В Грузия опозицията протестира, иска повторни избори

Полицията разпръсна протестиращите с водни оръдия
9 ное 2020 08:12, Елка Василева
2
В Грузия опозицията протестира, иска повторни избори
Снимка: архив, БГНЕС

Грузинската полиция използва водни оръдия срещу стотиците протестиращи, събрали се пред сградата на ЦИК, подкрепяйки призива на опозиционни партии за повторно провеждане на парламентарните избори, състояли се на 31 октомври, съобщи БТА, като цитира Ройтерс.

Протестиращите започнаха да замерват полицаите с камъни. Те се преместиха пред сградата на ЦИК след протест пред парламента. Там лидерите на опозицията поискаха от властите да изпратят в оставка председателката на Централната избирателна комисия Тамара Жвания.

Грузинското вътрешно министерство опроверга информацията на местната телевизия "Мтавари архи", че срещу протестиращите е бил използван сълзотворен газ.

Десетки хиляди привърженици на грузинската опозиция демонстрираха в неделя в центъра на грузинската столица с искане за анулиране на парламентарните избори и в подкрепа на опозицията, която твърди, че вотът от 31 октомври е бил фалшифициран в полза на експремиера Бидзина Иванишвили.

Многолюден протест се състоя и в черноморския град Батуми.

Според официалните резултати партията на Иванишвили "Грузинска мечта" печели вота с 48% срещу 46% за опозиционната коалиция, която в знак на протест отказа да влезе в новия парламент.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви, че изборният процес е бил "далеч от безгрешен", но отбеляза, че "основните права на гражданите са били зачетени".

Изборите в Грузия се проведоха по смесена мажоритарна и пропорционална система (с които се разпределят съответно 30 и 120 места). По данни на ЦИК представители на управляващата партия "Грузинска мечта" печелят на първи тур 13 от общо 30 едномандатни избирателни района. В останалите 17 ще се проведе втори тур.

Освен това "Грузинска мечта" е спечелила 48,23 на сто от гласовете, а най-голямата опозиционна партия "Единно национално движение" - 27,16 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой му пука на дюдюкa...
1
1
 
4
 
! Отговори
Ако американците преди 3 години
Сега не повторят изборите за да покажат как работи демокрацията. В световен мащаб подобни искания и протести ще загубят смисъл. Както и разни твърдения за манипулации, бюлетини в чували и т.н.