САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност

Подкопава я и "Северен поток 2", заяви Вашингтон
4 фев 2021 08:18, Елка Василева
102
САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Американският Държавен департамент заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност, предаде ДПА.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс заяви, че САЩ ще продължат да наблюдават изграждането на "Северен поток 2", който се смята за завършен на около 90 процента, и не изключи налагането на санкции.

Още по темата

САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки.

Поддръжници на проекта обвиняват Вашингтон, че се интересува единствено от това да продава своя втечнен природен газ на Европа.

Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част от Европа.

САЩ санкционираха компании, участващи в проекта, но германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя изграждането на газопровода, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До анонимен31Точно така е. И те са хора като нас, управлявани от бандитска шайка 500-600 човека и немогат да се измъкнат от лапите на тяхното КГБ както и ние от нашето ДС. Цялата тая империя работи за 5-6 града начело с Мосва и Петербург, а останалите- кучета ги яли. И тия Ходорковски, Навални... Не си мислете, че са цветя за мирисане. Просто са изпаднали от "А" групата, и сега какво ли неправят само и само отново да докопат кокала, ама няма.
25
2
 
10
 
! Отговори
Както са я подкарали преди 3 години
Не след дълго Европа я очаква глад,смрад и мизерия.Америка я очаква същото..
24
2
 
13
 
! Отговори
Газпръм преди 3 години
Трансатлантическата ли? Eвропейската може би .... американската като как, или влиянието им отслабва в Европа, та оттам? Европа потребява 550 милиарда кубометра газ годишно, от тях 190 идват от Русия, като останем на студено и тъмно, сигурно ще сме много сигурни!
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси"Лишава сина на Джо- Хънтър Байдън от транзитните такси и тлъста банкова сметка.Тате го е сложил директор на газовата компания там за да смуче като кърлеж.
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не разбирам, ако газа минава през Украйна не застрашава никой, но ако ги заобиколи става страшен ха-ха.
21
4
 
20
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Със сигурност. Първата работа на Байдън след като САЩ извършиха преврата в Украйна бе да назначи онзи наркоманизиран безделник сина си за директор на най-голямата газова компания в Украйна.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност най-губещи, ако секне тръбата през Украйна ще са Бай ти дън и синчето му новите собственици на тръпровода, за това е тоя рев.
19
1
 
14
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Със сигурност в залата на Американският Държавен департамент има огромен плакат с надпис" "Земята се върти защото Аз я тикам".
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всяка велика сила си гледа интереса и това, разберете най-накрая че нито Русия, нито САЩ им пука за нас, мислете за България на първо място. Проблемът е че като малка държава няма как да сме независими
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа"Енергийната сигурност на Европа не е ваша работа. Гледайте си в собствения двор и не си навирайте гагата там където не ви е работа. Егати наглата пасмина.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Нашто тиквено Крадле,какъв Паток строеше?Ще го гази скоро валяк!
15
19
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Байдън ще му покаже на джудженцето откъде изгрява Слънцето....От Запад
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на САЩ е да установи пълен монопол върху енергийния пазар на Европа, затова си съчиняват някакви простотии за трансатлантически сигурности. Действат точно като мутри- като не им се получат нещата започват със заплахи и санкции.
13
3
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Нищо добро не може да се очаква от този президент в деменция Бай Дън който е поставено лице на корпоративните милиардерски интереси!Също като нашия тиква поставен там от задкулисието!
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ застрашават енергийната сигурност на Европа с трансатлантическата си сигурност.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност"Докога Европа ще търпи тези тьпанари да й диктуват енергийните проекти ползвайки "трансатлантическата" си "сигурност като оправдание?
10
8
 
23
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ако България беше запазила някакъв курс на Изток, можеше да има индустрия и земеделие, както и пазари. И като следствие образование, наука и култура.
9
4
 
24
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Империята на злото САЩ застрашава световната сигурност!Дано най сетне се разпадне тази консуматорска к04ина ядяща и разхищаваща земните ресурси!
8
2
 
14
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
няма да изкара мандата си със сигурност !!
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем за икономическите интереси на сем. Байдън в Украйна. При това положение е ясно защо САЩ атакуват газопроводите, които я заобикалят. А ние помним как Украйна реши да изнудва ЕС, вкл и нас, като ни врътна кранчето преди десетина години. Затова я заобикаляме, а сем. Байдън може да го дууха!