Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери

Един от тях е убит след като колата му се взривява
8 яну 2021 20:20, Нели Христова
190
Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лично е поръчвал убийствата на свои опозиционери, избягали зад граница. Това стана ясно от запис, публикуван от сайта EUObserver. Една от мишените, журналистът Павел Шеремет, загина след като колата му бе взривена в Киев.

Смята се, че на тайно записаният аудио файл, който датира от 2012 г., се чува гласът на Вадим Зайцев, ръководител на белоруската служба за сигурност КГБ по това време.

На записа той казва на членовете на елитното звено Alpha Group, че Лукашенко "чака" убийствата да продължат и е отделил 1,2 милиона британски лири, за да ги финансира. По думите му, отровите и експлозивите трябва да се използват срещу враговете на президента, включително тези, които са избягали в Германия.

Зайцев казва на агентите да убият Павел Шеремет, беларуски репортер, който загина през 2016 г., когато колата му експлодира в Киев.

"Трябва да работим върху Шеремет", казва гласът, идентифициран като Зайцев. "Той е голям проблем. Ще поставим бомба и този плъх ще бъде разкъсан на парчета - крака в едната посока, ръце в другата." Според ръководителя на КГЛ, автомобилната бомба ще сплаши чуждестранните критици.

Руските и украинските служби за сигурност също са обвинени в съучастие в смъртта на Шеремет. Случаят остава неразрешен.

24-минутна извадка от разговорът беше публикуван от EUObserver, уебсайт със седалище в Брюксел. Записът е предоставен от Игор Макар, бивш офицер от специалните служби на Беларус, който дезертира през 2006 г.

Макар, който живее в скривалище в Европа, каза, че е получил аудиофайла от контакти в службите за сигурност през 2012 г. Той решва да ги публикува, за да подкрепи неотдавнашните протести на опозицията срещу режима на Лукашенко. Бившият офицер е заявил, че е готов да свидетелства в съда, че записът е истински, пишат от The Times.

Сред тези, които също са посочени като мишени, са Олег Алкаев, бивш директор на затвор, Владимир Бородач, който е бил полковник от специалните сили, и Вячеслав Дудкин, някога шеф на отдела за борба с корупцията. По време на предполагаемия заговор и тримата живеят в Германия.

На записът шефът на КГБ казва, че е жизненоважно да няма съмнения, че белоруската служба за сигурност е участвала в опити за убийства в Германия. "Важно е  никой да не мисли за КГБ", казва Зайцев. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Но как да инициираме случаен взрив, как да започнем палежи и да не оставяме следи зад себе си? "

Олег Алкаев казва, че германската полиция го е предупредила през 2012 г., че животът му е в опасност.

"Германската полиция ми каза, че може да гарантира моята безопасност в Германия, но ме посъветва да не напускам страната", сподели той пред EUObserver. Не е ясно дали КГБ се е опитало да убие Бородах или Дудкин. И двамата мъже са все още живи.

Източник от западното разузнаване каза пред EUObserver, че записът изглежда е истински. Базиран в САЩ медиен съдебен експерт заяви пред уебсайта, че няма индикации, той да е фалшив.

Зайцев, който оглавяваше КГБ от 2008 до 2012 г., сега е ръководител на телевизия "Космос", пролукашенко канал в Беларус. Нито той, нито президентът са коментирали записа.

Най-малко осем протестиращи са убити, а стотици са измъчвани от полицията, тъй като през август започнаха масови демонстрации срещу режима на Лукашенко, подкрепен от Русия. Лукашенко нарече протестиращите "плъхове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
3
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Кой сте вие, че да казвате аз от какво разбирам. Едно е ясно - вие не разбирате. Nie wieder няма нищо общо с демокрацията, приятелю. Има общо със зверствата и национал-социализма. ТЕЗИ неща не бива да се повтарят. А вие си вярвайте, че в държава, в която вчера имаше военно положение и в която цензурират президента, е демокрация. Завесата се вдигна. Илюзиите се изпариха. Вече и слепите прогледнаха.
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоТази жена е убита заради собствената си глупост. Човек който обожава нищожеството Тръмп за мен отдавна е умрял.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм боко комуниста ,вечния ерген .В цяло ЕС няма по голям комунист от мен. Мятам пачки и клюпачки всичко е за мен. Няма часно няма мастно и бензиня ще си купувате от мен :)))
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тео"Нима наричате жена, военен ветеран, разбойник?"Когато въпросната се опитва да влезе със сила и противозаконно в правителствена сграда с фалшив мотив, тя не е само престъпник, но това показва, че обучението й на това как се спазват правила и какво означава национални символи е отишло на вятъра, т.е. тя е една безмозъчна кукла на конци.
70
3
 
3
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Нима наричате жена, военен ветеран, разбойник? Ваша си работа. Това , което се случва в САЩ е лош сигнал за света. Но не и неочакван. Новите варвави са на път да ги препънат.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоИстината е, че ти си нямаш идея от Демокрация и интерпретацията ти на двете събития, които коментира, ясно го показва. Що се отнася до коментарите ти за концлагерите: надписа "Никога повече" е в памет и вричане за пазене точно на тая демокрация, по която плюеш с коментарите си. Реално ти не вярваш в "Ний видър", само се правиш на интересен.
68
2
 
1
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Този е бетер нашия Толуп. Разликатае , че белоруския го крепи Русия, а нашенския *** го крепи САЩ. Две различни лобита на мошета, двама различни престъпници с подкрепа на лобитата.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Видяхме я ,великата ти Америка ,цункаща черни крака ,изкукуригала ,наркоманизирана, с гей истерии и паранои .
66
1
 
4
 
! Отговори
Националсоциалист преди 3 години
В църквата в Несебър е окичена цялата със Свастики Нашите истински корени на тракийците сме си българи и суверенни собственици на тая земя и ние се съюзяваме с нашия брат Германия и Третия РайхА вие татари се клануте на един гей отявлен евреин съдистичен звяр и масон Сталин
65
7
 
2
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Много обичам, когато някой нахвърля теза, без да даде доказателства. Всяко твърдение, което не продължава с ",защото", си остава във въздуха. Апропо, що за лунатици са се събрали тук? Arbeits machts frei?!? Вие нормални ли сте? Били ли сте в KZ Дахау? Хем неправилно написано, хем и от хора, които идея си нямат за какво иде реч. За това и немците са направили музей. Nie wieder - и това не знаете какво е, нали?!?
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свастиката е индийски символ.Фашистите се кланят на индийски символи.Химлер търси корените на германците в Тибет и тибетските племена.Ромска работа.
63
6
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Пиздец На дядо ти кормилото и на баба ти хвърчалката ! Ако не беше Червената армия ,сега щеше да има Ямболлъ ,Бургазлъ ,,Кържаалимемеда ,Хаскьой.....Филипополис .....да не си помисляме за Кюстендил ,Видинско и СевероЗападна българия,заради попарата дето я надробиха с Хитлер . Затова Мoлотов казва на излизане от Парижката конференция ,,Българите могат да бъдат спокойни ...
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоДа броиш жертвите не е показател. Показател е кои са жертвите. Знаеш ли защо Америка стана велика? Защото по-времето на Дивия запад всички измамници крадци и разбойници са били избити. Защо Русия не можа да стане велика, защото през 1917-22 година разбойниците избиха свестните хора.
61
3
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
До ХахаТака е. Аз вярвам само на информация, която е дадена директно от активен шеф на Белоруските тайни служби, съобщена по радио "МаксвЕ". Абе, ако не е много лицеприятна (стават грешки) даже и на нея не вярвам. Тогава вярвам само на думите лично на Лукашенко, а ако и той се издъни, ще го обявя за предател на светлите идеи на Комунизма, продажник и слуга на Соро-идите и НСР. В крайна сметка, аз за какво си търпя мизерния живот и празния хладилник, ако поне нямам морално превъзходство?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоНе ти се отдава да "разсъждаваш", несъмнено защото за това първо се иска акъл и второ, защото се иска да си грамотен.Ориентирай се към спортни форуми, там не се иска нито едно от двете.
59
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Брюкселски сайт се позовава на информация придобита преди 8 години от дезертьор, който им я е дал 6 години след като е дезертирал! На всичко отгоре в записа дори не участва Лукашенко или "глас приличащ на неговия". Някакъв човек прави неясни коментари категорично недоказващи поръчка за убийство, а дори не било и сигурно,че това бил тогавашния шеф на КГБ. Ако аз бях на мястото на автора от днес.бг бих се срамувал за препиша този пасквил. Семейството му би трябвало срамува от него!
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко се учи се от големия руски брат.
57
5
 
2
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Значи ... дезертира 2006, дава запис от 2012 за нещо, което става 2016. Не, че го изключвам като версия де. Но Лукашенко за 5 месеца до сега има 8 убити, САЩ вчера ги направиха 4 за един ден. Демокрация, какво да направиш. Истината е, че всяка една държава в даден момент трябва да избира или да се срине, или да запази реда. Това стана и в САЩ, така е и в Беларус. Разликата е, че в САЩ си беше вътрешна работа, а Беларус се опитват да го сринат от вън.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е сключил съюз с жълтата раса на японците.Хитлер е търсил корените на германците в Индия, Южна Америка при маите.Какъв расист е Хитлер. Расист - менте. Всичко е заради заграбване на пари и земя.
55
2
 
7
 
! Отговори
1 към 1 преди 3 години
Представяте ли си статия Борисов поръчва убийства на неудобни в Перник!