Над 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят без подслон

Спят в горите, в изоставени сгради, в импровизирани лагери
68
Над 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят без подслон
Снимка: БГНЕС

Най-малко 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят на открито при зимни условия, което може да бъде определено като хуманитарна катастрофа, предупреди днес ръководителят на мисията на Международната организация по миграцията /МОМ/ в страната Петер ван дер Ауверарт, цитиран от агенция Хина и БТА.

Той каза, че след пожара и временното затваряне на мигрантския център Липа край Бихач миналата седмица около 1000 мигранти, които са били настанени там, са оставени без подслон, а други 1500 или 2000 спят в горите, в изоставени сгради или в импровизирани палаткови лагери край Бихач и Велика Кладуша.

"Ние сме в разгара на хуманитарна катастрофа", каза Ван дер Ауверарт за босненската телевизия Ен1.

Той потвърди, че МОМ има необходимите ресурси за създаване на нов приемен център, но има проблеми с неговото местоположение. Босненският Съвет на министрите по-рано се е съгласил село Липа да се превърне в постоянен приемен център за мигранти, но за да стане това, трябва да се опразни съществуващия в момента палатков лагер в селото и да се построи нов лагер с контейнери и с необходимата инфраструктура.

Местните власти в Бихач не са позволили мигрантите от Липа да бъдат временно настанени в бившия лагер Бира в града и сега те обикалят наоколо, без да знаят къде да отидат.

Ван дер Ауверарт каза, че ситуацията в момента е породила допълнителен натиск по границите с Хърватия и Сърбия, накъдето са се запътили голяма част от останалите без подслон мигранти с надеждата да прекарат зимата при по-добри условия.

Според МОМ в момента има около 8000 нелегални мигранти в Босна и Херцеговина, а повечето от тях са съсредоточени в Унско-Сански кантон и край Сараево, където има два мигрантски лагера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Канелия пак копирала Новините на БТАБежанците си кореспондират с другите в Германия които някои за 5 г. са по-интегрираниот наще Роми живеещи в Германия пиради причината че малолетните Бежанци ги пращат на Училище а Германия трудния по принцип за изучаване в Курсове по немски език , се изучава много лесно и бързо
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Динко ловецът на мигранти да търсят! :D Той ще им разкаже играта.Динкооо, покажи на тия хора как са мяташ и колко се раздаваш!
22
4
 
24
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Трябва ли да ги жалим?!
21
2
 
29
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Някой да ги е викал с телеграма ?
20
2
 
24
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
тия не разбраха ли че от нашата страна на средиземно море нямат работа?
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Мари Пенкеее, на корона вирус не случихме, на мигранти не случихме, на президент не случихме, на приватизация не случихме. Ся и гробището, ако не случим..Лелеее отиде коня в рЯката!
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Племе канибали от Папуа-Нова Гвинея с радост приемат мигранти без значение народност и религия.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, а пандемията тия не ги ли лови, те не разпространяват ли ковид?
16
2
 
21
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
Тия на снимката са авганистанци, от най-мръсното им племе.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Относно лайшманиозатаТова е п-а-р-а-з-и-т, който се пренася от пясъчни мухи. Инкубационният период е от 2 до 24 месеца.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мигрантите разнасят много тропически болести, за които европейците нямат имунизации. За това е много голям риска да се контактува с мигранти. Гледал съм ги по границата на живо в излъчвания на репортажи. След тях е нещо страшно. Където вървят сеят купища ***. Движат се на големи групи и предимно са мъже. Където има жени и деца положението е още-по-трагично. Преди време докараха в Б-я лайшманиоза. Това е ***, който се пренася от пясъчни мухи. Инкубационният период е от 2 до 24 месеца.
13
2
 
21
 
! Отговори
факт преди 3 години
Горките глупави нашественици не знаят, че хърватите са яки зловещи католически рицари. Не трябва да се навират в ръцете им, нито при сърбите. Да си стоят при бошнаците в помашка босна
12
5
 
9
 
! Отговори
Пенка от Младост преди 3 години
Аз живея сама в двустаен апартамент, мога да приютя към десетина от тия младежи на снимката, охх на кака...
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интерес на истината много от тези хора се движат без документи.Повечето от тях умишлено изхвърлят документите си.Представят се за сирийски бежанци, но не наят нито една дума на арабски. Друг е въпроса, че тези хора нямат никакви имуницазии и носят риск от бум на заразни болести непознати за страните в Европа. Спомням си преди години когато имаше чума и краста по границата във временните лагери. Учените казаха, че 15г. живее вируса под кожата и в нови климатични условия се събужда заразата.
10
0
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
На снимката до един ми приличат на бачкатори!
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже в Босна където са предимно мюсюлмани не ги искат, а те хукнали към християнски страни.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото са го подпалили умишлено защото те са ного специални и трябва да живеят в най-богатиите страни в Европа с най-щедри социални системи.
7
9
 
6
 
! Отговори
Терор в БГ преди 3 години
Борисов изтезава Българи в нацистки концлагер в края на Перник,много ясно ,че бежанците ще ги е страх от БГ!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пука ми на пуловера. Обратно в топлите страни. Никой не ви е канил
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мигранти мераклии за България няма.По българската граница няма никакъв мигрантски натиск,за това целувайте ръка на Борисов!