Българите в РСМ не фигурират като малцинство в Конституцията

Нямат и такива права за разлика от сърбите
Обновена: 1 фев 2021 21:58 | 1 фев 2021 21:50, Екип на Bulgaria On Air
166

Българите не фигурират като малцинство в Конституцията на Република Северна Македония и нямат права като такива. Това каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Светлозар Елдъров и допълни: "България не пожела българите да получат такъв статут. Всичко беше за концепцията "един народ с две държави".

По думите му не може да се твърди, че само България е виновна за сегашната ситуация.

"Вината е споделена, ние сме като едно семейство. Не случайно наричаме македонците наши братя. Времето, което познавам като историк - около 40 г. - в тази години интересът беше спорадичен. Започва някаква инициатива, променя се конюнктурата, тя спира. Преди няколко години бях част от голям експеримент - построяване на културни мостове чрез работата на БАН. Имах честта да ръководя един от тези проекти. С колегите ми от Северна Македония бяхме на една маса, нямахме проблеми, говорихме така както подобава на учени - всеки откровено излагаше позиция", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него темата за македонския език не е проблем.

"По-важно е да достигнем до консенсус за историята. Нима не ставаха полемики за българската история в учебниците", подчерта историкът.

Той е на мнение, че подходът отпреди няколко години бил да се разширят личните и институционални връзки.

"Сърбите в Северна Македония са признати от Конституцията като малцинство със съответните привилегии. Това беше едно недоглеждане от българска страна", подчерта събеседникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Македониямалцинско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138"За модерния македонски език никъде не пише защото е диалект на българския все едно е колкото само 5-10 % от българския език"Мне, това е АТЛАС НА БЪЛГАРСКИТЕ ДИАЛЕКТИ. Ако беше "диалект на Българския език" щеше да го има, а вътре го НЯМА. ИМА диалекти, на базата на които е изграден, но НЕГО САМИЯ го няма, а го няма, защото е различен от български диалект (и то няма как да е иначе, което е ясно на всеки, който знае как точно е създаден въпросния език).
114
2
 
0
 
! Отговори
От 132 преди 3 години
Ти май не осъзнаваш, че спориш с двама човека и аз съм този, който НЕ отрича съвременния македонски език, нито го обявявам за български.
113
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134И в България е същото. Много ясно че като са диалекти ще се различават. За модерния македонски език никъде не пише защото е диалект на българския все едно е колкото само 5-10 % от българския език.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 119/135Модерен и съвременен са взаимозаменяеми понятия в този разговор, тъй че полека лека започваш да залиташ в посока на демагогстване или както обичам да казвам: келешлък.НЕ. Когато говорим за това имат ли в СМ собствен език говорим БАШ за модерния/съвременния, а не за тоя отпреди 44та.
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 132Какато казах, проблем възниква, когато за да се "демонстрира" с цел замазване на перспективата, нарочно се "губи" фокуса на разговора. За никой в тази дискусия, не е реален проблем, защото не решаваме нищо тук, но когато имаме такъв интелектуално нечестен подход, опираме до ситуацията, в която имаме една реалност, но се правим, че не я виждаме. Да се отрича съществуване на отделен Македонски език е грубо игнориране на реалността, колкото и "сведущ" да мислиш, че си.
110
3
 
2
 
! Отговори
До 119 преди 3 години
"Модерен" македонски няма ,може би имаш предвид " съвременния".Абе ти като не разбираш " Модерния",какво остава за" съвременния"!Стига се излага!Еле в Трън един "македонски" говорят не е работа!Става дума за езика до 1944 г,а не за българосръбския " модерен" днешен!
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Знам какво включва картата на БАН. Вътре НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ (описателно или иначе) за МОДЕРНИЯ Македонски език. Пише за българските диалекти, които се срещат/са се срещали и които са използвани за основа. Тъй като диалектите около Преспа, Охрид са различни дори от тези говорени в Пиринска Македния, които пък се отличават от съвременния Български език, и като добавим към това привнесените чужди елементи, резултата е език, който е много различен от нещо, разпознаваемо като Български.
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 117Колкото е по-близо географски до България толкова са по-малки разликите със сръбския. Много ясно че и там има регионални диалкети.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 128 Не, не мисля, че съм създал проблем, защото нищо невярно не съм казал. Разбира се, аз не съм чисто от Македонския край, затова само от уважение няма да задълбавам спора (колкото и да съм сведущ шо темата). Лека нощ!
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 121/125"Ти добре ли си?Съвремен " македонски" на баба ти от село,плюс сърбизми!Българските диалекти са си наши,като искат да са македонци ,да измислят нов език."Те са си "измислили" нов език, или по-точно, руснаците са им го "измислили". Колкото и да се тръшкаш, че това били "диалектите на баба ми", тия хора говорят напълно различно от всичките ми баби, пръснати из цяла Пиринска Македония, да не говорим за това колко различно е пък това спрямо съвременния Български език!
105
2
 
1
 
! Отговори
До 117 преди 3 години
Със сърбите не се разбираме разговорно,има думи със различно значение за двете страни ,езика им е малко смешен,но има съществени разлики.Има разлика с вардарския.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Може би е добре хора като теб да си изяснят разговор за какво водят: тук аргумента беше, дали СМ-ците имат самостоятелен език, а не дали езикът им произлиза от български диалект/и. Може да се каже и какво точно значи "произлиза" при положение, че доста от елементите са изкуствено привнесени, но това са детайли. Голямото нещо е, да не се говорят напразно неща само да се правим на интересни. В тази материя това води до проблеми.
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124Този атлас съм го гледал.НИКЪДЕ вътре не се описва МОДЕРНИЯ Македонски език.
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 121Е, айде сега, много време ви загубих...Не е излишно да се каже още един път :))Немам проблем аз със реалностите, най-битно е да сме живи и здрави!
101
3
 
1
 
! Отговори
До 121 преди 3 години
Ти добре ли си?Съвремен " македонски" на баба ти от село,плюс сърбизми!Българските диалекти са си наши,като искат да са македонци ,да измислят нов език.А българите да ги признаят за малцинство и да въведат българския език да се изучава.
100
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако одберевме сите торлачки говор за литературна норма азикот може е се збореше во намалку 7 држави сега ... ------ Да.
99
2
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
Пишеш " сепак" на бълг. диалект,книжовно е " все пак",или "затоа",пак е диалект на бг нижовното " затова".
98
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Значи губиш времето на всички, защото СМ-ците нямат проблем да кажат, че техния език е възникнал от Българския език. Всъщност, ние имаме обратния проблем - да опазим това да не си присвояват нашите диалкети и да ги наричат "македонски", но иначе повечето хора, които са се запънали като магаре на мост обясняват, че няма "Македоснки език". Е, това НЕ Е ВЯРНО. ИМА самостоятелен съвременен Македонски език.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 117Сръбският език е отделен. Макар че и той беше и сърбохърватски по едно време. Сърбия има отдавна отделна държава от България.
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116Кои са "другите"? Едната от бабите ми е от Трънско, едната е от Мелник, Едната е от Илинден, едната е от Банско. Колко по-"македонски" трябва да разбирам, че да мога да ги разбера, и кои са тия, които "разбират" дето аз не "разбирам". В кой точно том на БАН МОДЕРНИЯ Македонски език е определен като диалект на Българския. Я дай да си го проверя