Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия

Атина: Въпросът остава открит, докато исканията ни не бъдат изпълнени
7 апр 2021 21:00, Елка Василева
234
Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през Втората световна война Атина отново повдигна въпроса за очакваните от Германия репарации. Гърция твърди, че щетите са за 289 милиарда евро.

"Въпросът остава открит, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и активни и ще бъдат отстоявани по всякакъв начин", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция воденето на преговори по въпроса би дало положителен ефект върху двустранните отношения, пише Дойче веле.

Германия смята въпроса за приключен

Бившият вече министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна темата за репарациите още по време на предизборната кампания през 2015-а година. Заради бежанската криза обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция отново покани Германия на разговори по темата, но Берлин отказа да участва. През януари 2020-а година консервативното правителство на Кириакос Мицотакис даде ясен сигнал, че въпросът продължава да е актуален.

Още по темата

Нацистка Германия напада Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а СС, Вермахтът и Гестапо извършват редица жестоки зверства в Гърция - като отмъщение за партизанските атаки. По време на войната загиват десетки хиляди гърци, почти всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, припомня "Зюддойче Цайтунг".

През април 2019 г. Гърция обмисляше конфискация на германски имоти. Парламентът възложи на гръцкото правителство задачата да използва всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, за да се съгласи Германия с репарационните плащания. Тогава премиерът Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко възможно, за да издейства парите.

За федералното правителство в Берлин от друга страна въпросът за репарациите е юридически и политически приключен с подписването на договора "Две плюс четири" на 12 септември 1990-а година. В този договор, сключен между Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите бивши окупационни сили - САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания, репарациите за Гърция не са изрично посочени. Много държави, нападнати и окупирани от нацистка Германия, сред които и Гърция, не участваха в преговорите.

Зелените предлагат решение

Преди няколко седмици германският депутат Мануел Сарацин от Зелената партия попита правителството дали в Германия са планирани събития, с които да бъде отбелязана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин отговориха, че се очаква "да се проведат голям брой възпоменателни събития" в Гърция, "в които ще вземат участие посолството, генералното консулство и почетните консулства". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде отбелязан.

От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха германските депутати да приемат декларация, в която заявяват, че на гръцките претенции "в бъдеще не трябва да се отговаря с оглушително мълчание и отхвърляне". "От гледна точка на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е важно да се опитаме да намерим общи отговори на все още откритите въпроси", смята Сарацин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Що си толкоз ***, бе? Само за да налееш малко кал в ушите на хората защото мразиш ББ дрънкаш глупости. Тези гърчоля за нищо нямат право. Ти ако си поискаш егейска Македония защото е била в рамките ба БГ някога някой ще ти я даде ли? Друг път. И Германия няма какво да им плаща. Било каквото било. Точка. С изнудване не се крънкат пари.
109
3
 
2
 
! Отговори
Косача преди 3 години
До 137Успокой се и почети малко нелиберални медии, след това пак пиши.И какво лошо има да си чобанин? Нали и това трябва да се върши от някой? Ти каква аристократична кръвна линия си?Ако ти кажа аз от коя съм, няма да ми повярваш.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КосачаЩо решо че са етиопци, от какво изхождаш?
107
4
 
10
 
! Отговори
До 130 преди 3 години
Какви репарации да плаща Германия на европейските държави,като след ВСВ и орязаха територията с 1/3 и милиони германци бяха прокудени от вековно техни земи!Англичаните пък се облажиха от малкото колонии които бяха останали на Германия!
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Управниците Гледай си работата. Ние не сме толкова нагли като гърците искаме само турците да признаят за зверствата си и публично да се извинят. Но те няма да го направят никога. Същи наглеци. А германците поне публично се извиниха а сега поемат най - тежката и отговорна част от финансовото обезпечаване на ЕС. какво повече? да не говорим че гърчолята години наред си живуркаха само от европейските субсидии и без малко да фалират държавата си защото са мързеливи
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви с основно образование и основно занимание слуша е на чалга и пиене на евтина ракия тръгнали да коментират кой на кого има да плаща репарации, кой бил етиопец... Та вие не знаете Етиопия в коя посока се намира бе чобани.
104
6
 
3
 
! Отговори
Косача преди 3 години
До 133Смях. Не ми се спори.Тези са пътници. Няма Холивуд вече, да им правят филми за прохвала на гнусните етиопчета. Всичко ще си платят скоро гърчохристияните и католиците. Противни секти.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Етиопия е древна християнска държава,преди това повечето са били юдей.Савската царица е от там ,*** се с цар Соломон ,приема юдаизма който налага на поданиците си!В Етиопия има много древни църкви,манастири,крепости,погрешно се смята ,че етиопците са Православни!Не,са защото не признават 2 Вселенски събора,ако не се лъжа.
102
10
 
12
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Етиопците нищо не са дали на света. Откраднали и опорочили културата на елините и от тогава нищо, нонче, зеро, нула ...Е, дали са лъжовно гърчохристиянство, но скоро ще го отхвърлим.
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината в че ако западните съюзници не бяха се сдушили с швабите от пусти страх от комунизма швабите още щяха да плащат репарации на държавите в Европа. И щяха да са изплатили само половината. Като след ПСВ, французина стои до швабата с тояга и ония копае въглища товари на вагоните и айде за Франция. Щотс пара няма, един хляб 1млн.марки, заплатата си са товарели на ръчни колички, шума. Така ги е подлъгал сбъркания австриец. Ама от трън та на глог.
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох мързеливите гърци за това не се бонтуват, чакат пак да ги хранят германците.. хахаха абсолютно бях сигурен, че ще се опитат да живеят на европа на гърба ОТНОВО
99
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Как гърците казват "Germany"?-GerMoney....:)))
98
3
 
2
 
! Отговори
BATMAN преди 3 години
Kato se zamislq mise struva che edno vreme bulgaria I romania proseha ot tam a sega garcite prosqt ot germania. Taka che nego obijdaite ama tesa s mnogo po golqmo surce ot bulgaria
97
3
 
4
 
! Отговори
Германия се преди 3 години
Управлява от Йерусалим - там отиват парите!
96
4
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
а ние да искаме репарации от ФАЩ за Южен Поток ,АЕЦ, и ефките !
95
3
 
9
 
! Отговори
Бебо преди 3 години
Тия, пак искат да си драпат макарите по цял ден. Света изтрещя...
94
3
 
1
 
! Отговори
пецата преди 3 години
заявка да им отпишат дълга , немчугите по принцип когато и да ги дармониш и да им вземаш пари все е късно , крали са ни много време и са ни докарали 3 национални катастрофи както и сегашната , защото боко и ко. са на немчугите феодалчета и някой са на краваритегърчетата са нагли ама защото играят ва банк, друго не остава когато си до стената, немците са алъш вериш с едоган и сега ще ги натиснат от там и гърчетата ще изврякат, някой ще лети до Москва пак а там ги чакат с разкопчан цип на пантало
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците да решат една година да бойкотират Гърция и тия 290 милиарда няма да им стигнат на гърците ...
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ровим в историята да гледаме да не се повтаря в бъдеще.
91
0
 
3
 
! Отговори
човек преди 3 години
До Да сиТи сам не си вярваш май?