Рекорд: На всяка секунда някой е бил принуден да избяга от дома си

55 милиона хора са вътрешно разселени по целия свят
21 май 2021 15:36, Ния Христова
50
Рекорд: На всяка секунда някой е бил принуден да избяга от дома си
Снимка: БГНЕС
Конфликти или природни бедствия са принудили хората да избягат от мястото, където живеят в собствената си държава. Това се е случвало на всяка секунда през миналата година, тласкайки броя на вътрешно разселените хора, до рекордно висок процент, съобщиха монитори, пише БГНЕС.
 
Това се е случило въпреки ограниченията в движението, наложени по целия свят поради пандемията от COVID-19. Наблюдателите са имали очаквания пандемията да намали броя на разселените лица миналата година.
 
Но въпреки това 2020 г. беше белязана от интензивни бури, постоянни конфликти и избухване на насилие, които са принудили 40,5 милиона души да бъдат новоразселени в своите страни. Информацията е на съвместен доклад на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC) и Норвежкия съвет за бежанците (NRC) .
 
Това е най-големият брой новозаразселени, за които се съобщава от 10 години насам. Докрадът показва, че това води до общия брой на хората, живеещи във вътрешно разселване по света, до рекордните 55 милиона.
 
"И двете цифри тази година са необичайно високи", заяви директорът на IDMC Александра Билак пред АФП, като заяви, че нарастването на вътрешното разселване е "безпрецедентно".
 
Броят на вътрешно разселените хора сега е над два пъти по-голям от около 26 милиона души, които са избягали през границите като бежанци.
 
"Шокиращо е, че някой е бил принуден да избяга от дома си в собствената си страна всяка секунда миналата година", заяви шефът на NRC Ян Егеланд в изявление. "Не успяваме да защитим най-уязвимите хора по света от конфликти и бедствия."
 
Билак каза още, че е "особено тревожно, че тези високи цифри са регистрирани на фона на пандемията от Covid-19". Тя посочва, че ограниченията в движението възпрепятстват събирането на данни и "по-малко хора търсят спешни убежища от страх от инфекция". Според нея истинските цифри са по-високи. В същото време пандемията е влошила социално-икономическите условия за разселените хора, каза тя, предупреждавайки, че "този брой може да се увеличи още повече, тъй като страните продължават да изпадат в икономическа криза".
 
Докладът установява, че три четвърти от хората, които са избягали вътрешно през миналата година, са били жертви на природни бедствия, свързани с екстремни метеорологични условия. Интензивни циклони, мусонни дъждове и наводнения удрят силно изложени на тях и гъсто населени райони в Азия и Тихия океан, а сезонът на ураганите в Атлантическия океан "е най-активният в това отношение", посочва той. "По-дългите дъждовни сезони в Близкия изток и Африка на юг от Сахара са прогонили още милиони."
 
Експертите смятат, че изменението на климата има влияние и увеличава интензивността и честотата на подобни екстремни метеорологични явления.
 
"Можем само да очакваме с бъдещите последици от изменението на климата тези бедствия да станат по-чести и по-интензивни и вследствие на това броят на вътрешно разселените хора да расте", каза Билак.
 
В доклада се казва още, че близо 10 милиона от новоразселените миналата година са избягали от конфликти и насилие. Той добавя, че ескалиращото насилие и разрастването на екстремистки групи в Етиопия, Мозамбик и Буркина Фасо са подхранили някои от най-бързо нарастващите кризи в областта на разселването през миналата година. Продължителните конфликти като тези в Сирия, Афганистан и Демократична република Конго също са принудили голям брой хора да избягат.
 
За разлика от предизвиканото от бедствия преместване, което обикновено е краткотрайно, тъй като хората се връщат, за да възстановят повредени или разрушени домове, след като бурите отминат, разселването, породено от конфликти, може да продължи с години. 
 
Всички, освен 7 милиона от 55-те милиона души, живеещи във вътрешно разселване в края на миналата година, са избягали от конфликт, се казва в доклада. Той също така предупреждава, че съчетанието от конфликти и природни бедствия влошава проблема, като 95% от новите конфликти през миналата година са се случили в страни, уязвими на въздействието на изменението на климата. Изменението на климата и прекомерната експлоатация на природните ресурси могат да влошат нестабилността и конфликтите, което от своя страна предизвиква преместване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
фламанд преди 2 години
България трябва да бъде 4М според ричи и рони . Според техния план. Което е добре, иначе представяте ли си България да се напълни с *** над 8М. Сега не можеш да се разминеш в градовете и селата от народ.
19
2
 
1
 
! Отговори
Condios преди 2 години
Let me guess: majority is running from Africa.duh
18
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Като правя деца аз си правя и сметката - как ще ги отгледам, изуча и т.н. Тия тук като правят деца виждат долари - от помощите и социалните на глупавите европейци и американци.А китайците са хитри - пратят няколко вагона ориз на ким ир сен (или както там се казваше поредния чин чан чун) и доволни - намерили са някой който да чупи нервите на европeйците и американците.
17
0
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Пак демагогия, това че искат социалните помощи на тъпия запад, не ги прави автоматично жертви, повечето са криминално проявени в собствените си страни и бягат от правосъдието там ;) !!!
16
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колкото и да досаждате с подобни статии - навлеци не щем!!!
15
2
 
7
 
! Отговори
Portugal преди 2 години
Глобализацията и съвременното преселение на народите са две глави на едно и също чудовище - световното еврейство.
14
1
 
14
 
! Отговори
Антирекорд преди 2 години
За последните 30 години, от тук са избягали над 3 милиона, без да има природни бедствия или война.
13
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
западът е виновен какво правят в сирия и ирак афганистан меркел пък взе че гипокани а пък широката и коалиция си замълча и не взе отношение и сега всичкистрадат вчера видяхте социалистът санчес как налагаше с бухалки мигрантитекоито с плуване се добраха до испанския бряг и после обратно до мароко
12
11
 
0
 
! Отговори
Либерал преди 2 години
Тази мрачна статистика трябва допълнително да ни мотивира да сме на челна линия в приемането и осигуряването на подслон на бежанци. Трябва да покажем солидарност към г-жа Меркел и към Германия.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекорд от коя година до сега?2000, 1944, 1918, 1900 или от великото преселение на народите до сега?И какъв % от населението е това? 0.7? Не че са малко, ама рекорди? Втората световна война има около 60милиона жертви, изселниците са значително повече, а населението да е било максимум 3 милиарда. Та мисля, че сме далече от рекорд.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .!.Има климатични промени, това е научен термин и обективен факт, глобалното затопляне е понятие използвано от зелените сектанти, за да внушат на тълпата, че ни чака климатичен апокалипсис. Много е важно е да се отбелижи, че климатични промени е имало откакто нашата планета е формирала атмосфера, тоест това е нещо повече от нормално, напротив притеснително е ако климата не се променяше. Статистиката е категорична - жертвите на природни бедствия намалаляват всяка година.
9
0
 
4
 
! Отговори
Уникално фото..... преди 2 години
.....на легално преминаване на държавна граница!
8
0
 
4
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи това няма как да е изцяло истина! Не за друго ми според 99% от хората, климатични промени и в частност глобално затоляне е нямало няма и няма и как да има! Та според тез гуна поне това няма ка да е истина таз статия!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Сатанизъм UNLIMITED преди 2 години
С прякото съдействие на Дьорд Шварц и "Отровено общество"!
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
божке, божкеее и това откакто дойде на власт правителстовото на Румбата - представяте ли си - на всяка секунда някой е бил принуден от новата власт да избяга от дома си
5
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Те не бягат. Проблемите там се създават умишлено,за да са предтекст за нахлуване в държавите ни.Свидетели сме на поредното в историята еврейско нашествие. Спокойно. Този път ще бъдат спрени завинаги. Чакаме ги да се озлобят още малко. Никакво напускане на ЕС. Заедно сме силни.
4
0
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Лесно е да накараш разни потомствени бездомници да напуснат "дома" си понеже са случайно заселили се parasiticcc биологични единици, особено туруци, палестинци и всякакви мюсюлмански сборища от *** .!.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от дон Кихотовци тръгнали да оправят света за чужда сметка.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като цяло обичайните либерастки лъжи и манипулации. 90% от бежанците днес всъщност не са нищо друго освен нелегални икономически имигранти. В миналото реално бягащите от войни и репресии са били в пъти повече, в миналото жертвите на природни бедствия са били в още повече пъти повече, но нищо важното е либерасткия НПО бизнес да върви.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвежките ненормалници да си ги приберат всички при тях ще изплюскат държавния им фонд от 1 трилион долара за нула време.