Георги Димов: Турция е изолирана на международната сцена

Съседката ни е изправена пред финансов колапс
Обновена: 24 мар 2021 22:58 | 24 мар 2021 22:58, Веселина Йорданова
32

Нова "цивилна" конституция ще бъде представена на турския народ за обществено обсъждане догодина, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Междувременно страната е изправена пред финансов колапс след срив на турската лира.

"През изминалата седмица се случиха сериозни събития в Турция, едното от които е освобождаването на сегашния гуверньор на националната банка. Това става 4 месеца, след като беше назначен. За последните 20 месеца това е четвъртата смяна. Назначеният е бивш депутат на Ердоган, който досега бе водещ журналист в проправителствения вестник", заяви бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

"В условията на еднолични режими точно авторитарният лидер и интересите му са определящи", обясни той.
Възможно да бъдат премахнати първите 4 члена на сегашната конституция - които гарантират светския характер на държавата. Според Димов подобна версия се използва умело за сплашване, защото основната идея е да бъде гарантирано избирането за трети път на сегашния държавен глава.

"В сегашната конституция, променена от 2018 г. в чл. 101 - Президентът може да заема последователни 2 мандата. Усложливо е включен обаче чл. 121, който гласи, че по време на втория мандат (каквато е сегашната ситуация) е възможно да се вземе решение за предсрочни изборни, на които действащият президент може да се яви", посочи събеседникът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Имаше и словесни престрелки със съюзници в НАТО, а същевременно се заговори за съюз между Турция, Русия и Иран.

"Има го, това е тройният формат, който стартира покрай процеса от Астана за решаване на сирийската криза и всъщност трите си сътрудничат. По различни причини, но те са силно подозирани от Запада (ЕС, САЩ и НАТО)", посочи Димов.

Според бившия ни главен консул в Одрин, в момента Турция е самотна и изолирана на международната сцена до такава степен, в каквато не е била и Османската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Изолиран ти е акъла.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами и ние ще сме изолирани заради "политиката" с Македония. От утре.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, Турция е изолирана, но какво от това? Никой не смее да предприеме някакви мерки срещу нея и Ердоган прави каквото си иска. Меси се в Армения, меси се в Либия, войските му през ден нахлуват в Ирак, окупирал е части от Сирия. Дреме му за страхливите западни ***! Единственият, който може да го притесни е Путин.
19
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
турция може да е изолирана, но е изолирана привидно политически !Икономически все още никой не я е изолирал, а щом не са намесени парите, то всичко друго е кьрфишек !!!Нали си въртят бизнеса , к'во им пука за лицемерието на евроатлантиците ... те с Русия и китай са добре !!!
18
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са диваци..........избиха арменците и българите................помним арменския геноцид, помним и българския геноцид!!!
17
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядото на великия българин и създател на компютъра Джон Атанасов е заклан от турците през 1876 г. по време на Бояджишкото клане............в едно село близо до Ямбол турците са заклали около 150 човека!
16
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като пукне султана Ердоган.............лудия диктатор..........очаквам едно голямо земетресение в Истанбул и разпад на *** Турция............ще стане много по-малка Турция...........кюрдите ще си вземат Диарбекира ( Югоизточна Турция ), а България - ще вземем европейската част от Турция и Одрин, а Гърция ще вземе няколко турски острова!!Турция ще стане двойно по-малка по територия!!
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много бой ще яде аскера...........войската на Ердоган-султан в Сирия...........и от армията на Башар Асад, и от кюрдите!!Як пердах ще отнесе султана........да!!!
14
7
 
7
 
! Отговори
До Ястребителят преди 3 години
Много бий ще яде аскера...........войската на Ердоган-султан в Сирия...........и от армията на Башар Асад, и от кюрдите!!!Асад е законен президент на Сирия, свикна ли султана и диктатор бай Ердоган-мустакатия диабетик..........той е много болен и скоро ще пукне!!
13
9
 
10
 
! Отговори
лООООкум ве ООООсур преди 3 години
Забрана за преминаване на турски ППС и граждани през територията на Гърция и Бългсрия по суша, въздух и вода. Да търсят канал през Армения.
12
10
 
18
 
! Отговори
NB преди 3 години
България няма приятели на Балканите..................от съседните държави Турция и Гърция са най-големите врагове на България..............от великите сили най-големите ни врагове са Англия и Франция!!!
11
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е агресор в Сирия, Ердоган е един луд диктатор и агресор!!!
10
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И наясно ли сте, че България в момента няма нито една приятелска държава. Нито около нас, а още по-малко в глобален мащаб?
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая като разкъсат България на три части и Винету каже Еми, извинявайте!, как ли ще се облещите....
8
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Турция и Русия са далеч от цивилизацията на Европа.Просто европейците и ние също, имаме друго нагласа и виждане за света.
7
5
 
17
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До АнонименЯсно е за какво Турция може да бъде нужна на Бразилия и Нугерия, но за какъв ... Бразилия и нигерия са нужни на Турция?А Япония и Китай е точно обратното. И двете държави са крупен вносител на суровини, и двете държави изнасят повече отколкото внасят. А на Турция са нужни три неща - износ, износ и пак износ. И не за фалиралите Бразилия и Нигерия. В действителнсот в Турция в момвнта съществува някaква "икономика" благодарение на почти 4 милиона турци в ЕС, които пращат пари в къщи.
6
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си, че изпитва неприязън, което е нормално :))) Аз като чуя за турчин и хващам оръжието :)) Проблема е, че почнаха да се пънат на САЩ, тогава почват проблемите от всякакво естество :))))
5
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е изолирана само от държавите в НАТО и ЕС ,а в света има над 200държави.Едва ли ,Бразилия,Нигерия,Китай и Япония следват политиката на ЕС и НАТО.
4
3
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
Водят все по *** и недалновидна политика, а сега вече и изкуфяла. Затова ще виждаме все по втвърдени режими и все по агресивен Изток.
3
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, държавите от третия свят са така. Турция е на ниво 16 век.