Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници

Талибаните не спазват обещанието си, подлагат ги на насилие
20 авг 2021 07:11, Нели Христова
208
Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници
Снимка: БГНЕС

След тълпите, опитващи се да се вкопчат в излитащи самолети, за да избягат от Афганистан, американската армия пое контрола над летището в Кабул. Но това не сложи край на сцените на отчаяние от страна на хора, които искат да се спасят от талибаните.

Група жени бе заснета да се моли на американски войници да им помогнат да избягат от Кабул. Видеа показват как те са се вкопчили в решетките на входа на летището и викат за помощ въоръжените войници.

"Талибаните идват за мен", крещи една жена.

Около 50 000 афганистанци се събраха на летището в Кабул с надеждата за евакуация. Но докато някои западни държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Германия, се ангажираха да приемат хиляди афганистански бежанци, според съобщенията редица полети от Афганистан до тези страни са излетели полупразни.

Талибаните са заобиколили летището, което прави достъпа изключително труден дори за тези, които имат валидни документи за пътуване. За всеки, който няма нужните документи, надеждите за бягство от страната стават все по-слаби.

Свидетели съобщават, че е настъпила паника, когато талибанските бойци са нападнали тълпата с тояги и въжета, и са започнали да стрелят във въздуха. Поне веднъж в тълпата са били изстреляни куршуми, оставяйки няколко души тежко ранени. Всъщност много малко хора бяха допуснати до летището, въпреки че стотици се опитаха да пробият портите.

Отново в момент на отчаяние, афганистански майки са започнали да хвърлят бебетата си през портите, в ръцете на британски войници

"Майките бяха отчаяни, талибаните бяха започнали да ги бият. Някои от тях викаха: "спаси моето бебе" и хвърляха бебетата си към нас. Някои от децата паднаха върху бодлива тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на нощта сред нас нямаше човек, който да не плаче", разказва един от британските офицери пред The Independent.

Сцените на брутално насилие се разгръщаха по един от маршрутите към военната страна на летището в Кабул, откъдето хиляди хора, застрашени от джихадистите, се транспортират до безопасност от САЩ, Великобритания и други чуждестранни правителства.

Входът на хотел Baron, близо до летището в Кабул, се превърна в център за събиране на афганистанци, търсещи убежище във Великобритания. Маршрутът води и до съоръженията на други държави, които извършват евакуации, а броят на отчаяните да се измъкнат се увеличава с всеки ден. Тези, които имат легални документи са изпълнени с надежда, но тези, които не отговарят на условията са обзети от отчаяние и гняв.

На този тесен прашен път, осеян с отломки, има още един голям проблем - талибанските бойци стоят между хората, търсещи свобода и онези, които могат да им я дадат.  Група талиби, стоящи по средата на пътя, с автомати АК-47 в ръцете си, проверяват документите на хората, които искат да излязат от страната. Въпреки че някои от тях имат валидни документи, те все пак не са допускани до летището.

Често избухва стрелба между западните войници и талибаните. В сряда следобед пазачите на хангари на летището откриха огън, след като талибите убиха мъж. Чести са и изстрелите във въздуха, за да се разпръснат тълпите, което води до наранявания.

Талибанският контролно-пропускателен пункт на входа на летището стана известен със своите отмъстителни бойци, които бият афганистанци, а понякога разкъсват техните паспорти и други документи за пътуване.

"Ето какво ми направиха", казва Амир Ахбар Мохамед, посочвайки лилави синини по ръцете и дясното рамо.
"Бях със семейството си, един от талибаните се ядоса на нещо, което жена ми каза, и започна да я бие с тояга. Получих тези наранявания, опитвайки се да я защитя. Изглежда, че обичат да удрят жени", разказва той.

Шаханаз Насими има превръзки на десния крак. Тя беше взела предпазни мерки - носи черна абая, за да гарантира, че талибаните няма да решат, че е облечена неприлично. Според нея побоят е бил заради това, че е отишла на летището.

Нахими пристига пред хотел Baron с 23-годишния си брат Шафитула. Те са тръгнали към Кабул, след като домът им в Баглан е бил нападнат от бунтовниците, които са убили други двама нейни братя. Но за жалост нито Нахими, нито брат й имат визи. "Мислех, че ако стигнем тук, ще има шанс една от страните да ни вземе. Семейството ни е пострадало, можем да покажем доказателство, че талибаните са ни нападали и ще се опитат да го направят отново."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
6
 
! Отговори
наглеци преди 2 години
Тази трагедия да тежи на съвестта на оглупелия стар американски президент и тези които го издигнаха и избраха. Толкова години изкараха там, сега явно вече нямат интерес и бягат, оставяйки след себе си разруха. Не вярвам, но дано има възмездие ...
85
3
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Анонимен 98 - Много ясно, че ще е пълно с мъже по границата. Това са военнопрестъпници. Избивали са талибани и сега бягат като кучета с техните паспорти. Мислиш си, че е лошо да седиш със забрадка? А да те обърнат с главата надолу и да ти свалят кожата като на агне как е? Много смели сме тук зад компютрите, ама друго щяхме да пеем ако бяхме обградени от Пакистан и Иран в пустинята и всеки ден пред очите ни пред стените на града в продължение на година се набиват глави на кол.
84
1
 
6
 
! Отговори
Handel преди 2 години
В продължение на 20 години лапахте парите и стреляхте в гърбовете на "глупавите" американци, викайки че аллах е велик... нека сега аллах да ви помага
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво толкова се плюе по щатите, сега другите имат възможност да си покажат кадърността и да стане тази земя рай. Брежев когато нахлу преди 40 години, стояха там 10 години, жертвите на тогавашната съветска армия бяха официално към 10 хиляди... В самата Русия имаше огромно недоволство от безмислените жертви, които дадоха. После се чудиха как да се махнат.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибани сър , ама и американците са гола вода . Как пък за 20 г нищо свестно не направиха там.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 94А понеже любимите ти руснаци не ядоха здрав бой там.
80
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така им трябва на мерзавците, тръгнали да правят "демокрация" насила в страна уважаваща традиции и обичаи. Сега жените ще го отнесат, така им трябва, защото си бяха помислили, че Господ бил жена! Ама били свикнали с демокрацията и жената била свободна да врещи безнаказано на мъжа, да го обижда, че и да има наглостта да го осъди за нейно провинение. Сега ги било страх от мъжко отмъщение. Нека да ги е страх, сега ще си получат възмездието, което си заслужават, щом се слагат наравно с мъжете!
79
3
 
8
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Това е произведено от САЩ,които избягаха от Афганистан Като ....и оставиха оръжие за миллиарди долари.Това е началото на края на американската империя,задава се Нова империя която няма нашите христиански ценостти...Китай.В нашите медии не смеят да пишат за Истината в Афганистан...кой,защо,как... .
78
3
 
7
 
! Отговори
дрг преди 2 години
Да се оправят, никак не им съчувствам .Не ги видяхме да се борят за свободата си, искат да отидат някъде на готово и уредено.Искат някой друг да се бори вместо тях, американците са ги хранили наготово , а те не са направили никакви усилия нещо да променят.Мързеливци свикнали да ги храни цял свят на готово.Всеки трябва да извърви сам пътя към свободата и правата си, не става само с пари.В Беларус нима им е по - лесно на хората, колко хора умират за правата си,как и за колко работят хората там
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А Китай как "обича" мюсюлмани - третират ги като психично болни като цяло, въобще." ---- Китай не обича мюсюлмани, не защото ги третират като "пcихично болни", а защото ислямът е заплаха за тях и за псевдокомунизма им.
76
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Cкoтовe. ислямски cкoтoвe, просто нямам други думи за такива. После да ми парадират с религията си колко била хуманна... ислямът е самият звяр, антихрист и дявол и нищо друго. Никога не е бил нищо друго от човеконенавистна доктрина" ----- То уахабизмът няма нищо общо с исляма, освен че уахабитите самички се бутат да искат да ги причисляват хората към множеството на мюсюлманите по света. Твърде си невеж, не познаваш света. Не пиши коментари по-добре.
75
4
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Анонимен 104 - Когато 90% от жените искат 10% от мъжете ценностите на една култура не са правилни и тя е обречена на разпад.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не искат Америка, да се обръщат към Русия и Китай. Но, нито Русия, нито Китай ще им дават току-така без парЕ, или безвъзмездно. А Китай как "обича" мюсюлмани - третират ги като психично болни като цяло, въобще. То освен износ на оръжие и обучение на военни, то трябва и икономика. Не може военщини до безкрайност. Въобще там мизерията ще се задълбочи още повече.
73
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ислямизма ще се премести в Китай, ислямската провинция Синцзян с уйгурите, бившите съветски републики и после в Русия :)))Америка пак прецака Пекин и Москва ;)
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пъзльовци тръгнали на готовия живот да ги хрантутят. Европа ги приеме те дръпнат после цялото семейство и за това сме бъкани от тях. Схемата е ясна" --- Че са пъзльовци, да, такива са. Но пък много българи стоят вкъщи до 35 години и живеят с родителите си и чакат мама да ги храни, а тате да им дава джобни и ги е страх да пътуват през 9 страни в 10-та, че да не вземе да им се случи нещо, което също означава пъзльовци. Иначе схемата никак не е ясна.
71
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Измествате темата,***.А тя е,че САЩ претърпяха чутовен провал в АФганистан.Втори Виетнам." ---- Кой го е грижа за САЩ? Война ли има в САЩ? В момента умират хора, а ти викаш "Измествате темата". Аххахахха...
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде драми, тия бебета бащи нямат ли? Що не са хванали оръжието до сега и отстояват държавата си ами само гледат да избягат. Как пък все групи от млади нъже имигранти ловят из горите. Пъзльовци тръгнали на готовия живот да ги хрантутят. Европа ги приеме те дръпнат после цялото семейство и за това сме бъкани от тях. Схемата е ясна
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"арабски циркове за наивници.не се научиха тия мръсни хора да си хвърлят отпадъците в кофите." ---- В Афганистан не живеят араби.
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нека ги приемем, ако и те приемат нашият начин на живот. Без забрадки и бурки и с уважение към жените." --- Според християнските обичаи, жената трябва да покрива косите си. Пише го дори и в Библията. На гробище и в църква, се влиза с покрита глава задължително. Просто проблемите идват от това кой колко точно познава или не познава религията си и дали я спазва фанатично или пък не.
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жена която си хвърля децата не заслужава пощада, надявам се е получила 50 камшика, а децата и ще бъдат възпитаници на студентите от талибан