Стъклен мост се счупи в Китай, блокира турист на 100 м височина

Мъжът е бил спасен, няма жертви
10 май 2021 17:00, Нели Христова
68
Стъклен мост се счупи в Китай, блокира турист на 100 м височина
Снимка: Twitter

Турист бе блокиран на стъклен мост в петък в курорт в провинция Дзилин в североизточната част на Китай, след като  конструкцията бе повредена от буря. Това предизвика опасения сред обществото относно безопасността на нарастващия брой стъклени мостове в цялата страна.

Няколко парчета стъкло от моста с височина 100 м бяха издухани от пориви на вятъра със скорост до 150 км / ч около 12.45 ч. в планината Пиян в град Лонджинг, според градското правителство.

В рамките на съвместните спасителни усилия на пожарникари, полиция и горскостопански и туристически персонал, мъжът, който е бил блокиран на моста, успешно е свален на сигурно място в 13.20 часа. Той е откаран в болница и получава психологически консултации.

Въпреки че няма съобщения за жертви, инцидентът предизвика много дискусии онлайн, най-вече в китайската социална мрежа Weibo.

"Точно затова не смея да стъпвам по мостовете от този тип", пише потребител на име Вадетиан.

"Колко често мостът се подлага на поддръжка?",  пита друг.

Стъклените мостове стават все по-популярни в китайските планински курорти като начин за привличане на туристи, търсещи новости и приключения.

Според списание Earth, публикувано от Геологическия музей на Китай, най-малко 60 стъклени моста са били построени в цялата страна към края на 2016 г.

В планинските провинции като Дзянси, Хунан и Юнан, стъклените мостове са особено разпространени. Най-известният е в Zhangjiajie, туристическа дестинация в Хунан, където мост с дължина 430 метра и ширина 6 метра виси на 300 метра над земята между две стръмни скали.

"Толкова много мостове от стъкло са построени през последните години и са много популярни сред туристите. Но как можем да гарантираме тяхната безопасност?" попита потребител с фамилия Ли, който е идентифициран като лекар в провинция Съчуан в югозападен Китай.

Някои местни власти вече са публикували насоки за предотвратяване на потенциалните опасности. През 2018 г. провинция Хъбей в Северна Китай публикува технически стандарти за стъклени мостове и пътеки в живописни райони, предоставящи конкретни насоки за материали, местоположение, дизайн, конструкция, както и използването на такива мостове и пътеки.

Например стъклените мостове не трябва да се изграждат в райони с висока сеизмична активност и трябва да бъдат затворени по време на лошо време и природни бедствия, а броят на пешеходците на такива мостове и пътеки да бъде ограничен до не повече от трима души на квадратен метър.

Мостът в планинския курорт Пиян вече е затворен. Градското правителство на Лунцзин ще извърши цялостна проверка на безопасността на всички туристически атракции, а по случая е в ход разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
23
 
! Отговори
1000евро-ха-ха преди 2 години
Аз пък много пъти съм ходил в различни части на Китай. Разликите са като в Европа. Първият път бях в един промишлен район-гр Бяй-Чуан(това е северно от Дал ян)-мизерия и отрови, обринахме се от въздуха и някои постоянно се оплакваха от сълзене и сополи. Обаче района на Хонг Конг, Макао и Шенжен, са си направо друго измерение. Не трябва да се обобщава така-Китай. Това са различни хора с различни възможности и начин на живот. Крайбрежието им е по-богато от вътр. градове, и в Европа е така.
47
4
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 2 години
До ssssПрестани да заблуждаваш и извърташ. Първо никой не е сравнявал Китай с България, а говорим за известни фирми неглижиращи населението на собствените си държави. И второ тия 1000 евро в Китай, не ги взимат тия дето по цял ден завиват винтчета и платки за 5евро на ден.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чий го дири върху стъклен мост?!?
45
6
 
25
 
! Отговори
ssss преди 2 години
Стига с този евтин труд в Китай! От 10 г. българите работят за минимална китайска заплата. Е, софиянци вече стигнаха средната китайска заплата - 1000 евро! Честито!Работих в чуждестранен завод преместен от Китай в Бя. Китайските работници вземаха 1000 евро , а тук българските инженери около 750...При това в Китай поне на документи машините се тестват и проверяват всеки ден след почистване и профилактика, а тук 3 месеца никой даже не забърса стъклата да се вижда какво става вътре! Срам ме беше
44
16
 
9
 
! Отговори
Другаре преди 2 години
.. нали искате тия да ви владеят (заедно със средноазиатските варвари)?Май се разхождате по китайски стъклени мостове ....
43
10
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 2 години
Освен това, само това което се произвежда под надзора на западните фирми в Китай е ставнително качествено. Но разликата от евтения труд е само за в джоба на западните фирми. А не за западните клиенти. Виж АйФон примерно.Но там комунистическите велможи крадват идеите и патентите и проижвеждат по комунистически калпави копия от същата марка или с леко преправено име, с които заливат света, А западните корпорации си затварят очите в името на далаверата си.
42
12
 
8
 
! Отговори
колхознически мост преди 2 години
Егати ужаса-не само стъкления под паднал, но и парапета се огънал. Мейд ин чайна.Колко са стъклените мостове на запад? Отговор-много, ама много малко, явно има защо. Знам за такъв мост в Португалия, направен от западни материали, и проектиран от западни архитекти. Но това е нова технология, експериментална. Явно на туристите трябва да им връзват въже за безопасност-като в цирка на акробатите. Че нищо не се знае.
41
17
 
6
 
! Отговори
социализъм в действи преди 2 години
Социалистически мостове със социалистическо качество. Построени от строителен колхоз. Проектирани от социалистически обучавани инженери. И да-западни фирми могат да произвеждат в китай компютри и телевизори, заради евтиния труд. Това не прави компютрите на западните производители, инвестирали в китай социалистически. Западни инженери са ги измислили, зарпадни мениджъри ръководят, а колхозът само ги сглобява-защото е евтино.
40
5
 
6
 
! Отговори
А сега сериозно преди 2 години
До Хора осъзнайте сеА ти осъзнала ли си се, че нищо от това у вас, не е китайско. Китайски е само робския труд за центове и детски труд дори. И без здравна безопастност или чисто екологично производство. При комунизъм са възможни такива неща.Затуй и лакомите западни корпорации насочват бизнесите си там и си унищожават така собственото население. Дори транспорта от Китай не се плаща. Туй разбират те под глобализъм. Робски труд за центове за тях. И искат пак Нов Световен Ред. И свалиха Тръмп
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кетайщини...
38
2
 
8
 
! Отговори
До Христов преди 2 години
А при китайците жертвите са стотици и даже хиляди още по време на строителството ! Гледай повече документални филми (автентични, китайски) !
37
4
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Всичко им е такова - лесно-чуплив стъклен блясък !
36
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато имам запек, бих минал по такъв мост.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реакции на стъкления мостhttps://youtube/watch?v=UIgh-oCdP8c
34
7
 
8
 
! Отговори
за някои не-умни преди 2 години
Качествени "китайски" стоки ли са : HP, Dell, Sony, Panasonic, Philips, Samsung, Duracell, Nike, Adidas, Mercedes, VW,....всичко дето има на пазара? Някои май не могат да различат, кога нещо е измислено или е символ на държавата и кога само се прави/сглобява там. Например нашето кисело мляко се прави в Япония, но си е истинско българско, а не става автоматично японско.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Между друготоhttps://24chasa.bg/Article/395581
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи не си в ред, нямаш си дори и най-малко понятие колко напред са в науката щатите,да не мислиш,че ще показват на *** и пульо какви постижения имат?
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хора осъзнайте сеКато започнеш да се занимаваш със софтуер, друга песен ще запееш. Шаоми - ъпдейтват компоненти от ОС-а през некриптирана връзка, за видеонаблюдението - Дахуа и Хиквижън - сума ти пробити портове, за XiongMai, познати като XM да не говорим, че са тотал щета с хардкоднатите дифолтни пароли. Ти си мисли, че всичко ти работи безотказно. Ще си свиркаш, докато един ден не изпищиш :)
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възхищавам се на китайците какви неща създават,невероятни, между другото такава стъклена тепсия има и над големия каньон в щатите и туристи се разхождат там.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял живот ще ходи на четири крака навярно.