ЕСПЧ осъди България за връщането на турски журналист в родината му

Сега 36-годишният мъж излежава присъда от 7,5 години за тероризъм
20 юли 2021 15:45, Елка Василева
35
ЕСПЧ осъди България за връщането на турски журналист в родината му
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург осъди България за връщането в родината му на турски журналист, критичен към официална Анкара, без да проучи искането му за убежище след опита за преврат през 2016 година.

Името на потърпевшия не се съобщава. Той е напуснал Турция след неуспешния опит за преврат и е изразил опасения от лошо отношение, което рискува в случай на предаването му на турските власти, мотивира се съдът в Страсбург, цитиран от Франс прес.

Според него българските власти не са разгледали искането на журналиста за международна закрила.

36-годишният мъж в момента излежава присъда от седем и половина години за принадлежност към "терористична организация".

Работил е за вестник "Заман" и информационната агенция Джихан, собственост на медийна групировка, известна с критичното си отношение към управлението на президента Ердоган.

Групировката е смятана за свързана с мрежата на Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за метеж от юли 2016 година, припомня съдът в Страсбург.

Месеци преди преврата турското правосъдие сменя ръководството на медийната група и оттогава тя става проправителствена. Жалбоподателят е уволнен и лишен от журналистическа карта. В нощта на 13 октомври 2016 година той е спрян при опит да премине турско-българската граница в камион заедно с още нелегални пътници, включително шестима турци.

След като многократно поискал да депозира искане за убежище и да получи международна закрила, турският журналист е бил предаден на турските власти на 16 октомври на пункта "Капитан Андреево".

Съдът в Страсбург единодушно констатира, че България е нарушила членове 3-ти и 13-и от Европейската конвенция за правата на човека - забрана за нечовешко и унизително отношение и право на ефективни правни средства за защита.

Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита, отбелязват паневропейските магистрати, предаде Франс прес, цитирана от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо България трябва да бъде осъдена, а не този, който персонално е взел решението да предаде журналиста на турските власти? Такова решение не е минавало през парламента, а е взето еднолично от всички знаем кой.
5
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ще станат ли известни "институциите" и ИМЕНАТА на ХОРАТА,които са взели това решение и С КАКВИ МОТИВИ?!?!...Защото в НК има едно понятие "Нанасяне на вреда"..Е?..Пак ли ще играят "на тъмно"?!..ДО КОГА?!
4
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"Кел сюрприз"!...ИБРИКЧИЯНОМЕРЕДНО на Ердо-евнуха от "Тулча вилаета"."Б.Б." е побързал да демонстрира на Султана,че ще му е верен до гроб..А че щяли да осъдят България,много важно..Ще повторя:-Психаря от Банкя е СОЦИОПАТ!..СОЦИУМА,тоест обществото за него е САМО ДЕКОР,на фона на който разиграва необузданата си шизофрения!..ВИЕ НЕ ЗНАЧИТЕ ЗА НЕГО НИЩО!!!!...Единствения филм,който се върти в кратуната му, е ужасно болезненото му САМОЛЮБИЕ,разпалвано от вътрешното изгарящо чувство за МАЛОЦЕННОСТ!
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета статия с Тиквуний няма ли да има днес, да ни обясни, колко превилно е постъпил тогава, че днес го осъдиха?
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами чекмедже ефенди да плаща глобата с пачките и кюлчетата. Нема ние да плащаме за некадърноста на сеяндурин. Защо чекмеже ефендилер го е върнал в турция Защото оня с мустаците му го пуска под вода ли. Да плаща и да не се ослушва.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е по времето на втория кабинет на Борисов, така че лично той да плаща!!!