Указ на Зеленски за санкции над "проруски" украински телевизии

Инициираха процедура по импийчмънт на президента
3 фев 2021 15:45, Елка Василева
59
Указ на Зеленски за санкции над "проруски" украински телевизии
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската проруска партия „Опозиционна платформа - За живота“ инициира процедура по импийчмънт на президента Володимир Зеленски. Поводът е президентски указ за закриване на украински телевизионни канали.

Съпредседателят на „Опозиционна платформа - За живота“ Вадим Рабинович заяви от трибуната на Върховната рада, че Зеленски е ударил в сърцето демокрацията и свободното слово. Народните представители от партията на Зеленски „Слуга на народа“ блокираха трибуната на парламента, както и входовете към пленарната зала, предаде БНР.

Напрежението във Върховната Рада ескалира след указ на президента Зеленски, с който той въвежда в действие решение на Съвета за безопасност и отбрана за налагане на икономически санкции за 5 години против телевизионните канали "112 - Украина", "НюзУан" и "ЗИК".

Всички тези телевизии принадлежат на "Новини нюз медия - медиен холдинг" собственост на Виктор Медведчук, който е и ръководител на Политическия съвет на „Опозиционна платформа - За живот“.

Медведчук е приближен на отстранения през 2014 година президент Виктор Янукович, както и личен приятел на руския президент Владимир Путин, който е кръстник на дъщеря му. Телевизионните канали, които притежава съвместно с олигарха Игор Коломойски, са обвинявани в разпространение на руска пропаганда и дезинформация, твърдят от президентската администрация в Киев.

В подписания снощи президентски указ санкциите предвиждат блокиране на активи, предотвратяване на изтегляне на капитали извън страната, преустановяване на изпълнението на икономически и финансови задължения, анулиране или преустановяване на лицензи. По този начин телевизиите нямат право да излъчват.

„Попадналите под санкциите телевизионни канали са се финансирали от Русия и са се занимавали с пропаганда“, заяви днес Володимир Зеленски.

„Опозиционна платформа - За живота“ има 44 депутати в 450-местния украински парламент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Kak с указ на президента се отнема частна собственост .не трябва ли съда да постанови Тия май са се учили от нашият 9 септември. Какво ги бърка кой ги финансира нали си плащат данъците.Слеващите сигурно са свободна Европа. Ми да остане само правителствения канал.че ще е по лесно на властта
54
4
 
4
 
! Отговори
ннн преди 3 години
ЕВРЕЙЧЕТО СИ ОКАЗА ЗЪБКИТЕ
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само американска пропаганда и дезинформация са разрешени, мдааа.....
52
3
 
4
 
! Отговори
Продемократ преди 3 години
Важно е американците да са те назначил и за демокрация
51
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиди в балтийска държава и се опитай да си купиш нещо като говориш на руски.Няма и да те погледнат, ако не те изгонят направо.
50
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бориха се и няма да се откажат да бягат от руския ботуш.А ти, *** фащай чемодана и бягай при любимия ти Путин. Току виж те земе за портиер на дворецаВ украинскитее сайтове няма един украинец който да иска да е в Русия.И в Източна Европа няма, И в Балтийските държави няма.Питай грузинците и те какво мислят за Русия.
49
7
 
10
 
! Отговори
затова се бориха! преди 3 години
цени увеличение:газ 21 пътивода 13 пътиток 5 пътитопло 15 пътипоевтиняла гривна/долар 3.5 пътисещате се кой ще им изкупи земята при новите "пазарни" цени.Същия познат сценарий!
48
5
 
7
 
! Отговори
Апропо преди 3 години
зелени човечета спасиха непотопяемия руски самолетоносач от рейда на американските тюленчета."демократизаторите " има още половин век да оплакват този провал.
47
4
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Представям си каква врявс биха вдигнали Гнусните грантаджии, ако се опитаме да ограничим снафолостанските радиочестоти или те НС турски. В някои балтийски републики руснаците нямат прави да гладуват. Как те могат да ограничат права и забранят, а ние все не можем да се отървем от башибозука?? И те са в ЕС, как така те могат , а ние не?!
46
8
 
9
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Да бе на балтийците така им потъва икономиката, че са с 3 пътин по-високи доходи от русия,-------------Ми *** провери, бе, аверче, аз често прескачам у Естония и Литва, щоту ракийката им по-евтина от финландскатъ, тъ кво говорят по медиите и ква статистикъ показват е едно, а кво е реално... съвсем друго!Инак си е подреденичко, мъ силно обезлюдено!
45
7
 
9
 
! Отговори
От близкото минало преди 3 години
Тука колко пъти се месиха западните и американски блястители на демокрацията?Не сме ли на командно дишане под евро - фондове и заеми?Остана ли нещо българско като прозводство, големи търговски вериги, ресурси?Да не знаем отвътре как работи машината за присвояване - та да ни заблуждавате че руснаците са виновни!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТО и ако сравниш Москава със София или която и да е друга столица от близката ни европа или азия няма какво да коментираме :)
43
6
 
6
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз пък сам съм си наложил ограничения и от 2014-15г не следя изобщо руската пропагандна ТВ. След кримските изпълнения само анти-западна, анти-украинска анти-цял свят политика.... Само сайтове за техника чета, но там няма политика!
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Барселона 23 : Всичко това което си избрил с пълна сила се отнася и за най голямата "демокрация" - виждаме какво става там от изборите им насам .Определението, което поставяш на Путин важи и за тамошните "демократични сили". Та ... мери с един аршин.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе незнам ама преди 10-12 години руснаците окупираха Абхазия и си сложиха там марионетна власт, всеки днес може да погледне в тубата разликата между Абхазия и Грузия, повече нема какво да коментираме
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонимен 41Да бе на балтийците така им потъва икономиката, че са с 3 пътин по-високи доходи от русия, айде моля ти се, нали и там путин тръгна да прави една Принарвийска народна република преди 15-ина години, самите руснаци в Нарва му поазаха червен картон
39
6
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
прекалено меко действа, трева с по-твърда ръка като в балтийските страни------------Найш ли кой е най-титулованият търговски партньор на Усраина!Русия!!!!!!Не ЕС, не Щатите, а имено Русия!Например, Търговския баланс мужду РФ и Ук за 2019 г. е 11 454 000 000 долара, а с Щатите 3 530 000 000 долара.Над три пъти повече!!!!!Разбираш ли кво означава това?Питай Прибалтийците, с тяхното "по-твърдо" - икономиката им продължава да пада, а населението да емигрира!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе незнам за Зеленски, ама термините "английски новичок" и "берлински пациент" ще останат завинаги.
37
7
 
9
 
! Отговори
факти и история преди 3 години
2014 година.Виктория Нуланд прессекретар на Държавния департамент.В края на 2013 и началото на 2014 г. посещава Майдан Незалежности в Киев нееднократно.Нейно е заявлението: "вложили сме 5$ милярда във революцията *** мейдана"И това е истината!Спомняме си ги тия неща американофилчета!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България има за закриване по същите причини. Абсолютно същите.