Горещата вълна в Канада уби над 500 души

В Британска Колумбия температурите достигнаха до 49,6 градуса
4 юли 2021 09:10, Ния Христова
15
Горещата вълна в Канада уби над 500 души
Снимка: БГНЕС
Топлинната вълна, която започна преди седмица в Канада, вече е убила поне 500. Въоръжените сили в страната са били в готовност да помогнат за евакуацията на градовете и борбата с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, съобщава „Дойче Веле“.
 
Най-малко 177 пожара са били активни в западната провинция Британска Колумбия. От тях 76 са станали през последните два дни, съобщават властите. Повечето са причинени от мълния.
 
"В петък видяхме около 12 000 мълнии", каза Клиф Чапман, директор на оперативната служба на пожарната на Британска Колумбия пред обществената телевизия CBC.
 
Лиза Лапоинт, директор на отдела за екология на Британска Колумбия, регионът, който е най-засегнат от "топлинния купол", посочи, че броят на внезапните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, вече достига до 719.
 
Лапоинт обясни, че тази цифра е три пъти по-висока от нормалната за този период. Почти 500 смъртни случая са следствие от топлинната вълна. Във вътрешността на Британска Колумбия грусите достигнаха до 49,6 по Целзий.
Още по темата
 
"Смята се за вероятно, че екстремните метеорологични условия, които Британска Колумбия е преживяла през последната седмица, са били важен фактор, допринасящ за увеличаването на броя на смъртните случаи", каза Лапоинт в изявление.
 
Тя добави, че броят на жертвите ще продължи да се увеличава през следващите дни, тъй като информацията се актуализира. Много от починалите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик.
 
За да разбере необичайните и екстремни метеорологични условия, преживени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт отбеляза, че през последните пет години в провинцията е имало само три смъртни случая, които са били свързани с топлината.
 
Явлението известно като „топлинен купол“ представлява планина с горещ въздух, „заседнал“ в горните слоеве на атмосферата и е причинил не само стотици смъртни случаи, но и пожари и преливане на реки.
 
Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия показват, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са започнали през последните два дни.
 
Почти 70% от пожарите са причинени от мълния, която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа между сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия.
 
Един от тези пожари е този, който през последните дни е погълнал целия малък град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса, нов температурен рекорд за всички времена в Канада. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Швестерхен, не ми разказвай семейни истории! Татьо ти може да е крал, не в смисъл монарх, затова добре да знаеш кое как е било. Да знаеш колко си противен!
10
1
 
1
 
! Отговори
weather преди 2 години
Взеха ни за мезе от днес.бг. Това е по-топло от Абу Даби бе! Проверих, над 39 градуса ( на 28.06) не е било, сега там е по-хладно от при нас. Не ни правете на луди!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЩом на Герена има палми, защо да няма и в Канада?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката виждам палми. Верно ли в Канада растат палми?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А във ФАЩ колко са пукнали ?
6
0
 
11
 
! Отговори
живял във Ванкувър преди 2 години
живял съм там 1 година, 30 градуса лятото ако има е някакво рядко постижение! Това 49.6 не мога да си го представя!
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нз за Британска Колумбия, но голяма част от канада имат едно от най-студеното начало на лятото от десетилетия. Интересно как всички без мозъчни индивиди които реват глобално затопляне ревът само в тия 2 дни през годината когато е горещо. "ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ" НЯМА ОТ 1998 ГОДИНА. ТОГАВА И ГО ПРЕИМЕНУВАХА НА КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ.
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кое ме стресира повече! Горещата вълна, торнадотата, градушките ,вирусите, глобалното затопляне или начина по който ни набиват в главите цялата информация. Май без медиите хората са си живяли най добре
3
3
 
12
 
! Отговори
K преди 2 години
Еми обявете епидемия ваксинираити се бие.Ваксината предпазва и от жега
2
12
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
50 градуса и то в държава като Канада, която има славата на студена държава. И после форумните титани на мисълта, които са 80% от коментиращите тук по правилото на проф. Иво Христов ще ми обясняват как нямало глобално затопляне. Учените си го били измислили, за да взимат пари. По себе си съдят, когато са крали по време на соца от строежите. Една торба цимент за светлото соц. бъдеще и 2 в колата за вилата :))) И дават за пример свирепите зими. Ами гледайте "След утрешния ден", дрогаре неграмотни
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
требва ли у наше селу да ревнеме ?