Турция готова да води диалог с талибаните

Страната приветства отправените досега послания на бойците
17 авг 2021 22:50, Петя Славова
25
Турция готова да води диалог с талибаните
Снимка: БГНЕС

Турция води диалог с всички страни в Афганистан, включително с талибаните, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Бихме искали да кажем, че приветстваме отправените досега послания от страна на талибаните", каза министърът пред репортери по време на съвместна пресконференция с йорданския си колега Айман ал Сафади в Аман.

Още по темата

Чавушоглу уточни, че има предвид посланията на групировката относно чужденците и дипломатическите мисии в страната, както и жителите на Афганистан.

"Надявам се да видим и това в действие", добави той, цитиран от Анадолската агенция.

Талибаните влязоха в столицата Кабул, като поеха фактически управлението на държавата на фона на вакуума във властта, след като президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната в неделя, отбеляза турският министър.

"Важни фигури като (водещия преговарящ за мир) Абдула Абдула и (бившия президент) Хамид Карзай, които преди това са били част от преговорите, все още са в Кабул и се подготвят за преговори с талибаните", добави Чавушоглу.

Той похвали Катар за ролята му в афганистанските мирни преговори, подчертавайки, че Афганистан се нуждае от "спокойствие".

Турция ще продължи да подкрепя икономическото развитие, стабилността и мира на Афганистан, добави Чавушоглу.

От своя страна ал-Сафади заяви, че страната му се надява да види в Афганистан правителство на единството.

"Надяваме се да видим правителство на единството в Афганистан с афганистанските съперници, които да се споразумеят за механизъм, гарантиращ мира и стабилността на страната", каза той.

Във връзка с отношенията с Анкара той подчерта, че Йордания продължава да си сътрудничи с Турция в различни области, особено в икономиката.

"Йордания търси икономическо сътрудничество с Турция, което извежда отношенията на възможно най-доброто ниво", добави йорданският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
0 Афганистанци в България. Приемаме 100% от тези които ще се появят по границите да бъдат връщани. Ако не знаят къде да ги върнат товарим ги на корита и в Черно море. Не ме интересува какво говори ЕС и какви решения ще взима.
15
5
 
1
 
! Отговори
преговори с преди 2 години
идилците,които Турция обучи и въоръжи,и които слез разгрома в Сирия,пак Турцция прехвърли в Афган,този път като талибани-смЕх и фейкнюз....
14
3
 
1
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Ашколсунвеченгене и ас шъ пригуварям чи нещо намаляха избирателите.!.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги Мюмюн туркюрда е готов на алъш-вериш за една пара.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги *** Зарзавата пак се изхожда компентентно по тема, от която хал-хабер си няма! Ах този ***, сичко знае прассчо, ама сичко знае ...
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16ти тия кьде бягат са сьюзниците на запада, на които им обещаваха светло бьдеще.А маковете купуваха за несанционирани приходи от котрабанда с цел финансиране други операции.Примерно в Сирия.Между другото спира се кранчето на пкк от моше така.Сега да се оттеглят от кладенците в сирия.
10
6
 
6
 
! Отговори
ИЗТРЕБВАНЕ на афгани преди 2 години
АКо някой башибозук - афганистанец, талибанин ОПИТА да избяга от Афганистан, трябва да ги уб.ият, където го срещнат- в самолет, в гората или другаде...Чингис Хан е изтребил МИЛИОНИ афганистански гадини.. Руснаците ги уб.иваха между 1985-1990 г. А американците уб.иваха афганистанци между 2001-2003 година.. Но явно има още.. Трябва да *** ВСИЧКИ афганситанци, за да НЕ нападат Европа и САЩ.ТРябва да бъдат СМАЧКАНИ главите на малките - Осама Бен ладен и всякакви арабчета - ислямисти.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано за този диалог, Турция наистина да отстоява човешките права. Ако подкрепят Шария, мили хора, значи състедите ни са полудели
8
1
 
3
 
! Отговори
синята брада преди 2 години
Чии бяха тия оръжия дето откриха по пътя си?
7
1
 
7
 
! Отговори
The Eternals преди 2 години
До Анонимен 10Те от години си преговарят с тях, знаят го кой е, сигурно и с оръжие са ги снабдявали. Говорят си по телефона
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция също изгражда истинска стена не като паянтовата мрежа на Боко и Сименов( дето меджувпрочем, ако мусне брата ще мине за талибан без проблем.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не стана ясно кой е емирът. Този преговарящия за мир ли дето е? чоп ли ще хвърлят?
4
1
 
6
 
! Отговори
настъпвай напред преди 2 години
Попивайте повече европейски ценности, че ставаме гранична държава за исмлямизация, а хората без морал, са цел за такива сектанти, фанатици
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем Реджеп ще иска още пари, хем ще приведства Шарията в Търция, друго си е да си държава на добро стратегическо място и огромна територия, имаш каквито си искаш претенции
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е фанатизиран ислямист, като талибаните. Ердоган мечтае да превърне Турция в емирство и усилено работи по въпроса. Когато Еpдоган види всички жени с бypки ще си отиде с усмивка на лице.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей,страшна реклама за тия талибани цел ден.Ще кажеш,че идва нещо супер ново...А то онези терористи дето медиите-същите тия от днес,ги громяха.Какво стана за 20 години.Войната между християнски Сащ и исляма беше загубена онзи ден с едно предателство от страна на президента на САЩ.А убиха Кенеди за някакви дреболии навремето.