Великобритания е в траур заради смъртта на принц Филип

Граждани се събраха пред Бъкингамския дворец, за да почетат паметта му
Обновена: 9 апр 2021 18:46 | 9 апр 2021 18:44, Анисия Иванова
46

Снимка: БГНЕС

Великобритания потъна в траур след смъртта на принц Филип, в страната са спуснати държавните флагове. Херцогът на Единбург почина днес на 99 години в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция.

Над хиляда граждани се събраха пред Бъкингамския дворец, за да почетат паметта на Единбургския херцог. Пред сградата те оставиха цветя, детски рисунки, флагове на Великобритания и плакати с надписи "Благодарим за вярната служба" и "Почивай в мир".

Борис Джонсън бе сред първите, отдали почит на херцога на Единбург. Британският премиер заяви, че страната ще скърби заедно с кралското семейство и кралица Елизабет Втора, която е загубила "своята опора и упование от повече от 70 години".

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур.

Още по темата

Смъртта на принц Филип потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на брака му с Елизабет, кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години. „Той беше моята сила и остана такъв през всичките тези години“, каза Нейно Величество по случай златната им сватба през 1997 г.

Причудлив, остроумен, верен, херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и човекът, на когото разчиташе преди всички други.

Роден през 1921 г., Филип служи в Кралския флот и беше известен през годините със своите шеги. Като остави настрана собствените си амбиции в кариерата, той доказа силното си чувство за дълг да служи на страната чрез стотици ангажименти всяка година, отказвайки да спре да работи дори през 90-те си години.

Принцът беше неуморен защитник на монархията, опазването на дивата природа и науката. Той има в биографията си над 22 000 самостоятелни публични ангажимента от 1952 г. насам.

Най-старият член на британското кралско семейство, Филип рядко е виждан публично, след като се оттегли от обществените си задължения през август 2017 г. Но принцът все още придружаваше съпругата си на сватбите на внуците им, включително и на тези на принц Хари с Меган Маркъл през май 2018 г., на принцеса Юджинис Джак Бруксбанк през октомври 2018 г. и на принцеса Беатрис с Едоардо Моци през юли 2020 г.

Последната му публична поява беше на военна церемония в Бъкингамския дворец през юли 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България пък е радост. Предстои да ни управляват некви шмешници, но не знемкои. Тъй тръпката от веселбата е по готина
10
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Novus Ordo SeclorumИ с какво пък ти пречат кралското семейтво, не мога да разбера?
9
19
 
17
 
! Отговори
Novus Ordo Seclorum преди 3 години
е вече с Максимално Ускорение! Гътне ли се Кралицата - Монархията във Великобритания ще бъде премахната!! Болшевики - напред!!!
8
4
 
18
 
! Отговори
Исторически Факти преди 3 години
в Интервю по телевизията попитам в Какво би Искал да се Прероди? Принц Филип отговаря - в Смъртоносен Вирус, само така можел да реши проблема с хората!!
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей да си отидеш от този свят точно в разцвета на младоста и силата си е най лошото нещо. Можеше да поживее на гърба на Умните енгелези поне още 50 годинки.
6
4
 
11
 
! Отговори
Улица Илюминация 33 преди 3 години
Светлина от Тъмнината!
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Джо ще ви каже на вас едни царе, принцове, пъдари и придворни шутове.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Херцогът на Единбург почина днес на 99 години в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция."Не му вървеше на човека тази година. Първо го ваксинираха с астричката, после получи мистериозна инфекция и сърдечна операция, а накрая и това.
3
9
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Айде,М.Маркъл ги почна с вуду-магиите!МИ-5 да стяга екипа,докато не ги е преполовила!Щото трябва да умрат 6 души за да стане Хари крал-Елизабет 2,Чарлз,Уилям и трите му деца.
2
1
 
32
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Дай Боже всекиму 99г в задоволително състояние...
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и сега кво ще прайм на баба Бети не и остава много също. А стаз коронка там сега ужас как ще ходят да се кланят на бога си..