САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност

Подкопава я и "Северен поток 2", заяви Вашингтон
4 фев 2021 08:18, Елка Василева
102
САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Американският Държавен департамент заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност, предаде ДПА.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс заяви, че САЩ ще продължат да наблюдават изграждането на "Северен поток 2", който се смята за завършен на около 90 процента, и не изключи налагането на санкции.

Още по темата

САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки.

Поддръжници на проекта обвиняват Вашингтон, че се интересува единствено от това да продава своя втечнен природен газ на Европа.

Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част от Европа.

САЩ санкционираха компании, участващи в проекта, но германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя изграждането на газопровода, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
7
 
! Отговори
Кобилкина преди 3 години
МУУУУУ ВИЕ МОЖЕ ДА ВНАСЯТЕ РУСКА ГАЗ И РЕДКИ МЕТАЛИ ЕС НЕ НАЛИИИИИ???????
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби И?
44
0
 
4
 
! Отговори
CLIMATE CHANGE преди 3 години
Атлантическия океан реагира остро срещу тежки увреждания на Земята и климата причинявани особвено от САЩ и АЛАЯСКА>>ЗАБРАНЯвА СЕ ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В САЩ .Увредени са огромни площи трайно НЕЛЕЧИМО.ЗАСТРАШЕНИ СА Огромни запаси от питейни подземни води..Виновните лица да се накажат..
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газовите находища захранващи СП1 и в бъдеще СП2 са на север ако трябва този газ да минава през Украйна дължината на тръбата се увеличава с 2500км------Глупости.Говорим за Турски поток и за нашата скромна предателска тръба, която комсомолската п*тка Боко Банкянски, подари на Путин.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено сащ застрашава целия свят!
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма причина русофилите толкова да овърреактват по темата, успокойте топката, фокусиране се и ще осъзнаете, правотата на американската позиция! Защо трябва да има зависими от руската газ страни в ЕС? Като има предостатъчно газ от други източници, и то на по добра цена? Руските зависимости само генерират корупционни схеми и практики, защо не публикуват публично договорите за Ю.поток примерно? Ами защото са корупционни, същото е и с Аец Белене милиарди прибра путин за нищо- старо желязо за скрап..
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиджендър, плачеш си за един дебел на задна, направо се молиш да ти обърнат внимание батковците хахахаха ей де у " лево" тиквоний!
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато газът идваше през Украйна, полъчавахме транзитни такси. Сега изплащаме заем. В това е разликата.
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През Украйна си имаше работещ газопровод. Путин хвърли десетки милиарди, за да отреже приходите на Киев, а после тези милиарди ги начислява на крайния потребител (ние) или ако се намери някоя п*тка от Банкя, която директно да му подари тръба за 3 млрд (пак ние).
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа има интерес от различни доставки на нефт и газ, това е целта на мероприятието! Руския газ ще бъде само една част от обемите внесени в ЕС, монополите в това отношение са вредни и за търговията, и за политиката, ако можеме да ги разделим изобщо! Санкциите на САЩ ще променят структурата на доставките специално по т.нар.Турски поток, руския газ ще е около 40% от обемите, а за СП нещата са по- сложи и по- скоро няма да го бъде в обозримо бъдеще!
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нойко Борисов комсомолеца-п*тка, стана мост на Путин. Това са накратко реалностите. Предател на евроатлантизма. Сега уважават повече сърбите, отколкото нас.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно затова като чуя и САЩ и Русия почва да ми се драйфа. Да вземеш страна сред тях е като да избираш между туберколоза и хепатит с. Не може ли и без 2-те?Едните още не могат да излязат от сталинисткото мисленеДругите са готови на всякакви престъпления срещу човечеството, само и само да могат да цоцaт пари.
34
5
 
2
 
! Отговори
Санкциите преди 3 години
са малко!!!
33
4
 
2
 
! Отговори
гЪзоколонката преди 3 години
е пред фалит.....
32
3
 
10
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Турски поток : САЩ застрашава европейската сигурност
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам, на мен директна линя ми се струва по-сигурна от такава, която минава през алчни интриганти и предатели.Какъв е проблема, нали краварите казаха, че ще карат евтина течна газ с танкери. Тръбата има кранче, може да се усилва, може да се намаля, може да се спира ако не е нужна...
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турски поток застрашава единствено приходите на байданови от украинската тръба.
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че застрашава демократичните ценности и правата на човека!
28
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
сев поток2 нищо не засрашава единствената заплаха за човечеството е сащ итехните безкраини интереси аз ам втечнен газ не искам защото не ме устроивацената и второ не желая ам влияние по нашите ширини
27
2
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
ЕС има 2 варианта, да потъне с Америка, която вече стремглаво потъва или да се отцепи и да си заеме старото място на чело на света като глобален лидер. Няма никой друг, който да може да се мери с Китай освен ЕС. Ако тръгнем да потъваме със щатите тогава учете Китайски, в противен случай в до 20г ЕС ще стане световен лидер.