Brexit и локдаун - драстичен спад на британския износ за ЕС

Любомир Кючуков: Британското правителство се опитва да използват пандемията като политически амортисьор
12 мар 2021 21:50, Красимир Ангелов
11

Рекорден спад на износа на британски стоки за ЕС бе регистриран след Brexit. На какво се дължи?

"Brexit вече е истински и започнаха да се чувстват всички негативи, които произтичат от това. По отношение икономиката - това, което се отчита, има спад с над 40% на износа за януари. Има спад и на вноса. От една страна това е пряк резултат, а от друга страна - това е първият месец, от който действат новите правила", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото "Денят ON AIR".

Според него цифрите биха могли да бъдат и по-големи, и по-малки, но все пак спадът е налице.

"Резултатите показват, че Brexit нанася тежък удар върху британската икономика. Британското правителство, начело с Борис Джонсън се опитват да използват пандемията като своеобразен политически амортисьор. Тоест да покажат, че това не е резултат само от Brexit, а по-скоро на пандемията. И двата фактора влияят на този икономически спад", коментира още Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му едно споразумение никога не може да обхване всички детайли.

"Това, което се случва в момента, е, че Обединеното кралство и ЕС започват да работят в различна правна среда. Вече законите на ЕС не важат в Обединеното кралство. Приема се заместващо законодателство, но това е процес, който ще продължи достатъчно дълго. И двете страни се раздалечават една от друга", допълни експертът и подчерта, че всичкото това се отразява политически най-пряко върху Северна Ирландия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Ти от къде знаеш това бе колега аз мога да ти кажа че износът найстина е спаднал страшно много понеже това работя
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами какво да изнасят като Китай и Русия всичко може да копират и продадат евтино
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега им влиза двоен и квадратен......Чак от Космоса се вижда на кой къде му е влязло и колко дълбоко! Българинът без възелин е като двигател с вътрешно горене без масло и антифриз! :)))))))))))
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната побългарена статия на българското традиционно анти-акълие! Англия почти нищо не изнася в ЕС, винаги самата тя е била най голямия пазар на ЕС! Кога ли ще го вденат българските "икономисти" със "световна" репутация! :)))))))))))))))))
4
3
 
3
 
! Отговори
Хайше от Асково преди 3 години
Даааам, още ненарадвали се на брексита, вирусът ги подлепи и тях, което не влизаше в плановете и стана дебело. И сега им влиза двоен и квадратен.Но в техния случай, те си го направиха.
3
2
 
4
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Острова и да изчезне,няма да се трогна.
2
1
 
4
 
! Отговори
за мен преди 3 години
Аз имам едно антично фенерче Made in England (наследствено), имах един силиконов "бутач"-Кокс, качествен и го лепна някой и в единия Опел има част от запалителната система пак Маде ин Енгланд. Нищо не е на фона на всякакви китайски, индонезииски, виетнамски,.. че даже и полски стоки. Даже колите им са разни Хонди, Тойоти и подобниИмах план да купя един хубав осцилоскоп(имат тяхна маркаN1 са), но се оказа че завода в Китай затворен временно, значи и тях не правят на Острова
1
6
 
6
 
! Отговори
Heка преди 3 години
Англио, а, каква стана тя? Хитрата сврака с двата крака...