Указ на Зеленски за санкции над "проруски" украински телевизии

Инициираха процедура по импийчмънт на президента
3 фев 2021 15:45, Елка Василева
59
Указ на Зеленски за санкции над "проруски" украински телевизии
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската проруска партия „Опозиционна платформа - За живота“ инициира процедура по импийчмънт на президента Володимир Зеленски. Поводът е президентски указ за закриване на украински телевизионни канали.

Съпредседателят на „Опозиционна платформа - За живота“ Вадим Рабинович заяви от трибуната на Върховната рада, че Зеленски е ударил в сърцето демокрацията и свободното слово. Народните представители от партията на Зеленски „Слуга на народа“ блокираха трибуната на парламента, както и входовете към пленарната зала, предаде БНР.

Напрежението във Върховната Рада ескалира след указ на президента Зеленски, с който той въвежда в действие решение на Съвета за безопасност и отбрана за налагане на икономически санкции за 5 години против телевизионните канали "112 - Украина", "НюзУан" и "ЗИК".

Всички тези телевизии принадлежат на "Новини нюз медия - медиен холдинг" собственост на Виктор Медведчук, който е и ръководител на Политическия съвет на „Опозиционна платформа - За живот“.

Медведчук е приближен на отстранения през 2014 година президент Виктор Янукович, както и личен приятел на руския президент Владимир Путин, който е кръстник на дъщеря му. Телевизионните канали, които притежава съвместно с олигарха Игор Коломойски, са обвинявани в разпространение на руска пропаганда и дезинформация, твърдят от президентската администрация в Киев.

В подписания снощи президентски указ санкциите предвиждат блокиране на активи, предотвратяване на изтегляне на капитали извън страната, преустановяване на изпълнението на икономически и финансови задължения, анулиране или преустановяване на лицензи. По този начин телевизиите нямат право да излъчват.

„Попадналите под санкциите телевизионни канали са се финансирали от Русия и са се занимавали с пропаганда“, заяви днес Володимир Зеленски.

„Опозиционна платформа - За живота“ има 44 депутати в 450-местния украински парламент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички страни около Русия са под непрекъснат натиск от кремълската пропаганда, разклаждане на нестабилност и напрежение, лъжи за цивилизована Европа и риск от зелени човечета... затова е нормално преприемането на мерки срещу подмолните евразийски амбиции.
34
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе незнам за Зеленски, аа Путин ще остане в историята, като Владимир отровителя
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че САЩ има интерес в това да дои България и Украйна не противоречи на това, че и Русия има интерес да дои България и Украйна. Държави като България и Украйна са колонии и все някой се опитва постоянно да ги дои. Русия, САЩ, ЕС. Никой не идва с добро. Всички искат да вземат каквото могат. А народите на тези държави плащат сметката. П.С. Русофилите сте твърде ограничени за да го разберете, така че за какво си губя времето да пиша.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
прекалено меко действа, трева с по-твърда ръка като в балтийските страни
31
8
 
9
 
! Отговори
Показно преди 3 години
Украйна е много добър пример за западните илюзии и източните реалности.Ако жабата не си знае гьола и се подвежда по 5 милярда и американски посланници блатото и се превръща в пустиня...
30
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ България Американофилията е силно разпространена. Затова не е и никаква изненада, че мнението на много българи за Украйна се базира на западната пропагандна машина която си развива тезата за положението до която я докараха западните агенти - че е виновна Русия.Истината е, че всички страни около Русия са под риск защото плановете на запада е да разклаждат зони на нестабилност и омраза около нея.Другото са очевдно измислени доводи.
29
4
 
4
 
! Отговори
вай... преди 3 години
Указ на Зеленски за санкции над "проруски" украински телевизии-------------Този е. врейски "Клоун" го избраха именно проруските избиратели!Значи втори мандат - Йок!))))ПС------Срам и позор за зодия Водолей!!!!!
28
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
Тоя Зеленак сам си реже клона.
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България русофилията е силно разпространена. Затова не е и никаква изненада, че мнението на много българи за Украйна се базира на руската пропагандна машина която си развива едни тези за това кой бил фашист, кой кого дискриминира и т.н. Истината е, че Русия 30 години не позволява на Украйна да има собствена независима държава и че на повечето граждани на Украйна (независимо от езика) това не им харесва и те не искат да бъдат управлявани от Путин.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Скачащите уркито понеже двора им беше много убав та го разтурили
25
6
 
9
 
! Отговори
Скачащите урки преди 3 години
Как са там?Цъфнаха и вързаха ли вече? :)Под предтекст "проруски" този комедиен артист трябва да си банне цялата държава!Подмамиха ги западните агентури да си разтурят двора. Горките!
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украинците да спрат телевизора изобщо. Не може насила да ги карат да гледат само удобни на режима тв.
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
половината население не знае украински за 30 години пак е много по.рано бяха 80 процентато се едно да учим трътски или банкянски диалект като основен езикне се намерил някой хитрец да му платят от американското посолство да станем трънчани добруджанци северняци родопчани икаквото се сетиш- украинския диалект в резултат на полските коллонисти управлявали киевска рус 200 години след като са изгонили татарите- ама кой ти гледа- тарапана да има да се каратпо между си инак ще се сегяг за друго
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизъм не знам какво е, ала демокрация е бодливата тел във Уошингтън
21
7
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До Анонимен 16..За всички действия на Путин що се отнася до свободата на словото,протести....за съсипване на човешки животи...Забравих че сте кьорави...
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19поне не си бие народа като Баце и Путин
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе незнам, ама като гледам там нещата как вървят, май скоро време ще видим Саакашвили като премиер на Украйна и тогава за кремълските ботове ще настант тежки времена
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате ли го този комик - кло ун?Изберете си Славчо и ний да станем като Украйна! Смеш*ници, управлявани от смеш*ници!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 : Здравейте Другарю Гърневски !
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Барселона : Не ми стана ясно за кои действия на Путин става въпрос ? Пояснете ,моля .