"Дълъг COVID": Кои възрастови групи са най-застрашени от продължително боледуване?

Подобно на имунните заболявания - жените са в по-голям риск
22 окт 2020 13:23, Нели Христова
21
"Дълъг COVID": Кои възрастови групи са най-застрашени от продължително боледуване?
Снимка: БГНЕС

При голяма част от хората, заразени с COVID-19, болестта преминава бързо, за около две седмици. Но има и една група болни, които се борят със симптомите по-дълго, отколкото се очаква. Според ново проучване, прегледано от BBC, старостта и наличието на широк спектър от първоначални симптоми увеличава риска от така наречения "дълъг COVID".

Според проучването един на всеки 20 заболели се бори с коронавируса повече от 8 седмици. Проучването, ръководено от д-р Клер Стивс и проф. Тим Спектор от King’s College London, анализира данни от 4182 потребители на приложението COVID Symptom Study, които постоянно са обновявали състоянието си, след като са дали положителна проба за коронавируса.

Жените са два пъти по-застрашени да страдат от симптоми на COVID-19, които продължават повече от месец, в сравнение с мъжете - но само до около 60-годишна възраст, когато нивото на риска стават сходен.

Старостта също е свързана с повишен риск от дълъг COVID, като около 22% от хората на възраст над 70 години страдат в продължение на четири седмици или повече, в сравнение с 10% от хората на възраст между 18 и 49 години.

При жените във възрастовата група между 50 и 60 години тези два рискови фактора изглежда се комбинират: Те са осем пъти по-склонни да получат трайни симптоми на COVID-19 в сравнение с 18- до 30-годишните. Най-голямата разлика между мъжете и жените обаче се наблюдава сред тези на възраст между 40 и 50 години, при които рискът от развитие на дълготраен COVID при жените е двойно по-висок от този при мъжете.

"Наличието на повече от пет различни симптоми през първата седмица е един от ключовите рискови фактори", казва д-р Клер Стивс от King’s College London пред BBC.

"От ранните данни видяхме, че мъжете са изложени на много по-голям риск от тежко развитие на болестта и, за съжаление, смърт от коронавируса, но изглежда, че жените са по-изложени на риск от дълъг COVID", допълва още д-р Стивс. С изключение на астмата и белодробните заболявания, други съпровождащи болести не са причина за развитие на дълъг COVID. На по-голям риск са изложени и хората с наднормено тегло.

"Моделът е подобен на този, който виждаме при автоимунните заболявания", казва д-р Тим Спектор. "Болести като ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза и лупус са два до три пъти по-чести при жените до непосредствено преди менопаузата и след това процентите стават по-сходни с тези при мъжете." Неговото предположение е, че начинът, по който имунната система реагира на коронавируса при мъжете и жените може да обясни тази разлика.

 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено мозъка иска опият с цел да спре да мисли
слагайте си маски защото лекарства за вируса няма
Вирусна пневмония не се лекува няма лекарства за нея
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за останалите 492 пола защо не пишете? Не е честно, нарушавате правата им!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А самолетите няма ли да ги спират? Само разнасят болести и цапат въздуха ;)
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всички бе как кои, даже и тези дето още не са заченати...и умрелите също
14
2
 
5
 
! Отговори
имунитет преди 1 месец
Добърия Имунитет не зависи от възрастта! Никой вирус не се лекува! Стига сте разтягали локуми за тоя ковид!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затваряй, иначе всички може да умрем. Затваряйте казах,вече не е смешно.
12
1
 
2
 
! Отговори
Излиза, че преди 1 месец
Жените са разпространителки на вируса по-дълго.
Или?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е до възраст. Наш колега на 29 го изкара много тежко с двойна пневмония- 10 дни в Пирогов. Жена му и детенцето му- доста леко. Мой приятел е болен също, както и приятелката му- само температура и лека кашлица. Февруари на връщане от ски в Италия бяхме няколко души много зле- 39.5 температура и кашлица, като нищо е било COVID-19 без да знаем. За няколко дни аз се оправих, а хора от нашата компания бяха с пневмония. До организъм си е явно и до това кой щам ще пипнеш. Но отслабва вирусът. Факт.
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бабикян пие бира и не боледува
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая лелка на снимка ако ходи постоянно с маска още малко ше има проблеми да си поема въздух
8
1
 
10
 
! Отговори
Застрашени преди 1 месец
Още при първата вълна, пишех да предпазим застрашените, държавата да им поеме заплатите-пенсиите за този период, а икономиката да не спира. На възрастните хора да се носят провизии по домовете, знам че учителите са застрашени, но ако примерно в дадено училище няма достатъчно персонал, преминава на онлайн обучение и учителя преподава в безопасност от дома си!
7
0
 
2
 
! Отговори
Георгиев Георгиев преди 1 месец
Само да кажа,че от Covid19 не ми опадаха зъбите и косата,а от изтезанията и облъчването с радиация в Частен Концлагер Перник над Профилакториума!
Собственици са семейство много близко до властта взели се за Господ!
Частно лице и сина му използват СРС-та и мъчения от които дори ЦРУ(CIA) се отказа поради нехуманност,а САЩ се извиниха на света!
6
4
 
7
 
! Отговори
Най-застрашени са преди 1 месец
Са мъжете на 120 години.
5
4
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Не пожелавай на другите това,което не искаш да ти се случи на тебе.Да не получиш рикошет.
4
5
 
8
 
! Отговори
Д-р Денечев преди 1 месец
За тарикатите сега е голяма далавера!Доктора те пише заразен...на всеки "болен"брои 2 бона а за него 500 кинта!А при чингапуците обратната...дава му 500 кинта а той си прибира 2 бона!
3
2
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
журналист да си на днешно време
кажете нещо за млеконадоя във врачанския балкан
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната статия с нулева полезност.
нагло-саксонците са с различен генотип от балканския.
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българофобът румен радев, отговорен за вкарването на България в гражданска война, е заразен, върос на време е да се появят симптомите и да се окаже с тръба в устата и в кома!