Двама срещу Башар Асад на президентския вот

Назначеният орган одобри само три от 51 кандидатури
19
Двама срещу Башар Асад на президентския вот
Снимка: БГНЕС

Бившият сирийски министър и член на толерираната от Дамаск опозиция ще се изправи срещу Башар Асад на президентските избори този месец, съобщи Конституционният съд в понеделник.

Назначеният от Асад орган одобри само три от 51 кандидатури за участие в изборите на 26 май, сред които и самият 55-годишен президент, за който се очакваше да спечели мандата.

Председателят на съда заяви в пресконференция, излъчена по държавната телевизия, че Абдала Салум Абдала, държавен министър от 2016 до 2020 г., е одобрен да се кандидатира за президент. Третият кандидат беше посочен като Махмуд Марей, член на т. нар. "толерирана опозиция", отдавна определяна като продължение на режима от намиращи се в изгнание опозиционни лидери.

Всичките други 48 заявления бяха отхвърлени за "неспазване на конституционните и законови изисквания", каза председателят на съда, без да уточнява подробности. Те имат срок до 7 май да обжалват.

Намиращите се в изгнание водачи на опозицията де факто са изключени от избирателен закон, който предвижда кандидатите да са живели непрекъснато в Сирия поне през последното десетилетие.

Изборите ще бъдат вторите от началото на конфликта, в който загинаха над 388 000 души и принуди повече от половината от предвоенното население на Сирия да напусне домовете си.

Дамаск покани депутати от съюзнически страни като Русия, Иран, Китай, Венецуела и Куба да наблюдават изборния процес.

В Ню Йорк западните членове на Съвета за сигурност на ООН, водени от САЩ, Франция и Великобритания, отхвърлиха предварително резултата от вота на 26 май, позиция, обявена от Русия като "неприемлива".

Асад, който вече е на власт от 21 години, беше избран с референдум през 2000 и 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Башар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асад разруши Сирия не президент а трябва да бъде 2 метра под земята .руснаци и американци подели ха Сирия
15
6
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Назначеният от Асад орган одобри само три от 51 кандидатури за участие в изборите"===Ахахахахахаахахахаххахахахаха....Абе има ли смисъл изобщо да се коментира? :))) Защо диктаторите по целия свят толкова си приличат. И защо другарите комунисти толкова ги обичат, също не е ясно. Те винаги печелят с над 80% седят с десетилетия на трона, а накрая Бойко губи и той бил "диктатор"
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето бе, кой казва, че няма плурализъм и демокрация при др АSSад?"Цели" трима кандидати, всичките от "НАШИТЕ"!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опонентите на Асад в президентските избори са ясни-това са Путин и Кадиров.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким е казал Повече от един кандидат си става мазало
11
4
 
16
 
! Отговори
Иракска поговорка преди 2 години
"Там,където краварят (ФАЩ) на се ре, даже и с "Aриел " не може да се изпере".
10
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КУБА И СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЗБОРИ НЕ ПРОВЕЖДАТ! ТАМ ПОСТОВЕТЕ ИЛИ СЕ УНАСЛЕДЯВАТ ИЛИ СТАРИЯ УПРАВНИК СИ НАЗНАЧАВА НОВ :)ТАКА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ АСАД БЕШЕ НАЗНАЧЕН ОТ ЧИЧО СИ! СЛЕД КОЕТО РЕШИ ДА ОСТАНЕ ЗА ПОСТОЯННО :D
9
4
 
3
 
! Отговори
svetlio преди 2 години
Женка му добра!!!
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия, Иран, Китай, Венецуела и Куба да наблюдават изборния процес - xaaxaxaxax
7
11
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ОТГОВОРНА ЗА МИЛИОНИТЕ БЕЖАНЦИ ОТ СИРИЯ КЪМ ЕС И САНКЦИИТЕ КОИТО И СЕ НАЛАГАТ ОТ ЕС СА МНОГО МНОГО МАЛКО ЩОТО МЕРКЕЛ ПОКРОВИТЕЛСТВА ПУТИН А В ЗАМЯНА ИМ ДАВАТ ЕВТИН ГАЗ !! ЦЕНАТА НА ГАЗТА ЗА ГЕРМАНИЯ Е С 30% ПО НИСКА ОТ НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ОКОЛО НЕЯ В ЗАМЯНА ДА НЕ ИМ СЕ НАЛАГАТ МНОГО САНКЦИИ ОТ ЕС!
6
8
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПО ОТНОШЕНИЕ НА СИРИЯ ВИНОВНИЯ Е САМО АСАД , ЧЕ Я ПОДАРИ!!АСАД Е НАЙ-ВИСША ФОРМА НА ПРЕДАТЕЛ !!!ПОДОБНО НА ЕДИН ТИБЕТСКИ УПРАВНИК НА КОЙТО МУ Е ПЛАТЕНО И ОТВАРЯ ВРАТИТЕ ЗА ДА ВЛЕЗЕ КИТАЙСКАТА АРМИЯ!
5
15
 
6
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 2 години
Руската марионетка Башар, наричана от Тръмп "Животното" създаваа илюзия за демократичност и прозрачност. Но освен Путинските пропагандистки медии никой друг няма да се хване на този номер.
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама срещу Башар Асад на президентския вотЕдиният е кьорав, а другият е глух като пън. Бая зор докато ги подберат от 51 кандидати.
3
18
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ СА СУНИТИ!!!А АСАД Е ШИИТ НАЗНАЧЕН ОТ ЧИЧО СИ!---------------НА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ НЕ МОЖЕ ДА ХВАНЕ И 20%---------------АСАД ПОДАРИ СИРИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ САМО И САМО ДА ОСТАНЕ ЖИВ!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе българска работа - проста и нескопосана.
1
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"... за който се очакваше да спечели мандата."Вие сериозно ли? За коЙто?