Талибаните превзеха Кандахар, напредват към Кабул

Вашингтон и Лондон евакуират служителите в посолствата си
13 авг 2021 10:14, Елка Василева
103
Талибаните превзеха Кандахар, напредват към Кабул
Снимка: архив, БГНЕС

Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар - втория по големина град в Афганистан. Така под контрола на правителството остават само столицата Кабул и малки изолирани райони, предаде Франс прес.

Талибаните превзеха днес афганистанския град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд. Бунтовниците са позволили на армията, както и на политическите и административни представители на правителството да напуснат града, съобщава източник от силите за сигурност.

След преговори в Катар с представители на правителството в Кабул и талибаните пратеници на Съединените щати, Китай, Русия и други държави предупредиха, че няма да признаят правителство в Афганистан, наложено с употребата на военни сили.

Още по темата

Вашингтон ще изпрати около 3000 войници в Афганистан, а Лондон - 600, за да осигурят евакуацията на служителите в своите посолства в Кабул. САЩ не възнамеряват да закриват посолството си в Кабул въпреки планираната евакуация на значителна част от дипломатите, заявиха от Държавния департамент.

Афганистанските сили се изтеглиха от третия по големина град в страната - Херат, който беше под обсада в продължение на седмици. Настъплението  на талибаните продължава и правителствените сили на практика изгубиха контрол върху по-голямата част от Северен, Южен и Западен Афганистан, но все още контролират столицата Кабул, предаде БНР.

По-рано вътрешното министерство потвърди, че под контрола на талибаните е 10-тия административен център на провинция - Газни, на около 150 километра от Кабул и на основната магистрала на път за Кандахар.

Така за по-малко от седмица талибаните превзеха 11 административни центрове на провинции и вече са обкръжили най-големият град на север - Мазар-и-Шариф, традиционен бастион на противниците им.

20 години след като бяха свалени от власт от Съединените щати и съюзниците им, талибаните предприеха мащабна офанзива в цялата страна при изтеглянето на американските военни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е Христо, и така трябва да бъде. Натовските окупатори начело със САЩ ще си получат заслуженото. Какво търсят там, да избиват населението? Заради тази мръсотия талибаните ще отмъщават. Ще изколят де що американци намерят. Всички няма да могат да избягат. Армията им напусна базата тихомълком кано нас*ани от страх, че талибаните ги очистват един по един. Няма да им се размине. Който гроб копае другиму, сам пада в него. Говорят колко убити талибани имало, но не казват колко американци убити има
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
86, правиш се на умен, но сигурно знаеш, че и най-умният си е малко пр ...! Ако пружината се скъса се подменя с нова и механизмът продъжава даработи. Никоя жена няма право да иска равни права с мъжа, защото е по-нисшо същество от него. Как така над 10 000 години жените не са можели да искат такива права, а сега заискаха и хоп, мъжете им ги дадоха, че не им стигнаха, а искат още по-големи надежда за гиноцентризъм. При талибаните тази простотия не минава. Ще ги избият половината ако им се наложи.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***. Живеят в пещери и керпич. Кво ни занимавате.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83, отговорът е лесен, само дето ти не искаш да го проумееш. Тези общества, които си изброил не приемат извратенията на запада, и не те нападат запада, а запада напада тях. Само че на запада не му харесват порядките и обичаите на обществата, които не искат западната "демокрация". Сляп ли си? Бягащите от тези общества са застрашени от войната, която САЩ и западът предизвикват. Мъдестият не се уплащи от заплахите на САЩ, Жълтият продължи да си стреля с ракети и не му пука от заплахите на САЩ.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще се самозалъгваш, а и метафората ти с пружината не се връзва. Да отъждествиш феминизмъа с пружина е неуместно. Феминизма го финансират извергите милиардери. Без тях феминистките отдавна да се се кротнали, защото мъжете много лесно ще ги сложат на място. А, пружината може да се скъса, ако бъде натягана до край. Зависи от вида на пружината начинът и пособието с което се натяга. Защо при талибаните и в 3/4 от света ефектът с пружината не се получава? Отговорът е лесен, но не ти изнася!
58
4
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Логична развръзка. Няма американци, няма мир и спокойствие, настъпва хаос и яко трепане. Бърз скок към България. Ако не бяхме член на НАТО отдавна да ни е сполетяла съдбата на Крим с тези руски одъртели подгъзници, на които в момента им остава само един шанс - партизанското движение, но са доста поодъртели и няма да издържат дълго. Спец.частите на НАТО ще потренират малко с тях изтребвайки ги до последното к.о.м.у.н.д.е.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76, сега и с окултни простотии ще ме занимаваш. Тези глупости ги разправяй на "интелектуалните" си жени от твоето обкръжение. Благороден бил!?! И в какво се състои благородството ти? Да се подмазваш на жените, за да не те накажат чрез законите ли? Женска енертия и др. глупости? Мъжката енергия е от тестостерона. За това естроген и прогестерон никога нямат шанс срещу тестостерон. Мъжкото его винаги ще е над женското и ще го смачка ако спорят помежду си!
56
0
 
4
 
! Отговори
НЯМА преди 2 години
НЯМА НИКАКВА ИЗНЕНАДА--НАРОДА НА АФГАНИСТАН ПОДЪРЖА ТАЛИБАНИТЕ,ЗАЩО НЕ Е ЯСНО ---НЕЩО СЕ КРИЕ ОТ НАС
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72, така ще кажеш ти! Гузен негонен бяга. Няма как да не играеш по свирката на жените, след като толкова защитаваш женската извратения. Знам, че никога няма да си признаеш. Ха дано (ако си мъж де) да попаднеш под ударите на феминистките и да загубиш всичко, което си изградил. Тогава друга песен ще запееш!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70, до кога ще разправяш смехории. Без бой с женската гавра и наглост ще се оправяш само ако си мека китка и винаги им се подчиняваш. Мъжествеността била токсична, а мъжете трябвало да станат жени. Мотото на феминистките. Щом си любител на поговорките, ето ти една много поучителна! "Два остри камъка, брашно не мелят"! Остава да схванеш, кой е станал остър, като преди това е бил ***-вдлъбнат! Талибаните действат правилно спрямо женската наглост.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68, ти шеф ли го раздаваш, че въобразимо си раздал такива права и то на жените? Сигурно нямаш представа колко подло, зло и коварно същество е жената! Еврипид е казал: - "Никога не вярвайте на жените, дори и да казват истината"! Жената е най-големият душманин на мъжа. С по-големите си юридически права го тормози и заплашва със съд, като отмъщение за многовековната мъжка "тирания" а той я пребива защото може и защоно не му е останало нищо друго което да загуби, освен мъжката си чест!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
65, още ще си признаеш ти. По голям процент от днешните жени са развалени, благодарение на такива мъже като теб, ако си мъж де, щото нещо не ми се вярва. И много зависи как работиш с тези жени. Ако нещо не и ходиш по свирката, винаги може да се обвини в сексуално или всякакъв друг вид насилие. Може би работиш в шивашка фирма с толкова много жени. Веднъж ходих в шивашки цех да инсталирам нова машина. Мирише ужасно въпреки вентилацията, щях да си повърна червата от женската смрад.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60, я си провери половата принадлежност? Чини ми се да не си мъж, а феминистка под прикритие. Нама как на имаш нормални отношение със същество с по-малко мозък от твоя, че и да очакваш да оцени интелекта и останалите ти качества, след като освен за женски права за нищо друго не може да мисли! За това в исляма мъжете си имат поговорка: "Бий жената всяка сутрин тя си знае защо, а в събота два пъти, че в неделя може да дойдат гости"! Да знаеш, много ми хареса тази поговорка!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славянино, стига си се правил на луд, че не разбираш за какво ти говоря. Я, да се премахнат феми-закони, чрез които жените наглеят и се хвалят че мачкали мъжете и тогава пак да поговорим за психическа и интелектуална сила. Жените нямат нито психическа нито интелектуална сила. Само мъжете притежават вроден интелект. И при възникне спор между половете, жените заплашват мъжете със закона. И когато всички интелигентни начини за убеждаването на жената са изчерпани, влиза в употреба мъжката сила.
49
1
 
4
 
! Отговори
Афгански бежанец преди 2 години
Жената трябва да седи забулена по цял ден в кухнята да готви чopба. И ако не е вкусна чорбата се наказва с пpъчка, като в youtube има уроци как да се възпитава жената с пръчка, с каква сила и т.н. Сега като додем у БГ-то ще ва научим на праведност.
48
0
 
1
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
До славянинКолега, май не си срещал женска през последните 20 г. Развиваш някакви теории на фантазията. Това разправям и на баба ми: "Днешните скочоб*ри не са като вашето поколение."
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хей славянин, нищо не съм установявал. От възникването на човечеството върховенството при вида хомо сапиенс винаги е било мъжко и винаги ще бъде. Заради прословутите женски права в светът се води война между половете, финансирана от милиардерите Сорос, Ротшилд, Рокфелер, и останалите ***. Жената не е равностойна на мъжа при създаване на условия за живот. Светът е изграден от мъжете, доказано е в исторически план. За това жените не трябва да имат право да имат права равни с мъжете.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55, ще подкрепям когото си искам. Най-хубавото на радикалните ислямисти е отношението им към феминистките. Такива права ще им дадат, че няма да могат да ги носят. Жена ще ме командва тука и ще съм длъжен да и се подчинявам щото и тя ми била равна. Хайде няма нужда. Жените да ходят там да раждат и да са в кухнята зад печката. Нямат място в обществено-политическия живот. Той е само за мъжете! А пожеланията ти за мен ще се отнасят за теб, когато простотията с равните права бъде премахната и при нас
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52, талибаните и муджахидините скоро ще рещат съдбата на Европа и САЩ, за да не се бъркат друг път в живота на други държави, като ще казват как мъжете там да си гласят жените.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на Комрад Байдън и Обонго пак става мазало!