Русия и ЕС са против военните действия между Армения и Азербайджан

Турция застана зад Азербайджан
27 сеп 2020 17:37, Нели Христова
65
Русия и ЕС са против военните действия между Армения и Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Сепаратистките сили в отцепилия се от Азербайджан регион Нагорни Карабах свалиха два азербайджански военни хеликоптера, след като Баку започна бомбардиране на анклава, съобщиха бунтовническите власти.

По-късно Русия заяви, че е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е заявил това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област, предаде ТАСС.

„Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

В текста се отбелязва, че се подготвя телефонен разговор между руския външен министър и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си, предаде Франс прес.

Още по темата

„Франция е изключително обезпокоена от конфронтацията”, пише в комюникето. В текста се отбелязва, че "със своите руски и американски партньори, (Франция) потвърждава ангажимента си за трайно уреждане на конфликта” за Нагорни Карабах при спазване на международното право”.

Заедно с Русия и Съединените щати Франция е съпредседател на Минската група, която посредничи между Армения и Азербайджан, припомня Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия, предаде Франс прес.

„Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път”, подчерта той в Twitter.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е уверил в телефонен разговор днес президента на Азербайджан Илхам Алиев в солидарността на Турция, като е обещал, че тя ще продължи и в бъдеще с разбирането за "един народ, две държави", предаде Анадолската агенция.

В изявление в Туитър Ердоган заяви, че Армения с "поредното нападение срещу Азербайджан" отново е показала, че представлява най-голямата заплаха за мира и сигурността в региона, предава БТА. 

"Турският народ, както винаги досега, и днес е на страната на своите азербайджански братя с всички свои възможности", добави президентът.

Ердоган обвини международната общност в двойни стандарти, като по думите му тя не е показала необходимата и достатъчна реакция "спрямо провокативната агресия на Армения".

"Приканваме арменския народ сам да поеме отговорността за бъдещето си срещу ръководства, които го тласкат към катастрофа и го използват като марионетка, и призоваваме целия свят да застане на страната на Азербайджан в борбата срещу окупацията и потисничеството", заяви още турският президент.

Ердоган каза, че в днешния си разговор с Алиев отново е станал свидетел на неговото компетентно и решително поведение.

"С разбирането си за "един народ, две държави" Турция ще продължи и задълбочи солидарността си с азербайджанските братя", каза още той, посочвайки, че е предал това послание на своя "брат" Илхам Алиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
2
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 3 години
До Русофил+ХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАСМЕШНИК
38
1
 
2
 
! Отговори
TURKIYE преди 3 години
Русофилe Русофилe minavate na rqzan
37
9
 
3
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
Горките азери - не трябваше да започват това настъпление. Какъв чудесен повод за арменците. Сега арменците ще накарат Алиев да си изяде вратовръзката.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е Руската Мечка да шамароса бесните кавказки кучета, докато се наакат.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На помощ на арменците иде могъщата кипърска армия!
34
4
 
2
 
! Отговори
179 преди 3 години
Рода на Бабикян и на всички други Арменци които живеят в България , Франция, Сащ и тн произлизат от Западна Армения. Западно-арменците са тези които са били гонени от младотурците през 1914. Затова много от тях са се пръснали по света. В хода на историята Велика Армения е разделена на две. Едните са били към Византийска и Османската власт , другите към Персийската и Руската империя. Това вековно разделение ги е оформила като 2ва донякъде различни народа със една религия но със различен език.
33
5
 
6
 
! Отговори
179 преди 3 години
Район който така искат и двете странни първоначално е Арменски. От средата на 19 век започват да се заселват и Азери. Може би спомена и страха за погрома на Арменците от Западна Армения (Кападокия , Източна Анадола) кара арменците на изток да се обединят срещу своя доста по-силен враг. На днешна дата освем да се избият като кучета друго няма какво да стане. Не мисля че Армията на Азер. могат да покорят Армения. Получава се нещо като шах-мат и за 2те страни. Арменцитте пък нямат жива сила.
32
3
 
4
 
! Отговори
179 преди 3 години
Всеки народ има своя славен геройски момент от историята. Това което е направил арменският народ през 88-94 винаги ще се помни като войната между Давид и Голиат. Кой е отаквал от малка Армения да изтласка своя доста по-многоброен и добре въоръжен проотивник и отгоре на това да постигне цялостна победа недопускайки многобройни жертви. Азеритте губят доста хора ,пари и военна техника. Въпроса кой е прав ?
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян май не е арменецако нещо се стане с моята родина веднага щях да съм на фронта
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян да бяга в армения и поведе народа срещу който си иска:)
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се премахне двойното гражданство.Повечето с такова работят срещу нас!
28
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам Арман Бабикян кой сега има проблеми?Тръгнал да събаря Българско правителство!***
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикяновците да ходят да спасяват Армения, а на да се увиват на жълтите павета с българското знаме !
26
19
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Пашинян преди един час се Моли по телевизията на цял свят,Моля ви -спрете турците, спрете турците - моля ви Така реве Арменския ПашинянХА-ХА-ХА-ХААААААААААСкоро - Нагорни Карабах ще има Нов Собственик -АзарбейджанХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
25
6
 
7
 
! Отговори
Ястребителян преди 3 години
До ДоХА Ха 32Кои турски ракети казваш се произвеждат в Китай можеш ли да ни осветлиш с твоите безгранично дълбоки и компетентни знания??
24
2
 
2
 
! Отговори
Ястребителян преди 3 години
До Анонимен 30Да бе, да ... Ти в кой клас си?
23
4
 
10
 
! Отговори
ДоХА Ха преди 3 години
Мерси видях ги. Само дето не са 100% турски защото ги произвеждат в Китай. Производителя се казва Sichuan Aerospace Industry Corporation (SCAIC),базирана в град Ченгду, Китай
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две ракетки калибър и с азербаджанотурската армия е свършено
21
14
 
11
 
! Отговори
Ястребителян преди 3 години
До ГРОБ за ГЕРБВиж колега, аз съм турчин, но искрено да ти кажа че наистина съжалявам арменците. Една шепа народ са останали и живеят в невероятна мизерия. Изцяло зависият от Русия и за съжаление пияният мужик се възползва от тяхната зависимост за собствените си интереси. Подстрекават Армения да нападнат Азербейджан и да прекъснат петролопровода и газопровода от Баку за Турция. Не си мисли че арменците на своя глава решиха това. Но ще пострадат много лошо. Не политиците им, а обикновените хора
20
12
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Вече пуснаха и клипове от Азарбейджан,Изстрелват Турска ракета TRG Kaplan - с лазерно насочване, дрон насочва лазер към целта - Бункер- и Бум - ракетата - точно в целта от 120 километраХА-ХА-ХА-ХАААААААААА