Тихановская: В Беларус са убедени, че времето на диктатора е изтекло

„Става дума за седмици или месеци, но не и цяла година“
Обновена: 11 ное 2020 12:17 | 11 ное 2020 12:06, Елка Василева
45
Тихановская: В Беларус са убедени, че времето на диктатора е изтекло
Снимка: архив, БГНЕС

Мирната революция в Беларус е закъсняла, каза лидерът на демократичната опозиция в Беларус Светлана Тихановска в интервю за БНР.

„Закъсня, да, закъсня. Всичко това трябваше да стане много по-рано, но може би не достигаше смелост, организация, единство. Родителите на по-възрастното поколение страдат затова, че този товар легна на плещите на децата им. Тези промени можеха да станат доста по-леко, по-рано. Но сигурно си спомняте, че когато някой се решеше да говори срещу режима, изчезваха хора и това внесе корекции в протестните движения,“ обясни опозиционният лидер.

Според Тихановская първостепенна задача за демократичните сили е свалянето на Александър Лукашенко от власт, след което на хората трябва да се даде възможност сами да изберат бъдещето си. По думите й това ще отнеме седмици или месеци, но не и година.

„Индивидуалните санкции имат по-скоро символичен характер, защото хората, които са в този списък, така или иначе, не могат да пътуват в ЕС и отдавна нямат никакви сметки в Европа, защото всичко са изкарали оттам. Това е просто знак, който казва: "Следим ситуацията, осъждаме ви и сте в санкционния списък", коментира Светлана Тихановская относно разширяването на списъка на Брюксел с още имена от Беларус.

Още по темата

„Ударът щеше да е по-голям, ако санкциите бях приети спрямо силовици, учители, ръководители на някои предприятия, които биха искали да излязат в Европа, но не могат заради санкциите. Въпреки това сме благодарни на Европа за всичките списъци. Това е знак, че тя е солидарна с хората от Беларус, не наблюдава събитията отстрани, участва непосредствено в тях и се бори за правата на човека заедно с нас. Ние сме убедени, че санкционните списъци ще се разширяват още“, допълни опозиционният лидер.

„В момента ние се борим срещу един човек. Обикновените хора винаги са следвали неговите заповеди - става това, което той реши. Затова сега не искаме да гледаме към Русия или към Запада, а просто се борим срещу диктатурата. А когато на власт дойде новият президент, той ще попита хората: "С кого искате да сте по-близки - с Европа, Русия или Украйна?" Тоест, ще им даде правото сами да решават“, каза Тихановская.

„Ние се намираме в такова географско положение, че можем да съществуваме напълно самостоятелно. Ние сме в идеалния център на Европа, можем да създадем търговски отношения и с Русия, и с Европа, като се интегрираме по-тясно с нея, защото при режима на Лукашенко за съжаление се отдалечихме, тъй като там не приемат диктатурата. Можем да се развиваме във всички направления. В нашия цивилизован свят е толкова лесно да бъдеш самостоятелна и цивилизована държава и да дружиш с всички, колкото и наивно да звучи. Имаме примери с много страни, които водят неутрална политика, с всички са в приятелски и търговски отношения и се чувстват прекрасно. Например Дания,“ смята опозиционният беларуски лидер.

Запитана колко време му остава на режима, Светлана Тихановская изтъкна, че е трудно да се направят такива прогнози.

„Гражданите на Беларус са убедени, че времето на диктатора е изтекло. Той все още се е вкопчил с последни сили във властта чрез насилие, обаче е политически банкрутирал. В очите на хората той е никой, не му вярват, не искат да го виждат и органически не го понасят. Това може да отнеме седмица или месеци, но най-важното е, че те се промениха и вече няма да отстъпят. Натискът, който оказва протестното движение вътре в страната и отвън, ще даде своите плодове. Става дума за седмици или месеци, но в никакъв случай не и цяла година“, прогнозира опозиционният лидер.

Сега светът се управлява чрез интернет и ако преди информацията достигаше до хората за цели седмици, сега това става за секунда, а това внася сериозни промени в организацията на протестните движения, отбелязва още Тихановска.

„У нас се правят много аналогии с протестните движения в Полша, но те имаха доста повече време за това. А и не трябва да се сравняват движенията в различните страни, защото всяка върви по своя път. Имаше такива сравнения с мирната революция в Армения, както и с Украйна. Ние сме съвсем различни. Някои елементи си приличат, но общите насоки са други. Времето се мени,  хората също, а обстоятелствата са съвсем други,“ обясни тя.

Има ли опасност от военно нахлуване на Русия в Беларус или Русия да „погълне“ Беларус и в крайна сметка да се реализира съюзната държава?

„Знаете ли, има вероятност и метеорит да падне над Беларус. И ако започнем да мислим: "Ами ако стане това или онова", няма да стигнем доникъде. През цялото време казваме, че нашата борба не е проруска, а срещу един човек. Разбираме, че в момента може да се сключват някакви споразумение с руските лидери, може да се води някаква политическа игра, за която ние не знаем. Но сега не става дума за това. Ако нещо такова стане, тогава беларусите ще се обявят против,“ категорична е Тихановская.

„В историята има не особено добър пример с Украйна, а след това много се промени отношението на Европа към Русия. Не мисля, че Русия би искала да повтори този опит. Това, разбира се, е въздържащ фактор. В Украйна имаше европейски знамена, тя искаше да влезе в ЕС и в това нямаше нищо лошо. Право на хората е да решават и не трябва да се воюва заради това. Но в Беларус е малко по-различно. Тук има само наши знамена, искаме да останем независими и не искаме да живеем в диктатура,“ каза оопозиционният лидер.
 


45
Още от Коронавирус
И дума на годината е... "локдаун"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 1 седмица
Ще бъде жалко да я поругават и влачат по канавките като Кадафи. Жена е все пак. Ама сама си го търси.
39
3
 
3
 
! Отговори
Я по-точно! преди 1 седмица
В Беларус са убедени или извън Беларус са 'убедени'?
38
4
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 седмица
Тази буля омръзна на всички. Или революцията е закъсняла, или тя е подранила. Това са двете възможности. Осемдесет и пет % от белорусите гласуваха за Лукашенко, нейните 15% не са никаква конкуренция. Западните президенти и министър председатели я приеха като държавен глава, с което се излагат пред собствената си рая. А нас ни правят на хора без мозък. То бива политическо лицемерие, но това надхвърли всички граници! Нищо не се чува за юнака Навални, май си е седнал временно на г.ъ.з.а. и си трае.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаше една приказка за гладната кокошка........................... таааааааааааа......................! Само казвам де !
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западняците само чакат някой да построи социализъм за да го ограбят.
35
7
 
10
 
! Отговори
Наташ Светланов преди 1 седмица
Като чуя Светлана, Людмила, Наташа и бягам като от чума. Защото най-веротно е чума. Отличават се не само с отблъскващото си излъчване, но и като генотип. Не че са грозни, просто са генетично увредени.
34
3
 
15
 
! Отговори
Тази преди 1 седмица
Да каже от къде и защо държи 900000 долара у дома си. И да не се прави на честни сини очи!
33
5
 
12
 
! Отговори
Тая е Азиатопитек Ру преди 1 седмица
Какво противно излъчване има това създание. Западняците, като са такива стратези да бяха си избрали някой, който изглежда по-вестернизиран. Тая си мяза на типичната рашка сy4ka.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На тази песента и е изпята, онзи ден дрънкаше че Крим бил украински. Просто марионетките на запада са съвсем явни и не стават.
31
2
 
13
 
! Отговори
Норчо преди 1 седмица
Цветните революции, пролети и пр. бяха позатихнали малко. Сега ще се върнат с пълна сила, след като глобалистите си поставиха деди в Овалния. Той ще е само лицето, разбира се, а глобалистките остриета ще си правят революцийките и превратите на неудобните по света. Сори, ама това ще е положението за дълго време.
30
3
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
Няколко години съм общувал с беларуси!Мрънкат срещу Лукашенко,вината му е,че ги е направил хора,не седят гладни,безработни,излизат свободно от страната,ходят на туризъм!Манталитет!Жените страхотни мацки,но за разлика от рускини и украйнки трудно пускат!Просто дъртият е неудобен,понеже си знае цената и умее да шантажира двете страни!
29
3
 
17
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 1 седмица
"Вие ли знаете или онези стотици хиляди, които излизат на протест всеки ден?"

А ти знаеш ли за онези стотици хиляди и милиони фалшиви бюлетини в САЩ? А знаеш ли колко милиона българи не желаят повече Борисов да е премиер? Нещо за тях да кажеш? Що ревеш на чужди гробища, а не си гледаш в собствената паничка.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не отрича, че ако падне Лукашенко ще има промяна. Само пропускат да им кажат, че ще е промяна към лошо.
27
3
 
17
 
! Отговори
не разбирам преди 1 седмица
И защо използват думи като "диктатор" и "режим"? Хайде да кажеш на Саддам или Кадафи диктатор, ок. Ама Лукашенко какво е направил? Кого е убил?
26
3
 
16
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
Тая булка уж диктатура,опозиция,нито е в затвора,нито гладна седи!И тя като ония с ниската кръвна захар,обикалят по-света и у нас
25
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо, когато се говори истината веднага започва плюене и обиди?
Вие ли знаете или онези стотици хиляди, които излизат на протест всеки ден? Хората вече искат промяна.
А Лукашенко им казва - "Не може промяна, вие не разбирате колко ви е хубаво".
24
2
 
20
 
! Отговори
Видяла жабата.... преди 1 седмица
Жената страда от някакъв тежък реверсивен едипов комплекс - завижда на Лукашенко че му викат батька и иска и на нея да и викат какьа.
23
2
 
26
 
! Отговори
Румен преди 1 седмица
ОТВРАТИТЕЛНА МУЦУНА!
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази е много по-жалък вариант на Гуайдо във Венецуела.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Специалистите по цветни революции оправиха Украйна, сега следва Беларус.