ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици

Комисията го признава като "лекарство с терапевтични свойства"
3 дек 2020 12:33,
61
ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици
Снимка: БГНЕС

Комисията на ООН по наркотичните вещества премахна канабиса и смолата от канабис от списъка на опасните наркотични вещества от конвенцията от 1961 година.

В същото време марихуаната ще остане обект на контрол в съответствие с разпоредбите на Конвенцията, съобщиха от ООН. Това решение е взето по препоръка от миналата година на Световната здравна организация. СЗО също така препоръчва премахването на основните канабиноиди (като дронабинол) от списъците на психоактивните вещества от 1971 г., но Комисията на ООН отхвърли предложението.

Организацията също е оставила канабиноидите под международен контрол. Самият канабис е признат от ООН като лекарство с терапевтични свойства, пише вестник The New York Times, позовавайки се на британски делегат.

Наркотикът е изключен от списъка на най-опасните наркотици (като хероин), което ще позволи медицински изследвания в тази област.

Решението може също така да действа като катализатор още повече държави да легализират марихуаната за медицинска употреба, което често води и до преразглеждане на развлекателната й употреба.

В момента над 50 страни по света са приели програми за лечебен канабис. Канада, Уругвай и 15 щата на САЩ са легализирали развлекателното използване на марихуаната, подобни закони има и в Мексико и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
ПРОИЗВОДИТЕЛ преди 3 години
5 ТОНА НА СКЛАД ЗА КОЛИЧЕСТВА ОСТЪПКИ. БАБА МАРА
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добро. Има друг проблем за България.Мафията има толкова тесни връзки с правещите закони, че се съмнявам нещо да се промени у нас.При най-малкото разхлабване мафиотите ще станат просяци. А те това не могат да го позволят.
14
0
 
15
 
! Отговори
до номер 10 преди 3 години
Същото беше и с дизела. Произвеждаха 30 години турбодизели всички световни производители и мантрата беше : дизела е по-добър и по - безвреден от бензина. Даже цената на дизел горивата се покачи и задмина бензина, който е по-сложното гориво от двата деривата на петрола и няма логика да е по-евтин от по-ниската фракция на нафтата, но.....В един момент палачинката се обърна и сега дизела е най-лошото нещо в света на автомобилостроенето и в екологичен план. Повтарят мантри и разчитат на къса памет
13
0
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СКОРО ОЧАКВАМ ДА БЪДИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интернета води до зависимост невиждана в човешката история.Огледайте се наоколо.
11
2
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
И спането с гимназистки до 48 кила, гладко избръснати не е опасно,ама до кога да ги чакаме тия от ООН :)
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЛКО ЦИНИЗЪМ ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ. ДО ВЧЕРА КАНАБИСА БЕ ОПАСЕН. ДНЕС КАНАБИСА Е ДОБЪР. УТРЕ ЩЕ Е НЕЩО ТРЕТО. КАКВА "ФУРНАДЖИИСКА ЛОПАТА" Е ЧОВЕКА. ДУМИТЕ СВЪРШВАТ, ОСТАВА ВЪЗМУЩЕНИЕТО.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, айде хаирлия да е!Десетки години им пълниха главите с глупости и им промиваха мозъците.И от тия лъжи мафиотите печелеха. Точно както на македонците промиваха мозъците, че не са българи.
8
0
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СЕГА СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ИЗПШИМ И ПО ЕДНА ЦИГАРА С ПОЛИЦАЙ ДОКАТО МУ ДАВАМЕ РУШВЕТ
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста изследвания до момента са показали, че маслото от канабис помага доста при лечение на рак. Въпреки това, в Европа все още е забранено. Затова има и черен пазар за масло от канабис, но цените на черният пазар ограничават употребата му. Дори и да не направят канабиса легален наркотик, поне маслото да разрешат. Така дават шанс на много болни.
6
1
 
20
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Еее, най-накрая малко акъл! Браво! С около 100-тина години закъснение, ама пак е нещо.
5
0
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СУПСИДИЯ ЩЕ ИМА ЛИ
4
0
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Бравос.Когиз жа можем да *** сяваме лигално?
3
10
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
А защо не напишите, че Русия е била против? Спестявате жизненоважна информация на читателите си, личи си кой ви плаща за нескопосаната ви пропаганда!
2
10
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
А КОКАИНА КОГА
1
3
 
24
 
! Отговори
Бау преди 3 години
най-после ... Алкохола е много по-опасен. Това помага на много болни.