Северна Корея заяви, че прекратяването на Корейската война е преждевременно

Между Юга и Севера няма мирен договор
Обновена: 24 сеп 2021 19:50 | 24 сеп 2021 19:42, Нели Христова
36
Северна Корея заяви, че прекратяването на Корейската война е преждевременно
Снимка: БГНЕС

Призивът на Южна Корея да обяви официално прекратяване на Корейската война е преждевременен, тъй като няма гаранция, че това би довело до оттегляне на "враждебната политика на САЩ" спрямо Пхенян, съобщи в петък севернокорейската държавна медия KCNA, позовавайки се на мнението на заместник-външния министър Ри Тае Сонг.

Във вторник южнокорейският президент  Мун Дже-Ин отправи призив за официално прекратяване на Корейската война в обръщение към Общото събрание на ООН и предложи двете Кореи само със САЩ или със САЩ и Китай, да подпишат такава декларация .

Двете Кореи все още са във техническа война, след като конфликтът им през 1950-53 г. завърши с примирие, но не и с мирен договор.

"Нищо няма да се промени, докато политическите обстоятелства около КНДР останат непроменени и враждебната политика на САЩ не се промени, въпреки че прекратяването на войната се обявява стотици пъти", казва Ри пред KCNA.

"Оттеглянето на САЩ от двойните стандарти и враждебната политика е най-важният приоритет за стабилизиране на положението на Корейския полуостров и гарантиране на мир на него", допълва той.

В петък Мун заяви, че е уверен, че Пхенян ще осъзнае, че е в негов интерес да започне диалог с Вашингтон, но не е сигурен, че този момент ще дойде по време на неговия мандат, който приключва през 2022 г.

"Изглежда, че Северна Корея все още преценява възможностите, като същевременно държи вратата отворена за преговори, тъй като това само повишава напрежението на ниско ниво, точно толкова, колкото САЩ да не прекъсват всички контакти", заяви Мун пред репортери на борда на президентският самолет на Южна Корея.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към събранието на ООН и заяви, че САЩ искат "продължителна дипломация" за разрешаване на кризата, свързана с програмите за ядрени и балистични ракети на Северна Корея.

Северна Корея отхвърли намеренията на САЩ за диалог и ръководителят на атомната служба на ООН заяви тази седмица, че ядрената програма на Пхенян върви "с пълна пара".

Северна Корея и Южна Корея изпитаха балистични ракети миналата седмица - последният залп в надпреварата във въоръжаването, в която и двете нации са разработили все по-сложни оръжия на фона на безплодни усилия за започване на преговори за намаляване на напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Ай!...ОПЯТ ми затриха коментара?!?!...Какво им става на тия "модулатори" от "Сегодня.бг" бре?!...Изобщо има ли некакъв смисъл човек да пише тук,като му трият коментарите?
8
6
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...това в КНДР няма нищо общо с комунизма,драги!..Нищо че се наричат "комунисти"..
7
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварските фенове сигурно не знаят, но КНДР има четвъртата по големина армия в света, след Китай, САЩ и Русия, така че биха били много костелив орех за американските световни терористи... А това че нямали какво да ядат са пълни глупости, които безрезултатно ги плямпате от десетилетия! Тези които помнят комунизма в България, знаят че ТКЗС - тата бяха пълни с животни, а нивите се обработваха в много по-голяма степен от сега, и даваха огромен добив!
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, какъв ужас. Тва само комунизма може да го измесли.
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войниците приличат на концлагеристи...
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктаторът въпреки, че свали 50 кг. продължава да е най-дебелият човек в КНДР... Нямат какво да ядат...
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обединение. От Южна Корея самсунг и хюндай, от Северна Корея ядрено оръжие и ракети.
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНДР на какво се надява? СССР се разпадна, няма вече кой да им помага. Китай станаха капиталисти... Куба ли да прати войски да им помагат? Виетнам и те са капиталисти... А тревата на пазара в КНДР поскъпва...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Япония също са във война. Няма мирен договор.