Големи круизи не могат да влизат вече във Венецианската лагуна

Забраната е в сила от днес
1 авг 2021 14:36, Анисия Иванова
4
Големи круизи не могат да влизат вече във Венецианската лагуна
Снимка: БГНЕС

Круизни лайнери с няколко палуби и други големи плавателни съдове с водоизместимост над 25 000 тона от 1 август нямат право да навлизат във Венецианската лагуна.

Проблемът с преминаването на „плаващите дворци“ през канала Джудека и пред площад „Сан Марко“ във Венеция е свързан основно с липсата на места за акостиране на пътнически кораби в най -близките до историческия център пристанища.

По информация на РИА Новости, градската администрация на Венеция съобщи, че вече се работи в тази посока и скоро ще бъдат определени окончателно местата за акостиране на големи кораби извън пределите на лагуната.

В средата на юни кабинетът на Италия взе решение не само да забрани на лайнерите да навлизат в лагуната, но и затегна изискванията към тях. Водоизместимостта на съдовете не трябва да надхвърля 25 000 тона, дължината – 180 метра, а височината – 35 метра, припомня БГНЕС.

На работниците и компаниите, които ще претърпят щети от тези промени, ще бъдат изплатени компенсации от специален фонд.

Министърът на културата на Италия Дарио Франческини заяви, че решението "без преувеличение може да бъде определено като историческо“. Стимул за въвеждането на дългоочакваната забрана стана намерението на ЮНЕСКО от юни да включи Венеция в списъка на застрашените обекти на световното културно наследство. Промяната на статута бе избегната, въпреки че премиерът Марио Драги призна, че плановете на ЮНЕСКО в известен смисъл са „ускорили“ процеса за налагането на забрана.

Властите в Италия от дълго време се опитват неуспешно да решат проблема с навлизането на големи плавателни съдове във Венецианската лагуна, основно круизни кораби, които преминаваха прекалено близо до безценните исторически сгради „Перлите на Средиземноморието“. Влиятелни международни туроператори препоръчваха активно такива атракции на туристите.

От 1 ноември 2014 г. навигацията на съдове с водоизместимост над 94 000 това по централните канали на лагуната бяха забранени. Но все пак навлизането на круизни кораби във Венеция продължи и съществуваха опасения, че това може да доведе до трагични инциденти.

През юни 2019 г. в канала Джудека лайнер се сблъска с туристическа лодка и пет човека бяха ранени. Инцидентът предизвика бурната реакция на местните жители, които организираха многохиляден протест на централния площад „Сан Марко“, въпреки действащата забрана там да се провеждат масови обществено-политически мероприятия.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната простотия на псевдо екоактивисти. Всеки един от тези кораби стоварваше туристи с хиляди които оставяха пари във Венеция. Да се говори че едно такова плаващо съоръжение за над половин милиард замърсява по някакъв начин е меко казано несериозно.
2
2
 
4
 
! Отговори
Менто преди 1 месец
Поредния вонлив цирей върху лицето на Земята.!.
1
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Само който е ходил във Венеция знае за какъв ке-неф става дума. Има си и своя чар де, но като цяло е пренаселено, брутално много туристи има и изобщо не става за почивка и спокойно прекарана отпуска. Струва си да се разгледа за няколко часа и това е. Иначе браво, че най-накрая ще започнат да пазят тази културна ценност!