затихват?Кой/коя ще е сакралната жертва за разпалване на отиващите си протести?
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Тони, ти правилно си забелязал,...остава да си напрегнеш мозъка, защо никой не обръща внимание на псевдопротеста на Фигуранта и неговата увеселителна тройка Куку, Пипи и Ян Бибиян.За какво искаш да реагира Европа...как носят една Релса "На всики километър" ли !?Или как Христо Иванов освобождава Росенец от турско робство ли !!!?
18
6
 
4
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Да видим какво ще се случи с Беларус като падне Лукашенко.Най-вероятно Минск ще стане *** като София, а за икономиката всички знаем какво и предстои. :))))
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в българия не са протести, а сбирщина хулигани.В Беларус на кадрите, заснети с дрон имаше 100 000 човека, но огромното кръстовище между тях беше празно и колите минаваха свободно.
16
4
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
В Анна Кръстева си е парий в НБУ даже за ниското ниво там.Абсолютен парий.Ако очакваш анализа от човек чияти единствена гордост е ,че е изпратила дъщеря си в Париж ???Това са мекерета, бе човек.
15
4
 
7
 
! Отговори
техен вътрешен пробл преди 3 години
Ние първо да оправим собствената си страна, после да се оглеждаме и да оправяме чуждите! Изобщо не е работа ЕС да се занимава с вътрешните проблеми на страна, която дори не е член или кандидат за член на ЕС.
14
4
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Пич,ние сме в НАТО иЕС.Ние сме тяхни каквото и да стане.Дреме им за Костов,Доган и Бойко.Техни сме.НАарода н ивзеха бе човек.Това искат да направят и в Беларус.Така работи запада.Останаха малко анклави все още неконтролируеми от западания свят.
13
5
 
8
 
! Отговори
TYPANAR преди 3 години
А БГ В ЕС 40 ДНИ ПРОТЕСТИ ЕС СПИ И НЕ МУ ПУКА
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А гражданството в Бг заспа. Пак.
11
6
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
До АнонименМухоморко, пожелавам тия "200 човек" да те минат всички. по 150 000 се събираха на протестите, но това е вече повече от месец. Тиквата на това разчита, че тия хора ще се уморят, трябва да рабоят, ще завали. Дори и сега, един месец след първия протест има много повече от 200 човека
10
6
 
13
 
! Отговори
Тони преди 3 години
В Беларус - два дни протести и цял свят се намеси, а в Бълария ... 35 дни и някой от Европата да каза нещо ? Няма двоен стандарт .... НЕЕЕЕ
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Такова ниво на анализ на преподавател в висше училище, е ясно защо и нивото на завършилите е ниско.Няма геполитически размах, а клишета на ниво медийни работнички. Последните обаче са служители, докато тази има претенции за носител на висшето човешко знание.Жалък анализ, ниво футболна агитка с бастиони и недоволства. Протестите обаче, след навременната реакция на ОМОН, вече са мирни. Реда и закона победи. Нататък каквото стане....