Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери

Един от тях е убит след като колата му се взривява
8 яну 2021 20:20, Нели Христова
190
Лукашенко лично е поръчвал убийството на свои опозиционери
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лично е поръчвал убийствата на свои опозиционери, избягали зад граница. Това стана ясно от запис, публикуван от сайта EUObserver. Една от мишените, журналистът Павел Шеремет, загина след като колата му бе взривена в Киев.

Смята се, че на тайно записаният аудио файл, който датира от 2012 г., се чува гласът на Вадим Зайцев, ръководител на белоруската служба за сигурност КГБ по това време.

На записа той казва на членовете на елитното звено Alpha Group, че Лукашенко "чака" убийствата да продължат и е отделил 1,2 милиона британски лири, за да ги финансира. По думите му, отровите и експлозивите трябва да се използват срещу враговете на президента, включително тези, които са избягали в Германия.

Зайцев казва на агентите да убият Павел Шеремет, беларуски репортер, който загина през 2016 г., когато колата му експлодира в Киев.

"Трябва да работим върху Шеремет", казва гласът, идентифициран като Зайцев. "Той е голям проблем. Ще поставим бомба и този плъх ще бъде разкъсан на парчета - крака в едната посока, ръце в другата." Според ръководителя на КГЛ, автомобилната бомба ще сплаши чуждестранните критици.

Руските и украинските служби за сигурност също са обвинени в съучастие в смъртта на Шеремет. Случаят остава неразрешен.

24-минутна извадка от разговорът беше публикуван от EUObserver, уебсайт със седалище в Брюксел. Записът е предоставен от Игор Макар, бивш офицер от специалните служби на Беларус, който дезертира през 2006 г.

Макар, който живее в скривалище в Европа, каза, че е получил аудиофайла от контакти в службите за сигурност през 2012 г. Той решва да ги публикува, за да подкрепи неотдавнашните протести на опозицията срещу режима на Лукашенко. Бившият офицер е заявил, че е готов да свидетелства в съда, че записът е истински, пишат от The Times.

Сред тези, които също са посочени като мишени, са Олег Алкаев, бивш директор на затвор, Владимир Бородач, който е бил полковник от специалните сили, и Вячеслав Дудкин, някога шеф на отдела за борба с корупцията. По време на предполагаемия заговор и тримата живеят в Германия.

На записът шефът на КГБ казва, че е жизненоважно да няма съмнения, че белоруската служба за сигурност е участвала в опити за убийства в Германия. "Важно е  никой да не мисли за КГБ", казва Зайцев. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Но как да инициираме случаен взрив, как да започнем палежи и да не оставяме следи зад себе си? "

Олег Алкаев казва, че германската полиция го е предупредила през 2012 г., че животът му е в опасност.

"Германската полиция ми каза, че може да гарантира моята безопасност в Германия, но ме посъветва да не напускам страната", сподели той пред EUObserver. Не е ясно дали КГБ се е опитало да убие Бородах или Дудкин. И двамата мъже са все още живи.

Източник от западното разузнаване каза пред EUObserver, че записът изглежда е истински. Базиран в САЩ медиен съдебен експерт заяви пред уебсайта, че няма индикации, той да е фалшив.

Зайцев, който оглавяваше КГБ от 2008 до 2012 г., сега е ръководител на телевизия "Космос", пролукашенко канал в Беларус. Нито той, нито президентът са коментирали записа.

Най-малко осем протестиращи са убити, а стотици са измъчвани от полицията, тъй като през август започнаха масови демонстрации срещу режима на Лукашенко, подкрепен от Русия. Лукашенко нарече протестиращите "плъхове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоПечелиш, печелиш. Въпроса е, какво? Не е нужно да е материално.А че си морално банкрутирал мога да го кажа от бързата проверка на моралните ти ценности, които са буквално в канавката. Ако в САЩ нямаше демокрация, там щеше да има погром над т.нар. протестиращи, но както вече казах, ти си нямаш и бегла идея за какво говориш.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94"Има човек отговорен за смъртта на 5 човека на Капитолия, но никой от вас не иска да назове името му. Този човек се казва Доналд Тръмп."Не съм съгласен: всеки пълнолетен нормален гражданин отговаря за действията си: тези хора също. Те сами са си виновни, никой друг. Тръмп е виновен за подбуждане към бунт и оскверняване на национални символи, не за смъртта им.
92
3
 
0
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Не печеля нищо, но и не губя нищо. Кой си ти, че да казваш, дали съм морално банкрутирал? Това си е твое мнение, явно разбираш от всичко. Факт е, че демокрацията се разпада. Факт е, че търтеите разбират само от права но и не от задължения. Факт е, че няма дисциплина, и когато тези неща придобият монументални размери, стигаме до ситуацията в САЩ. И демокрацията се изпарява.
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички страни от източна Европа които се ориентираха на запад загубиха високия си стандарт на живот от социализма и днес живеят в мизерия, като в България и Прибалтийските републики положението е просто трагично. Само в Белорус която запази връзките си с Русия днес хората живеят нормално.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоМорално банкрутирал си :))) Или пълен невежа :)))))
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то, като го видиш само...
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има човек отговорен за смъртта на 5 човека на Капитолия, но никой от вас не иска да назове името му. Този човек се казва Доналд Тръмп. Вместо това вадите вода от 9 дерета за бели, черни, латиноси, гейове, глобалисти, со.росо.*** и не знам си какви още, но никога не посочвате истинския виновник.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Лукашенко не въвежда локдаун, защо не въвежда демократична насилсвена принуда за носене на лигавници намордници както е в демократични запад? Защо без никакви задължителни мерки срещу вируса белорусите още не са се изпонатръшкали?
86
1
 
0
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Не можеш да наречеш човек избран, според теб, демократично, лъжец и да го отстраниш. Това противоречи на бленуваната от теб демокрация. Явно хората си го харесват. А защо аз не го подкрепих и не щурмувах Капитолия - САЩ не си струва , да проливам кръв за нея, не ми е родина. С това въпроса се изчерпва.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоРазликата е, че в единия случай става дума за чисти провокации на базата на фалшиви обвинения, а в другите два става дума за терор на властите над народа им.Факта, че се се рпавиш, че не виждаш разлика и се опитваш да вкарваш под общ знаменател триете неща, показва още веднъж, че си нямаш и идея какво реално значи "Ниокга повече". Морално банкрутирал си, моето момче, но това се забелязва и с просто око. На мен ми е по-интересно, ТИ какво печелиш от това, че защитаваш диктатури?
84
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Защо?Защото Олег Алкаев (''бившия директор на затвор'') застана пред камерата и заяви че е бил директор на следствен изолатор в който е имало стая в която е убит беларуски опозиионер с пистолет, който е стоял в сейфа на Алкаев.
83
1
 
1
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Еххх, приятели, щом не сте разбрали, че демокрацията е илюзия - вярвайте си. Няма такова нещо. Винаги, стигне ли се до погром над властта , има ответни мерки. Дори и в САЩ. Колкото и на потресени да се правят в ЕС и САЩ , това е просто сигнал, че нещата не вървят на добре и САЩ си показаха зъбите. Демокрация - да бе! Ефекта винаги е един и същ, само методите на управление са други. Докато не се сгромолясат.
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер беше един от най-уважаваните политици в Европа през 30те, човек на годината на списание Тайм. Дадоха му олимпиадата да направи в Германия, дадоха му Чехия която имаше най-мощната военна индустрия в Европа, дадоха му Полша да си вземе, и поспе го финансираха само и само да унищожи Русия. Тогава помятие нацизъм и нацисти не е съществувало, нацизъм като дума е измислен 60те години.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоТео, а ти защо не отиде да щурмуваш Капитолия заради кумира си Тръмп?
80
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоКакъв президент е човек който постоянно лъже? Изобщо не трябва да му дават думата на този дърт мошеник, а ти си се загрижил че го баннали за 12 часа. Той само заради това че все още формално е президент на САЩ не е влезвал в затвора, но дните му на свобода свършват.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Лукашенко пенсионерите не роват в кофите за огризки от храна.
78
1
 
1
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Оооопппааа ... благодаря - а, миличък, щом тази жена е престъпник, или както другия льольо над теб казва, щом е привърженик на това "нищожество" Тръмп , тя отдавна е умряла, та, миличък , какви са протестиращите в Хонг Конг? А тези против Лукашенко? И в единия случай хиляди, и в другия. Трябва ли да ги стреляме, миличък. Видв ли как с твоите камъчки се удари по твоята главичка!
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоФакта, че каза, че "Никога повече" няма общо с демокрацията само потвърждава, това, което казах: зверствата на Хитлеристите винаги са били приемани за другата крайност на демократичните ценности: отхвърлянето на тези зверства е препотвърждаване на стремежа към демокрация. Факта, че не го разбираш говори красноречиво за нивото ти. Подкопаването на демокрацията ВИНАГИ води до "тези неща". Историята ясно го е показала: най-големите масови убийци са в диктатурите и авторитарните режими.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ полицията убива протестиращи!
75
3
 
4
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Защо се публикува тази новина, като по същество не пише абсолютно нищо освен общи нелепи внушения? Меко казано е непрофесионално и обидно към читателите да се пишат непотвърдени и верятно неверни "новини". Надали има и един обективен съд на планетата, който да може да докаже нещо с този "запис".