Една от всеки три жени е подлагана на насилие

Средно по 137 всеки дни са убивани от собствените им семейства
Обновена: 1 окт 2020 18:43 | 1 окт 2020 18:30, Камелия Цветанова
38
Една от всеки три жени е подлагана на насилие
Снимка: Pixabay

Една от всеки три жени в света е била подлагана на някаква форма на насилие през живота си, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитаран от Нова тв.

На заседание на високо равнище на Общото събрание, посветено на 25-годишнината от IV Световна конференция за правата на жените, проведена в Пекин през 1995 г.

„Ние не изпълнихме всички амбициозни цели от Пекинската декларация”, призна генералният секретар и подчерта, че всяка трета жена някога през живота си е била подложена на насилие.

Всяка година 12 милиона момичета под 18-годишна възраст се омъжват. В някои части на света убийството на жени е съизмеримо с военни действия. През 2017 г. средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените си семейства, каза Гутериш.

И досега жените често биват изключвани от мирни преговори, от преговори по климата, както и от процеси за вземане на решения в различни области.

„В световен мащаб жените имат само 75 % от законните права на мъжете”, подчерта генералният секретар.

Гутериш цитира данни на Световната банка, според които „може да бъдат необходими 150 години за постигане на равенство между половете от гледна точка на размера на доходите през целия живот, като в същото време преодоляването на тази разлика ще внесе до 172 трилиона долара в общия капитал на човечеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ООНнасилиежени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Войните си ги правите сами. Не спряхте да си ги мерите, да се конкурирате, да се дърлите, да търсите под вола теле. Не ми излизайте с глупости от сорта хубавата Елена, а този за смъртната присъда е чудовищно *** - да прочете за какво е възникнал първо феминизма, и после да пише. Допускам, че до жена не може да се добере изобщо! А останалите да се осведомят за процентите убити мъже, от жени и обратно!
15
13
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Жената трябва периодично да се поставя на място. Малко превенция не вреди, дори напротив, помага. Никой не е умрял от един шамар, но по-добре така, отколкото по-сериозни неща. Винаги съм имал и куче, същото е, всичко е въпрос на йерархия. За да съжителстваме добре и в синхрон.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните феминистки глупости.................ами психическото насилие, което много жени налагат над мъжете си!!!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига писахте простотии бе. Вместо да галите и да се радвате на жените си, или на чуждите, сте взели да искате да държат оксижен. Ай с.ик.тир бе, хора ли сте, що ли. Тоя Трифонов, съвсем ви ошашави.
12
2
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
В подкрепа на коментара за слугинажа - цитирам Джон Ленън - жената е не.../чернокожият/ на света......
11
11
 
6
 
! Отговори
дедо Боре преди 3 години
Рускините колко бой ядат, ама носят, след ден нищо им няма.
10
3
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Стига с тези мини! А има немалко, дето заваряват - аз познавам такива. Щом смятате, че мускулите са всичко, какво да кажат слабичките мъже, питам? И не ми излизайте, как само вие сте измисляли всичко - при този слугинаж, който всъщност не е спрял, да не би да искате, като ви дундуркаме като деца, и да измисляме!? Що не прочетете нещо за животът на жените през вековете? А и сега съществуващото чудовищно отношение към жените в някои държави като към предмет, или в по-добрия случай като към дете?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжете сами са си виновни. В малките часове си идва кьор-кютук. Нечленоразделно мучи. Налагам го с точилката и в леглото. На сутринта го боли глава. Дали от изпитото, дали от удареното? Изразявам състрадание - давам му зелева чорба и му слагам компрес с лед. Съветвам го приятелски да не препива, че да не пада и да не се травмира. Много се разбираме.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно 4/5 от мъжете у нас разсъждават като номер 8, което е потресаващо като съждения...
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами за съжаление това са фактите. Жените не смеят да се оплачат, пък и няма кой да ги чуе. Нещата са отвратителни.
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойде някоя да лее бетон и да опъва кпфражи - никой няма да й плаща по-малко от на мъжете.Ама не, друго си е да виси цял ден да продава зад щанда, пък после да реве че й плащали малко... а да дойдат да заваряват? Аз съм твърдо ЗА навлизането на жените в минното дело например, що се дърпат? Полагането на ЖП релси също е хубава работа.
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е тази дискриминация? Има ли изследване колко мъже са бити и са били подлагани на някаква форма на насилие през живота си?
4
5
 
3
 
! Отговори
хъхъхъ преди 3 години
разплаках са
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак почнахте глупостите. Айде всики защитниц на страдащите жени в Индия и арабскте държави да се изавяват там. Взеда ми писва от нагли живортни. Няма ли да влезе закон за затвор за феминистки в държавните структури, училищата, медиите и здравеопазването! Ефективни присъди за феминизъм във всяка значима за обществото институция! Психопатите трябва да бъдат изведени от обществото. Аз съм за смъртна присъда за феминизъм! И не само аз!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и много мъже, които са жертва на домашно насилие. За тях нищо не се пише. Това е дискриминация. Може да звучи смешно, но си немате на представа кви жени има.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички феминистки и антифа трябва да бъдат пратени с еднопосочен билет в Африка и Близкия Изток да се борят за правата на жените.