Ще има ли носталгия по външната политика на Тръмп?

"Давос 2021" и тенденциите в международните отношения
Обновена: 1 фев 2021 21:59 | 1 фев 2021 21:47, Екип на Bulgaria On Air
17

Международният икономически форум “Давос“, на който обичайно се срещат лидерите на водещите държави в световната икономика, тази година се състоя онлайн. Глобалната пандемия, смяната на властта в САЩ и редица други фактори поставят света на прага на необратими промени.

“Начинът на излизане от тази не пандемия, а по-скоро “инфодемия“, са нови икономически отношения. Провеждането на Давос онлайн беше едно от тези нови неща. До сега живата връзка беше най-важното за световните лидери и техните отношения“, коментира международният анализатор Давид Леви в ефира на "Денят ON AIR".

“За Путин и за Русия има нова ситуация - вътрешно и външнополитическа. Той има нужда да консолидира своите поддръжници. Речта му на "Давос" беше класическата формула политическа манипулация - 85 % истина, 15 % лъжа. Лъжата беше заплахата, която той уж получил от Байдън за Крим“, добави Леви.

По думите му политика на Джо Байдън ще доведе до нови военни конфликти, но не с Русия. Той смята, че новата администрация в този ранен етап прави по-скоро подаръци на Русия, като даде за пример смяната на посоката в енергийната политика на САЩ. Леви коментира и изказването на европейските лидери на срещата.

“Урсула фон дер Лаен и Ангела Меркел представиха низ от клишета. Нищо ново“, смята анализаторът, но добави, че интересното на "Давос 2021" е била речта на китайския лидер Си Дзи Пин.

“Той внесе нов термин – мултилитерализъм, който заменя глобализма, претърпял своя крах. Пин подаде тази удобна топка към световните лидери. В изказването му има елемент, свързан с това на Путин. Той говореше за мултинационалните компании, за корпорациите, които са довели до това, че нивото на живот и стандарти на живот на Запад се е понижил, за сметка на техните печалбите, но не споменa най-голямата корпорация – Китай“, заяви Леви пред Bulgaria ON AIR. Той твърди, че китайската икономика има корпоративно поведение - “отстранява“ всеки, казал нещо неудобно.

Според него отношенията САЩ-Китай ще бъдат разгледани на плоскостта на така наречения мултилитерализъм. Експертът коментира и очакваната промяна във външната политика на Джо Байдън.

“Едно от най-крайните му и бързи действия беше срещу съюзниците на САЩ в Близкия и Средния изток - замразяване на оръжейните доставки до Саудитска Арабия и ОАЕ, което ще доведе до нарушаване на баланса в региона и до нови войни. Той на практика казва на Иран “Ще играем по вашата свирка“. Това е и един вид призив към Хутите в Йемен да предприемат действия срещу – Саудитска арабия. Новата администрация също замрази помощта си към Судан и ще преразгледа позицията си към Мароко и конфликта Западна Сахара“, допълни Леви.

Според него всичко това може да доведе до отменяне на мирните договори, които всички тези страни имат с Израел.

"За съжаление по отношение на външната политика и евентуални нови конфликти ще изпитаме носталгия спрямо политиката на Обама, да не говорим за носталгия по политиката на Тръмп", добави международния анализатор.

“Смисълът на всички тези анализи е да видим къде е България. Трябва да имаме правилните инструменти и хора, които да анализират ситуацията. Трябва да намерим баланса”, добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Давид ЛевиТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"китайската икономика има корпоративно поведение - отстранява всеки, казал нещо неудобно." И затова ! Разбира се че ще има корпоративно поведение,няма да има поведение на битпазар ! Разликата е, че в Китай има 19х по малко бедни отколкото в сащ. Комунизма винаги е бил корпоративен, само че има държавен контрол и социална отговорност. При Мао наистина простолюдието беше издигнато в култ,което забави развитието, но сега всичко е на мястото си и Китай върви напред и нагоре! Имперски комунизъм!
13
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Той внесе нов термин мултилитерализъм, който заменя глобализма, претърпял своя крах. Пин подаде тази удобна топка към световните лидери. В изказването му има елемент, свързан с това на Путин. Той говореше за мултинационалните компании, за корпорациите, които са довели до това, че нивото на живот и стандарти на живот на Запад се е понижил, за сметка на техните печалби" Затова харесвам толкова много Поднебесната !
12
1
 
1
 
! Отговори
ОФ преди 3 години
Да разбираме ли, че застъпеният в речта на Си Джин Пин мултилитерализъм, е презентация на свят без лидерството на Пиндостан, свят, основан на механизмите, позволяващи на всяка отделна страна, да ползва привилегии в отношенията с всички свои партньори?
11
2
 
3
 
! Отговори
однако преди 3 години
Целта на "анализатори" от типа на този Давидчо била да насочват обществебото мнение. Може и да му се получи номера с хора, които не са слушали речта на Путин пред Давос. Може и да се хванат на плитките залъгалки от рода на "подаръци на Байдън" и "85% истина - 15% лъжа". Има само един начин да не се хванете на въдицата на по-прости от вас манипулатори. Слушайте речта на Путин пред Давос от устата на Путин. Може да установите, че значението й за съвременния свят е като това на Ялта-45г за ХХ век.
10
3
 
8
 
! Отговори
Бе преди 3 години
Щатите от много десетки години не бяха имали толкова добра външна политика .. и не само външна ! Както е писано - дървото се познава по плода, а човекът - по делата му !
9
4
 
6
 
! Отговори
Trump преди 3 години
Без Северен поток-2 ... Това отдавна се знае..... ще обеднеят още повече "богатите" Руснаци.
8
7
 
9
 
! Отговори
клоуна гледа като преди 3 години
прекалил с белина!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
откакто капичнаха Тръмпи ми потънаха всички гемии
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
TRUMP- the Great
5
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли носталгия по външната политика на Тръмп?Не само носталгия, в москва вече има рев със сълзи и сополи.
4
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носталгия по каквото и да било от Тръмп може да има само сред русофило - путинистичната дружина.Мъка, мъка и кал по гърбо.
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка ври и кипи от вътрешни проблеми. Проблеми на расова основа, гигантска престъпност, понижен социален статус, нов президент чиято победа стои под съмнение. Ако Байдън си създаде проблеми във външната политика много бързо може да напусне белия дом. Републиканците само го чакат да стъпи на криво и Капитолия ще се повтори. Видяхме как хладнокръвно се застрелват демонстранти. Проблемите са много.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо бе, нали беше много лош Тръмпи?
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РеваЗа Сламения човек на Кремъл...