Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия

Атина: Въпросът остава открит, докато исканията ни не бъдат изпълнени
7 апр 2021 21:00, Елка Василева
234
Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през Втората световна война Атина отново повдигна въпроса за очакваните от Германия репарации. Гърция твърди, че щетите са за 289 милиарда евро.

"Въпросът остава открит, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и активни и ще бъдат отстоявани по всякакъв начин", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция воденето на преговори по въпроса би дало положителен ефект върху двустранните отношения, пише Дойче веле.

Германия смята въпроса за приключен

Бившият вече министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна темата за репарациите още по време на предизборната кампания през 2015-а година. Заради бежанската криза обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция отново покани Германия на разговори по темата, но Берлин отказа да участва. През януари 2020-а година консервативното правителство на Кириакос Мицотакис даде ясен сигнал, че въпросът продължава да е актуален.

Още по темата

Нацистка Германия напада Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а СС, Вермахтът и Гестапо извършват редица жестоки зверства в Гърция - като отмъщение за партизанските атаки. По време на войната загиват десетки хиляди гърци, почти всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, припомня "Зюддойче Цайтунг".

През април 2019 г. Гърция обмисляше конфискация на германски имоти. Парламентът възложи на гръцкото правителство задачата да използва всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, за да се съгласи Германия с репарационните плащания. Тогава премиерът Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко възможно, за да издейства парите.

За федералното правителство в Берлин от друга страна въпросът за репарациите е юридически и политически приключен с подписването на договора "Две плюс четири" на 12 септември 1990-а година. В този договор, сключен между Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите бивши окупационни сили - САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания, репарациите за Гърция не са изрично посочени. Много държави, нападнати и окупирани от нацистка Германия, сред които и Гърция, не участваха в преговорите.

Зелените предлагат решение

Преди няколко седмици германският депутат Мануел Сарацин от Зелената партия попита правителството дали в Германия са планирани събития, с които да бъде отбелязана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин отговориха, че се очаква "да се проведат голям брой възпоменателни събития" в Гърция, "в които ще вземат участие посолството, генералното консулство и почетните консулства". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде отбелязан.

От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха германските депутати да приемат декларация, в която заявяват, че на гръцките претенции "в бъдеще не трябва да се отговаря с оглушително мълчание и отхвърляне". "От гледна точка на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е важно да се опитаме да намерим общи отговори на все още откритите въпроси", смята Сарацин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
9
 
! Отговори
sd преди 3 години
Репарациите се уреждат в мирните договори, а не 80 години след края на войната.
149
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
и да припомня...Хитлер го създаде,слабостта на политиците,отчаянието на плащащите германци...децата на Германия плащат твърде дълго и твърде скъпо,лицемерието на управляващите ги политици е нечовешко...недопустимо е диктатори които финансирате лицемерно да унижават...идеята ЕС,ядрен и агресивен Вермахт...дължите го на ЕС Народите...Чест и Достоинство...хартийки всички печатите..не се ядат...не ни правят по силни и уважавани..по човечни..еволюцията изисква време...с путин и ердоган само с пари?
148
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
невежество...ЕС политиците сте невежи страхливци предаващи Народите си,позор сте...ок...руснаците предадоха арменците...ама някои да им плаща...да им търси...разпуснете позорният съюз...и нов с лоялни партньори...силна армия...безкомпромисни политици...сегашното лицемерие е позорно и срамно...убивате революционна идея като ЕС...от слабост...от безпомощност...престъпление е!!!!
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 187Е и ние плащаме репарации на Гърция.Не е заем ама всичките им стълбове за жиците за тока са от нашите гори изсечени.И други неща са подписани след войната и се изпълняват.Към нас нямат претенции.
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига сте взимали пари от този измислен съюз, това продължава тенденцията на заробване на цели държави под юдейско робство, нямат 'връщане' тези пари със стотици години напред. тук е репарация, нали, не е заем..
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците пискат и все им наливат,а ние все трохите взимаме,че от тях само чекмеджета се пълнят,за народа няма.
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те немците с Лидл си взимат още милиарди от гърците,лека полеека така...
143
3
 
4
 
! Отговори
Електра преди 3 години
От нахалните византийци, по нахални са само БСПдирастите в България. Ние кога ще си поискаме беломорска Тракия, и егейска Македония...
142
1
 
2
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
Ха-ха-ха! Да им наливат още милиарди на Гърците ,като тези преди време,с те ще си искат...
141
2
 
4
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Днес побликувайте нов речник ! повечето думи сте ги цензурирали !
140
7
 
8
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Хахах плюете ли ,а ! Че ни сложиха навремето *** до цървула и хоп съюзници с германия във вечно губещите войни ! Добре ,че руснаците се смилиха над нас ! Защото сега щяхте да палите кандилото и да греете вода в казаня ехеххе ! Неблагодарни български *** !
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
белите гърци са гърчеещи се българи. онея в северна гърция момите като дойдат да си искат от батко ви да видите как шпрехват на развален бабин язик. другите дето не са толкова бели са оригиналът от етиопия. всичко на балканите де не е мангуща е българин. чай горе до словакия. ние сме и божият народ и за това ефрюгите се опитвяат от време оно да ни затрият. учениците на исус са обикаляли по нашите земи. цар симеон е цар саломон.
138
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонимене заради това е време Вермахта да покаже възможностите си...това което руснаци и американци направиха за десетилетия немската машина ще го направи за месеци...гърците измислят някакви исторически загуби...е то и македония им е длъжник...Александър им нанесе много повече вреди...друга тема е...те лапат заеми от немските данъкоплатци...от70 г....немски туристи...абе грабеж по-гръцки...не могат да ги върнат и опитват да рекетират германските данъкоплатци...време е за рестарт на ЕС
137
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия не ни пуска в Шенген. Гърците са ни съседи завинаги. Те са ни дали и азбука. Но българинът си плюе съседите и си подкрепя онези в далечината - немците, недопускащи ни в Шенген. "Умен" народ е българският! То си личи и от резултатите на последните избори...Хубави коментари, "умни" ми българи!Пр0CT народ, ама много!
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 173Няма да стане бабишкерът е колосан, не се мачка.
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Юнал ДжемиловКато казах че си дрисък не сгреших. като си се родил такъв няма как да си друг. продължавай в същия дух не че вече не сме те разбрали що за стока си. на мен не ми пука. само пак повтарям просто бих те изритала без да давам обяснения, Ходи да псуваш кадъните в Турция. Разбра ли, дрисък?
134
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гръция Стига глаголствахте бе! Византийците са гърци точка. не са нито римляни нито не знам си какво . Вярно е че не са елини както ние не сме траки Това че живеем на същата територия не значи че сме онези народи живели по същите места в античността. Но Гърция дълги векове е била провинция на Древен Рим и след разпздането на Римската империя тя стои в основата на новата Източна Римска империя наречена Византия. Елини са древните гърци Тъй че стига с пишман историзма
133
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си вземат репарациите от Германия на куково лято.
132
4
 
21
 
! Отговори
Електра преди 3 години
А кога мръсните византийци, ще ни върнат беломорска Тракия и егейска Македония...
131
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция пак си поиска ?289 млрд. репарации от Германия--------------"Гладна кокошка - просо сънува", мъ га харчеха стотиците милиарди евра не ривхъ!