Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници

Талибаните не спазват обещанието си, подлагат ги на насилие
20 авг 2021 07:11, Нели Христова
208
Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници
Снимка: БГНЕС

След тълпите, опитващи се да се вкопчат в излитащи самолети, за да избягат от Афганистан, американската армия пое контрола над летището в Кабул. Но това не сложи край на сцените на отчаяние от страна на хора, които искат да се спасят от талибаните.

Група жени бе заснета да се моли на американски войници да им помогнат да избягат от Кабул. Видеа показват как те са се вкопчили в решетките на входа на летището и викат за помощ въоръжените войници.

"Талибаните идват за мен", крещи една жена.

Около 50 000 афганистанци се събраха на летището в Кабул с надеждата за евакуация. Но докато някои западни държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Германия, се ангажираха да приемат хиляди афганистански бежанци, според съобщенията редица полети от Афганистан до тези страни са излетели полупразни.

Талибаните са заобиколили летището, което прави достъпа изключително труден дори за тези, които имат валидни документи за пътуване. За всеки, който няма нужните документи, надеждите за бягство от страната стават все по-слаби.

Свидетели съобщават, че е настъпила паника, когато талибанските бойци са нападнали тълпата с тояги и въжета, и са започнали да стрелят във въздуха. Поне веднъж в тълпата са били изстреляни куршуми, оставяйки няколко души тежко ранени. Всъщност много малко хора бяха допуснати до летището, въпреки че стотици се опитаха да пробият портите.

Отново в момент на отчаяние, афганистански майки са започнали да хвърлят бебетата си през портите, в ръцете на британски войници

"Майките бяха отчаяни, талибаните бяха започнали да ги бият. Някои от тях викаха: "спаси моето бебе" и хвърляха бебетата си към нас. Някои от децата паднаха върху бодлива тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на нощта сред нас нямаше човек, който да не плаче", разказва един от британските офицери пред The Independent.

Сцените на брутално насилие се разгръщаха по един от маршрутите към военната страна на летището в Кабул, откъдето хиляди хора, застрашени от джихадистите, се транспортират до безопасност от САЩ, Великобритания и други чуждестранни правителства.

Входът на хотел Baron, близо до летището в Кабул, се превърна в център за събиране на афганистанци, търсещи убежище във Великобритания. Маршрутът води и до съоръженията на други държави, които извършват евакуации, а броят на отчаяните да се измъкнат се увеличава с всеки ден. Тези, които имат легални документи са изпълнени с надежда, но тези, които не отговарят на условията са обзети от отчаяние и гняв.

На този тесен прашен път, осеян с отломки, има още един голям проблем - талибанските бойци стоят между хората, търсещи свобода и онези, които могат да им я дадат.  Група талиби, стоящи по средата на пътя, с автомати АК-47 в ръцете си, проверяват документите на хората, които искат да излязат от страната. Въпреки че някои от тях имат валидни документи, те все пак не са допускани до летището.

Често избухва стрелба между западните войници и талибаните. В сряда следобед пазачите на хангари на летището откриха огън, след като талибите убиха мъж. Чести са и изстрелите във въздуха, за да се разпръснат тълпите, което води до наранявания.

Талибанският контролно-пропускателен пункт на входа на летището стана известен със своите отмъстителни бойци, които бият афганистанци, а понякога разкъсват техните паспорти и други документи за пътуване.

"Ето какво ми направиха", казва Амир Ахбар Мохамед, посочвайки лилави синини по ръцете и дясното рамо.
"Бях със семейството си, един от талибаните се ядоса на нещо, което жена ми каза, и започна да я бие с тояга. Получих тези наранявания, опитвайки се да я защитя. Изглежда, че обичат да удрят жени", разказва той.

Шаханаз Насими има превръзки на десния крак. Тя беше взела предпазни мерки - носи черна абая, за да гарантира, че талибаните няма да решат, че е облечена неприлично. Според нея побоят е бил заради това, че е отишла на летището.

Нахими пристига пред хотел Baron с 23-годишния си брат Шафитула. Те са тръгнали към Кабул, след като домът им в Баглан е бил нападнат от бунтовниците, които са убили други двама нейни братя. Но за жалост нито Нахими, нито брат й имат визи. "Мислех, че ако стигнем тук, ще има шанс една от страните да ни вземе. Семейството ни е пострадало, можем да покажем доказателство, че талибаните са ни нападали и ще се опитат да го направят отново."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ужасът в Афганистан е от 20 години,когато натовците бомбардираха тази страна и избиха маса народ и не е преставал и до днес.Но вие се сетихте да говорите за него едва сега,когато САЩ избягаха като пилци и пожънаха най-големия срам във военната си история.
65
2
 
14
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Талибаните са разработка на САЩ като противодействие на войната между СССР и Афганистан в края на 80-те. Такива фракции като уахабитите и т.н. са разработки на ЦРУ и нямат много общо с исляма... А за получовеците, които се кефят на развоя на събитията, като почукат 1 милион муджахидини и на нашата врата ще ги питам какво ще правят.
64
3
 
10
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Нека ги приемем, ако и те приемат нашият начин на живот. Без забрадки и бурки и с уважение към жените.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
86: На талибаниете не им стиска да влезнат в Руското посолство. Путин го каза но ти гледаш в захлас само бай Данчо. Та Путин каза, който му стиска да влиза в посолството. И на другия ден самите талибани охраняват посолството докато Хамериканците ще си счупят краката да бягат. Кво стана?
62
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измествате темата,***.А тя е,че САЩ претърпяха чутовен провал в АФганистан.Втори Виетнам.Вече и дивите *** се подиграват на говеждата армия.
61
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и в *** е така...ама никой не се оплаква от години.Изгониха кадърните ...останаха дебелите и простите!!!
59
6
 
9
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Едно нещо не мога да разбера - защо всеки път когато руснаците и техните проксита поемат властта и започват да се строят стени на излизане, а пък лошите, гадните, коварните империалисти им се налага да строят стени на влизане?! Нещо не е наред. Ети сега парадокс, империалистите си тръгват, а тия заблудени хора искат да си тръгнат с тях? Интересно ...
58
5
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 85 - Госпожице философ. Отваряй краката, че в НАТО няма раждаемост. Отивай на фронта да се биеш за свободите на жените. Аз те чакам да се върнеш с военна пенсия, да ми направиш деца, докато ти правя сандвичи, а после ако ми скимне може и да се разведем да ти взема и пенсията и децата. Може и бурка да ми сложите, за да не си личи как спя по цял ден докато се смея на пародията дето я играете по цял свят. Не забравяй да ми посадиш коноп преди да тръгнеш да имам какво да правя докато те стрелят.
57
1
 
4
 
! Отговори
ta0mi преди 2 години
Горките хора! Какво са обречени да търпят!
56
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Cкoтовe. ислямски cкoтoвe, просто нямам други думи за такива. После да ми парадират с религията си колко била хуманна... ислямът е самият звяр, антихрист и дявол и нищо друго. Никога не е бил нищо друго от човеконенавистна доктрина, която не се свени да малтретира, изтезава и убива дори вярващи в нея. Зверове, не хора!
55
7
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 85 - Повтаряй си я тази мантра. Записването за Афганистанската армия е свободно. Ходи заедно с лесбийките, феминистките и *** да им обясниш на талибаните как стоят нещата в Европа. Важни сте докато раждате деца. В държавата с най-ниска раждаемост сте безполезни иеко комични. Прояви женска солидарност и ходи да се биеш за правата на себеподобните си, аз ще готвя и седя с бурка в къщи и ще те чакам да се върнеш. Обичам те, пази се и попътен вятър. <3
54
10
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Чакайте бе, какво искат тия хора от "световните империалисти"?! Нали всички почетни русофили искаха "ФАЩ" да се изтеглят и да оставят "хората да си живеят живота както искат"?! Не разбирам? Ето, сега талибаните официално охраняват руското посолство, за да не се случи нещо лошо с техните приятели. Всичко би трябвало да е наред в момента - талибаните управляват с подкрепата на Русия. Ще потегат реки от пари и благоденствие. Ама хорат апак са се объркали и бягат от хубавото.
53
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената никога няма да е равна на мъжа, защото жената заражда живота! А мъжа, ако не може и финансово да издържа семейството си, никакъв мъж не е и няма много стойност.
52
1
 
27
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Това може да се случи във всяка една държава.Ние българите сме също жестоки. Погледнете само работодателите в България-карат младите хора да работят като кучета за 700 лв. на месец
51
1
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
всъщност има клип в тубата в който показват оръжейни магазини разбити и пълни с калашници които просто си стоят там.. всеки може да си вземе
50
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези мюсюлмани! Дори самите им правоверни бягат от тях ! Религия, която оправдава, дори насърчава син да бие майка си, брат да убие сестра си, и си въобразяват, че Рая тях ги чака.
49
1
 
30
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
А Грета Тунберг какво мисли по въпроса?
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, ако бяха взели пушки. Абе вие никаква връзка ли нямате с реалността. Те пушките да не растат по дърветата. Представям си обикновен, средностатистически афганистанец, както си седи и си вика до 3 дена талибаните ще дойда, да мръдна до бакалията за пушка, по пътя ще мина през железарията да си взема един малък танк, като на лейтенант Грубер.
47
6
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФАЩ И ТАЛИБАНИТЕ СА ДЪЛГОГОДИШНИ ПАРТНЬОРИ!! ЛИЧНО БАЙДЪН ОБЯВИ, ЧЕ И ТОЙ И ТРЪМП СИ ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕФОНА С ТАЛИБАНИТЕ-ТОВА НЕ Е ШЕГА! ЕДНИТЕ СЪБИРАТ ПРОДУКЦИЯТА ОТ МАКОВИТЕ ПОЛЕТА А ДРУГИТЕ Я ПЛАСИРАТ!! ФАЩ И ТАЛИБАНИТЕ СА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ВЪВ МОМЕНТА РЪКОВОДЕНА ОТ БАЙДЪН И ТО СЪВСЕМ ОТКРИТО!