Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан

Недоволните потрошиха сградата, дори е избухнал пожар
6 окт 2020 11:55, Ния Христова
16
Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан
Снимка: БГНЕС
Демонстранти оспорват резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя. Те успяха да превземат сградата на парламента в столицата Бишкек, съобщи ТАСС.
 
След двучасова конфронтация с полицията група протестиращи успяха да проникнат през загражденията около зданието, където се помещава също администрацията на президента. Източници от президентския офис обаче са потвърдили, че вътре няма сътрудници на държавния глава или депутати.
 
След това недоволните са разграбили сградата. Кадри от киргизки медии показаха изпочупени мебели и стъкла вътре. По-късно дори избухна и пожар. В зданието горят помещения на няколко етажа. На мястото пристигнаха три пожарни автомобила. 
 
По-рано протестиращи успяха да влязат и в ареста на Държавния комитет по национална сигурност, както и да освободят държания там бивш държавен глава Алмазбек Атамбаев. Той беше арестуван през 2019 година с обвинения за корупция и организиране на безредици.
 
От затвора беше пуснат и бившият премиер Сапар Исаков. Той е осъден за корупция в Историческия музей в столицата и във връзка с модернизацията на ТЕЦ "Бишкек".
 
По предварителни данни над 130 души са били ранени по време на сблъсъците снощи, сред тях има служители на силите на реда и медици.
 
Митингът на недоволните от резултатите от изборите започна на централния площад в Бишкек вчера сутринта. Представители на над 10 партии, които не успяха да влязат в състава на парламента, също се включиха. Те настояват за анулиране на резултатите и повторно гласуване. Мотивът им е, че по време на предизборната кампания властите са използвали административни ресурси и са извършили подкупи на избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хляб трябва да ядат киргизите, докато стигнат ду уменията на мутрите в България как да фалшифицират изборите.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще ги стигнем... киргизстанците?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 7Живков беше свален с вътрешен преврат в БКП-то. Затова беше без кръв.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5"Постсъветското пространство ври и кипи. Украйна, Беларус, Армения, Киргистан. Кой е следващият? Най-вероятно Русия."Не е Русия. Русия организира тези събития на другите места, в Русия опозицията я мачкат с побоища и убийства.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До1. Смешно е да пишеш , че се сваля власта с кръв. Живков си падна без кръв, Ервен Ходжс и той без кръв. Хонекер без кръв. При Пиночет е друго. Там католиците спряха кръвопролитиятя. Защото частниците беха тръгнали да трепят социалистите на
6
0
 
1
 
! Отговори
Пироман преди 3 години
Пироманията по протестърите ходи.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постсъветското пространство ври и кипи. Украйна, Беларус, Армения, Киргистан. Кой е следващият? Най-вероятно Русия.
4
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
И аз така знам ,а и в учебниците по история така пише --- освен тези дето са ги писали да са били подстрекатели ....
3
12
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Ти май не си излязъл от средновековието?Цивилизованите хора са измислили избори за да няма кървища. Ако мислиш че изборите в България се манипулират, отивай да сваляш фигуранта от власт, той спечели президентските избори и неговото служебно правителство направи парламентарните които ГЕРБ спечели.
2
9
 
12
 
! Отговори
Власт се сваля преди 3 години
насилствено само от бъдещи пожизнени диктатори, иначе е безсмислено да сваляш властта, за да я загубиш на следващите демократични избори.
1
9
 
13
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Има ли още някой неразбрал, че власт се сваля с огън и кръв, не с маслинени клонки!