Полша иска арест за диспечерите от катастрофата с Качински

Тримата може да бъдат обявени за международно издирване
17 сеп 2020 08:46, Елка Василева
39
Полша иска арест за диспечерите от катастрофата с Качински
Снимка: архив, БГНЕС

Полската главна прокуратура  се е обърнала към варшавски районен съд с искане за временен арест на тримата диспечери, които са работили на летището в руския град Смоленск по време на катастрофата със самолета на полския президент Лех Качински преди 10 години.  

Ако решението за задържането бъде прието, това ще бъде стъпка към обявяване на диспечерите за международно издирване.

Още по темата
Самолетът Ту-154 се разби при кацане на летището в Смоленск на 10 април 2010 година. На борда му имаше 88 пътници и 8 души екипаж, всички загинаха, припомня БНР.

През 2011 година междудържавен комитет публикува своя отчет, според който причината за катастрофата са пропуски при обезпечаване на полета и в подготовката на екипажа.

Полска комисия излезе с подобни изводи, но властите във Варшава не са съгласни с тях и с отчета и създадоха нова група. Тя посочи различни версии, една от които е вина на диспечерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
наредено е също така да бъде арестувана мъглата над летището .А за счупената бреза,която е закачила крилото на президтския самолет,остава неясно-дали да бъде привлечена като свидетел или обввиняем!?
30
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Няма такава държава Полша. Има отнети територии от други държави. Време е справедливостта да бъде възстановена.
29
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Крайно време е бжужащите католически предатели на славянството и Европа да бъдат справедливо наказани с отнемане на дадените им след Втората световна война немски територии и изключване от ЕС. Това е нация, която страда от колективна комплексарщина и е пълна с омраза. Нейната национална идентичност е фанатичен католицизъм и омраза към съседните народи. За такива не трябва да има място в Европа!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що съ праят на лу...ди, бе?На "черната кутия" има запис как пияния Качински настоява пилота да приземи самолета въпреки лошото време.На мястото на руснаците щях да въртя записа по RT нон-стоп всеки път когато поляците повдигнат темата с катастрофата.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полската главна прокуратура.-много алкохол пият поляците защо така?В Англия съм ги виждал ужас пияни заляни.......и все в устата им ку...а матч.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полската главна прокуратура
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ги пръсне тия комунисти противни.
24
2
 
7
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Не ги знам, защо се занимават с комисии. Могат да прегледат форумите. Нещата са пределно ясни, гледам има хора които зная какво, що, как на 100%. Няма начин България да е ***, все пак разполагаме с всякакви форумни спецове, на най-високо ниво.
23
6
 
11
 
! Отговори
Однако преди 3 години
Полският парашут не се отвеори в Белорусия. Полша се приземи с доста висока скорост в Минск и силно си удари петата точка. Плановете й бяха да си настриже вълна в Белорусия, но се върна обратно сама стригана. Боли я. Боли ги и другарите й прибалтийци. Не им остава друго, освен да налагат санкции на Бацко, но той в отговор спря транзита през Литва и Латвия и го пренасочи към руски пристанища. Предстои да наблюдаваме какви помощи ще отпуска ЕС за гърчещите се в предсмъртни конвулсии прибалти.
22
5
 
5
 
! Отговори
Откачински - 2? преди 3 години
Пшешките имат един страхотен принос. Те са автори на:Ние сме виновни до доказване че други са по-виновни.и По време на Ярузелски, заради месечната липса на месо и мляко по магазините те са карали жените си да им правят свиRки в пълната гама
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поканете експертът по всичко Каролев кирлливото пуловерче. Той ще разясни какво що как. Нали все него го канят. Може и Плевнелиев съпругата на синоптика.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се мара... А що не иска арест на производителя на самолета?
19
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вова 2"*** са изкукуригали. Русофобията им е и изпила мозъците"Не се изпива това, дето го няма! Факт е, че от тази русофобия и от това, че нямат акъл ВЕЧЕ ДВА ПЪТИ тръгват срещу Русия и на два пъти БУКВАЛНО ОСТАВАТ БЕЗ ДЪРЖАВА! Всеки нормален човек, след два неуспешни опита би си задал въпроса...няма ли да стане това и третия път! Но на тия к-ра-ту-ни явно това не им е ясно! Какво пък, и Германия и Русия ще се зарадват от разширение на територията си! Не че на Русия и трябва де!
18
6
 
20
 
! Отговори
A преди 3 години
А на пияните генерали в самолета? За военен, като се напие като поляк, всяка непрогледна мъгла е =хубаво слънчево време.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21: никой не се е покривал бе ... стига сте съчинявали пиески от 1001 нощ
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ако съм на дисоечарти, ще се покрия за известни време, дорде отшуми сичкото ...
15
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите и модерни самолети като на този на който се возят свитата от Полша има уреди за всичко, компютри и т.нЗначи 2-пилоти, с всичките му работи и пак Руснаците им виновни ... айде у лево. Като не може да кацне казва не мога не виждам но как ще се излага.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Polish sausageНе са само СССР и Германия. 4 държави участват. Словакия заедно с Германия и Финландия с СССР.
13
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради лудоста на Качински ще тормозят хората?
12
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боби, прав си! Нарушен е принципа, на така наречената чиста кабина. На няколко пъти диспечерите казват, че условия зя кацане няма. Освен това командира, хем е командир на полета, хем води и комуникацията по радиото. Самото летище е военно, не гражданско и не е оборудвано за кацане при сложна метеорологична обстановка. Абе не са виновни.