СЗО: Увеличили сме приема на сол до опасни количества

Препоръчителни са до 5 грама сол дневно
5 май 2021 15:28, Петя Славова
12
СЗО: Увеличили сме приема на сол до опасни количества
Снимка: БГНЕС

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви.

"Повечето хора консумират два пъти повече от препоръчаните от СЗО 5 грама сол дневно, излагайки се на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт, от които приблизително 3 милиона души умират всяка година", припомнят от организацията.

Нов доклад на СЗО предоставя "глобални показатели за нивата на натрий в над 60 категории храни", за да помогне за "подобряване на храненето и спасяване на човешки животи".

Експертите обясниха значимостта на подобна публикация, по-специално с факта, че консумацията на „преработена храна бързо увеличава приема на натрий“ в човешкото тяло. В същото време, често в различни страни едни и същи продукти съдържат различни количества сол. Ето защо СЗО представи „хармонизирани глобални критерии“, които ще помогнат на държавите да си поставят цели за намаляване на приема на сол и ще стимулират хранителната индустрия да предприеме подходящи стъпки. Организацията припомни, че целта е да се намали консумацията на сол с 30% до 2025 г. Това решение беше взето през 2013 г. от Световната здравна асамблея.

„Повечето хора не знаят колко сол консумират“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус във връзка с публикуването на доклада. "Наложително е страните да разработят политики за намаляване на потреблението и да предоставят на населението информация, позволяваща да направят правилният избор."

Както се отбелязва в доклада, СЗО "е започнала да разработва глобални показатели за нивата на натрий в храните през 2020 г."

"Прекомерното количество натрий в храната повишава кръвното налягане и като следствие увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания", казват експертите.

Намаляването на приема на сол намалява този риск, както и риска от развитие на хронични бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване и рак на стомаха, обобщават авторите на доклада.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А знаете ли приказката за принцесата, която казала на баща си, че го обича колкото солта? Стига пропаганда, в хранителните продукти от супермаркета е пълно със супер вредни съставки, но вие се хващате за солта. А нещо за ГМО, за рафинираните растителни масла, за бялото брашно и бялата захар?! "Дупките в небето" да коментирате, как влияят самолетните следи върху здравето ни? Но изглежда, че на вас и спонсорите ви не ви е в интерес.
9
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 месец
СЗО е организация за изтребване на човечеството.
8
0
 
9
 
! Отговори
НюрнбергскиПроцес преди 1 месец
за Престъпниците от СЗО!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако работиш на строеж, или тичаш маратон, имаш потребност от дно количество сол, ако си в офис на бюро - съвсем различно. СЗО са най-зловредното и смехотворно явление. Не само не са полезни за нищо, а директно и активно вредят.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама..."===Количествата са опасни, защото са повече от препоръчаните от СЗО, а не заради проведени изследвания.Между другото, тази препоръка на СЗО излезе през м. март 2020 г. Направих си труда да изчета текста на тая препоръка. Тези 5 грама за определени на око. Липсват каквито и да е научни доказателства ЗАЩО 5 грама.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ужастъ:Прочете ли последното изречение на статията? Може да хванеш рак на стомаха от този един грам сол в повече.
4
2
 
12
 
! Отговори
Ужастъ преди 1 месец
Вчера изядох 6 грама сол. Да не ми е станало нещо. Много съм притеснен.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото кажат тези безполезни палRчовци от СЗО, смятам да правя обратното. Вероятно имат някаква задна гадна цел, за да напишат това. А виж, за захарта не коментират.
2
2
 
17
 
! Отговори
WHO преди 1 месец
Наложете локдаун на всички докато не се научат да ядат без сол. К'во им се обяснявате? СЗО няма да се занимава със всеки наш проблем я!
1
2
 
15
 
! Отговори
Доктор Емилова преди 1 месец
Като ви говорих да минете на глад и чай, никой не ме слушаше!