Заради нарковойната - 39 000 тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико

Броят им е скочил с близо 1000%
Обновена: 24 сеп 2020 22:29 | 24 сеп 2020 22:20, Нели Христова
51
Заради нарковойната - 39 000 тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико
Снимка: БГНЕС

39 хил. тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико. Всички те са жертви на нарковойната, която раздира страната от години. Труповете са толкова много, че лекарите не могат да се справят с аутопсиите им.

Ново разследване на неправителствената организация Quinto Elemento Labs установи, че тревожен брой хора просто са били погребани в общи гробове. Някои са оставени в погребални домове, а над 2500 тела са дадени на медицинските училища.

"Възможно е медицинските студенти да се учат върху тела на хора, чиито семейства ги издирват", се казва в статия, придружаваща доклада. "Криминалната криза превърна мексиканския щат в погребална машина: 27 271 неидентифицирани тела бяха изпратени от моргата в общи гробове - 70% от общия брой."

Военната намеса срещу картелите в Мексико е отнела 300 хил. живота през последните 14 години. 73 хил. души са изчезнали, а техните семейства ги издирват без помощ от държавата.

Разследването установи, че броят на неидентифицираните трупове в мексиканските морга е бил 178 през 2006 г. - годината, в която президентът Фелипе Калдерон за първи път е разположил въоръжените сили на страната срещу наркокартелите.

Тази цифра скача с 1032% през следващите 13 години до 38 891, тъй като и процентът на убийствата нарасва.

Мексиканските морга непрестанно изчерпват мястото си за съхранение на неидентифицирани тела, което кара някои местни власти да търсят импровизирани решения като съхраняването на тела в хладилни ремаркета. През 2018 г. в Гуадалахара избухна скандал, когато вонята от разлагане доведе до откриването на ремарке, паркирано в крайградски квартал и съдържащо 273 трупа.

Появиха се и истории на работници и съседи, протестиращи срещу ужасната воня, идваща от пренаселени морги в градове като Тихуана на границата на САЩ и Чилпансинго -  произвеждащата хероин сърцевина на щата Гереро.

Броят на неидентифицираните тела в мексиканските морги продължава да се увеличава, въпреки че сегашното правителство на Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да предприеме действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
И Кравария ще стане така. Че и по зле. САЩ ги очаква същата съдба. Просто белите трябва да намалеят достатъчно. И приказката свършва. Бразилия и Мексико са най зле в целия свят. Следвани от арабските държави. Най процъфтяват Китай, Южна Корея и Япония. Там е бъдещето. Работливи нации, без емигранти. Това е.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Търсих в речника думата прогреривно, но не успях да я намера?
22
5
 
7
 
! Отговори
и тука преди 3 години
и тука си имаме наркопласцор премиер.добре че от ЕС малко му подразват крилата и го държат със субсидии иначе тука щеше да е катро в Мексико.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новините за смърт на подхората могат само да радват такива като мен а именно прогревивното човечество.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази цифра скача с 1032%....*Цифрите не скачат. С цифри само съставяме числа, а с числата показваме някакви стойности. Когато някой не знае за какво говори, използва цифри, което е възможно най-погрешното.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бклуците се самоунищожават колкото по-малко толкова по-добре.
18
1
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
хахаха, нашите мексиканци там ако изпратим няколко звена бро, и те ще поведат картелите за. ула време, 100 % съм сигурен.нашите мексиканци коефициента им на интелигентност е много по-голям
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много жестоки са там нещата.индиянците са известни със жестокоста си.малко са и първични.човек за човека е вълк там и живота не струва скъпо.лошо е, че се е превърнало в култура и е в ежедневието.както у нас корупцията и лошите маниери.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме, че цялата тая война, ще секне за 1 седмица, ако ... американците спрат да се друсат. Честно - като дойдат келешата, особено по-богатите из Европа и се друсат с по 2-3 грама на човек. Представям си родителите им, дето уж са много дорби и милички, за какво чудо става въпрос ... Тоя филм за Вълка с Леонардо, ще се окаже иситна.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Правото на мнение е енщо,кеото намирам за много токсично и смятам, че е време, то да бъде ограничени за много хора :)мнение, все пак ...
14
3
 
3
 
! Отговори
НАТО ЕС Ф16 преди 3 години
Не ме интересуват тия нeандерталци
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Да, само дето миналата година, по случайност избиха 3 коли с американски граждани, живеещи в изолация, които са отивали на църква. В колите е имало само жени и деца. Сигурно ЦРУ се е обръкало, нали? И какво си мислиш - че ще има единна електронна валута? АХАУАХУХУАУАХУ! Късмет :)
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДемокрация означава власт на народа. Тук няма власт на народа. Има власт на няколко големи наркокартела и некъдърно правителство. А в Мексико манталитета е такъв, като нашия, че като дръпнеш малко напред, забравяш за всичко и всички и гледаш само себе си.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че е крайно време да изпратим нашите мексиканци в родината им Мексико. Идеално ще се впишат в обстановката и ще се чувстват като у дома си.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяхем в ЕС, с нашенския акъл, сега и ние щяхме да сме така ....Не ми варвате? Че 90те бяхме много близо. Или забравихте кордоните на мутрите, дето някой имаха и автоматично оръжие окачено на вратовете?
9
2
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Демокрация
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бойко лежат 2 милиона емигранти и маса умрели пенсионери от глад и мизерия!1А тук няма война!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Ми да имам право да коментирам и коментирам че тая новина интересува може би някакви мексикански в българия.Местните банди се колят палят гърмят и бият всеки ден.През останалото време се напиват или друсат като разпрани трупат отпадъци крещят и гледат да направят някаква мизери -я да гепат нещо или да пречукат някого или да изнасилят някоя жена или момиче.. Междувременно се оглеждат да отвлекът някой изглеждащ като да е заможен заради паричен откуп.Доста приличат на Бг ромей.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще предложим на нашите евроатлантически партньори да изберем Йоло Денев за президент на Мексико.Босият ще е президент на Колумбия.Търсим още един като тях за президент на Перу.Ще оправим демокрацията в Латинска Америка.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мексико е наркодилърът на САЩ.