ООН: В Йемен вербували тийнейджърки за бойни действия

Цяло поколение йеменски деца е понесло неизмерими щети
9 сеп 2020 16:38, Елка Василева
6
ООН: В Йемен вербували тийнейджърки за бойни действия
Снимка: архив, БГНЕС

Подкрепяни от ООН експерти са открили доказателства, че бунтовниците в Йемен са вербували над 30 тийнейджърки, които според някои са били жертви на сексуално насилие, като шпионки, медици, охранители и членки на съставена изцяло от жени част, предадоха Асошейтед прес и Ройтерс, като цитират публикуван днес доклад.

Разкритията са публикувани в третия поред доклад на групата от експерти, наети от Съвета по човешки права, за да разследва предполагаеми нарушения на човешките права от всички страни в конфликта в най-бедната арабска държава, предизвикал според ООН най-тежката хуманитарна криза в света.

"Участниците в конфликта продължават да не показват никакво уважение към международните закони или към живота, достойнството и правата на хората в Йемен, а трети страни помогнаха за продължаване на конфликта, като продължават да доставят оръжие на страните", се подчертава в доклада. Сред третите страни са посочени САЩ, Иран, Канада, Великобритания и Франция.

Докладът се базира на описанието на над 400 случая и се фокусира предимно върху период от юли 2019 г. до юни тази година, като показва как цяло поколение йеменски деца "е понесло неизмерими щети чрез вербуване на деца, злоупотреби и лишаване от най-базовите им човешки права, включително на образование".

Още по темата

Общо в доклада са документирани 259 случая на вербуване на деца за използване в бойните действия. Подкрепяните от Иран бунтовници хуси са вербували деца от 7 години нагоре от училища, бедни градски райони и центрове за задържане, като са използвали парични награди, отвличане, натиск от връстници и индоктринация".

Освен това групата експерти е получила достоверна информация за вербуването на 34 момичета на възраст от 13 до 17 години, извършено в периода от юни 2015 г. до юни 2020 г., като те са били използвани като шпионки, за вербуване на други деца, за охрана, като медици и като бойци в съставената от хусите изцяло женска част. Това е необичаен феномен в ултраконсервативно общество, подобно на йеменското, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Смята се, че 12 от тези момичета са били подложени на "сексуално насилие и/или принудителен или ранен брак, пряко свързани с вербуването им", се отбелязва в доклада.

За втора поредна година водената от Саудитска Арабия коалиция не позволи на тримата подкрепяни от ООН експерти достъп до Йемен. Отказът е бил получен въпреки нееднократните им искания, се казва в доклада, който трябва да бъде обсъден от Съвета на ООН по човешки права, който започва есенната си сесия в понеделник.

Като цяло експертите подчертава, че в конфликта "няма чисти ръце". Нарушенията на човешките права включват произволни убийства и задържания, изнасилвания и сексуално насилие, изтезания и друго "жестоко, нечовешки или унизително отношение", които може да бъдат определени като военни престъпления. Като такива могат да бъдат определени и някои от въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция, според експертите.

"След години на документиране на ужасните жертви на тази войн никой не може да каже "не знаехме какво се случва в Йемен", заяви Камел Джендуби, председател на Експертната група. Тримата експерти призоваха Съвета за сигурност на ООН да сезира за ситуацията в Йемен Международния наказателен съд с цел евентуално преследване на извършителите.

Експертите на ООН съобщават в доклада си, че са събрали доказателства срещу правителствата на Йемен, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и срещу подкрепяните от Иран хуси, отбелязва ДПА.

Водената от Саудитска Арабия сунитска коалиция се намеси в Йемен през март 2015 г., след като хусите свалиха международно признатото правителство. Мнозина смятат конфликта в Йемен за сблъсък чрез посредници между Рияд и регионалният му съперник, шиитски Иран, отбелязва Ройтерс.

Над 100 000 души бяха убити и милиони са на ръба на глада според агенциите за помощи.


 


6
Още по темата: докладООНдецаЙемен
Още от Водещи мобилна
Излъга ли Китай? Мъж от Англия се разболява от COVID-19 още през декември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А, ООН-ето що съ прай на "света вода ненапита", сякаш не знае, че в Йемен децата от мъжки пол се раждат с оръжие до главите им и умират с оръжие в ръка!

Традиции да го е...!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добрютро!
За Идил не открихте ли доказателства, че дихадистите в Сирия са вербували стотици деца за бойни действия срещу законната армия на Асад?
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че те и в България ги вербуват, Черепа плаща, фигуранта като ония брадатите ги надъхва
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво значи този политико-коректен термин 'сексуално насилие'?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия па откриха Америка, това са си типични ислямо-мусюлмански ценности.